用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證申請結果
樓主: Mushimushi
go

英國學生簽證申請結果  

jj100c 發表於 17-7-24 17:51
我喺出面影定相,但一定係英國簽證相,我影印左舊護照比簽證中心scan,但冇收舊護照。你填表時如果有提及有 ...

不用在現場影相嗎?我們在出面影了都沒用。

Body check 張cert 要貼相

jj100c 發表於 17-7-24 22:17
Body check 張cert 要貼相
請問現時申請visa是否不需要相?

thekingdom 發表於 17-7-24 23:26
請問現時申請visa是否不需要相?

Yes,唔驶交相,唔駛自己影一份留底,佢地會即時 scan晒D文件,全部文件比返你攞走。

你填左幾多本 passport就影幾多本 passport,只要影有相果頁同用過果頁就得。如果唔做快証,即場交60蚊掛號費,到時本 passport會寄返你屋企。

回覆 basbyy 的帖子

只是想再 confirm 現時不用交2 張相片for visa application.

快證,比多幾多$?
真係快好多嗎?
EIKO

thekingdom 發表於 17-7-25 08:15

只是想再 confirm 現時不用交2 張相片for visa application.

不用

回覆 wongyeeki 的帖子

Thank you

請問TB test上的地址一定要跟visa application上的地址一致嗎?之前照肺填了所在college的位址,但仔仔話visa application 學校要求統一填校務處地址。驗身中心說TB test report的地址沒辦法再改,報告已經send 比領事館簽證中心。

basbyy 發表於 17-7-25 01:48
你填左幾多本 passport就影幾多本 passport,只要影有相果頁同用過果頁就得。如果唔做快証,即場交60蚊掛號 ...
即場交$60? 職員同我哋講寄達時先至收錢

女兒在7月5日已上中心做簽證,但到今天還未有消息,請問有沒有人和我差不多時間申請的呢?

3/7上中心,24/7收辦妥確定電郵,25/7收掛號郵件。

Thx HSMOM

在7月19日已上中心做快證,但到今天還未有消息,請問我應該去中心問嗎?
另外我要8月2日去旅行,可以叫中心俾返PASSPORT我嗎?

HSMOM 發表於 17-7-26 07:49
3/7上中心,24/7收辦妥確定電郵,25/7收掛號郵件。

請問你是做快証嗎?thanks!

回覆 CYC1217 的帖子

不是快証。中心職員表示踏入旺季,普通簽証大約需時15-20工作天(不計週末)完成。如此看來,我的個案用了16個工作日連郵寄所需時間,作參考用。

thekingdom 發表於 17-7-25 08:15

Yes, 唔驶交相片,佢地打指模時會影埋相,所以連相片都唔驶交。

smilejackie 發表於 17-7-25 17:52
即場交$60? 職員同我哋講寄達時先至收錢
我唔係做快証,所以會填香港郵政嘅掛號,佢地比返我嘅掛號 number我,話收到email後如果耐都收唔到個証,可以用個掛號 number 同郵政局 check番份件嘅情況。

請問online application  除左 print 出來交之外
要交 appendix 8  嗎? 睇Guide話online application 就不用交 appendix 8.
但睇大學資料就話一定要一齊交
thx