用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證申請結果
樓主: Mushimushi
go

英國學生簽證申請結果  

Mushimushi 發表於 17-6-29 23:08
我上星期二,20/6 交form, 唔知下個星期會唔會攞得翻本passport 呢?有冇人已經申請成功準備出發? 大家幾 ...

我16/6交文件申請,28/6收到email通知已收到申請,昨天收到e-mail可以取證。

回覆 JoannMok 的帖子

好似唔需要

回覆 Hei001 的帖子

我遲你幾日交文件,30/6晚收到申請通知,但今日都未有任何消息,希望聽日會有。你個申請通知email係咪都係話Your online application has been received in Sheffield, UK. ...?

Mushimushi 發表於 17-7-6 18:52

我遲你幾日交文件,30/6晚收到申請通知,但今日都未有任何消息,希望聽日會有。你個申 ...

對呀!
電郵是這樣寫的:

Your online application has been received in Sheffield, UK.  Your application is currently being prepared for consideration by an Entry Clearance Officer.

3/7交Form,職員稱正值申請旺季,要約15-20個工作天。而且硬性規定要交$60,以掛號郵寄方式寄回通知書和護照。不提供自取。

回覆 HSMOM 的帖子

今年好似好麻煩。好多野變左同好突然,我仲可以去centre 攞,但仲未收到visa

遲你2個工作天交件..而家仲未有通知攞得...

係咪第二個email就己經話可以取件?

Mushimushi 發表於 17-7-6 23:46
回覆 HSMOM 的帖子

今年好似好麻煩。好多野變左同好突然,我仲可以去centre 攞,但仲未收到visa ...

舊年阿大考完GCSE先申請,所以都要俾$60速遞費寄VISA黎。

Mushimushi 發表於 17-7-7 00:15

係咪第二個email就己經話可以取件?

我16/6交文件,28/6收到以下電郵:

Your online application has been received in Sheffield, UK.  Your application is currently being prepared for consideration by an Entry Clearance Officer.
3/7收到confirmation email,可以取visa :
The processed visa application for GWF reference number - xxxxx was received at the UK Visa Application Centre on 7/3/2017
不過,爸爸話取證時有很多人,可能宜家正值旺季,需要較長時間吧!

多謝你,唯有再等等

你們好。我女兒考A level 要8月中才有result, 請問要否一定要收到大學的CAS, 做了肺部檢查, 齊集文件先可以做online visa booking? 你們話要成一個月visa 先ok, 她UK大學雖然話9月25先開學,但9月中就過去,咁未辦唔切visa?

回覆 katrinayinwing 的帖子

快證安全d...我3個星期都未收到簽證..有沒有其他人已經申請成功?可否分享下用左幾多時間?

回覆樓主:

我仲等緊學校個CAS,仲要負責個職員放假一星期,唉!想唔做快証都唔得,又要比多千幾蚊

我亞女16/6去申請,30/6就可以拎,亞仔28/6去,就未有消息,啱啱問過agent,連話處理中嘅Email 都冇過,原來唔係個個學生都會收到,早知做快証啦🤦🏻‍♀️

回覆 JoannMok 的帖子

網上冇得再改㗎,你print咗份表出嚟,手寫改喺隔離然後簽名,到上去交表時,佢會要你仔女即刻寫封信俾領事解釋⋯⋯

我試咗,agent 寫錯咗我個出生日期⋯⋯

Mushimushi 發表於 17-6-29 23:08
我上星期二,20/6 交form, 唔知下個星期會唔會攞得翻本passport 呢?有冇人已經申請成功準備出發? 大家幾 ...

我們21/6 交Form, 上星期五7月7日已經收到Email 完成

kykyma2000 發表於 17-7-10 18:16
我們21/6 交Form, 上星期五7月7日已經收到Email 完成

我6月23日交form, 上星期四只收到email話處理中,希望今晚有消息出visa 啦!

回覆 reginayu 的帖子

我20/6交表,今日都未有消息取證....

28/6 交form,今午七月十日收到電郵是這樣寫的:

Your online application has been received at the UK Decision Making Centre.  Your application is currently being prepared for consideration by an Entry Clearance Officer.