用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 若想讀HKU LAW,請問DSE應該修那幾科?
樓主: bbpoon
go

若想讀HKU LAW,請問DSE應該修那幾科? [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-7-3 18:29
回覆 slamai 的帖子

我沒有說讀法律是靠背書,我只是說背書是讀法律其中一項元素,你可以不背書的話,恭喜 ...
又唔可以話唔叫背書, 但肯定要好熟好熟. (係中小學來講, 都可以叫背既), 根本一出個CASE比你, 你就要知有邊D條例可以用(包括正, 反), 而條例既內容你要好熟.  我地當年考LAW既科目, 你係可以帶書入去考, 但目的只係一個, 比你肯定你既條例用得對OR錯.  (對我來講, 都叫背書.)

1998Ruby1998 發表於 17-7-2 23:41
回覆 YDLFATHER 的帖子

DSE 計分就冇任何好處壞處,但係長遠讀 Law,背書係必然,讀 History 嘅同學有更多 ...
根據你以上的說法,「背書」比「理解邏輯」有優勢。但背了案例而不懂如何引用也是枉然。如果你的意思是記性要好,那對任何一門學問都是當然的,說了等於沒說!

回覆 YDLFATHER 的帖子

會!

當年讀我都算好懶, evidence一科只係記了65%案例,大約280個左右,要記的內容判例結果,案情大概,而最重要的是法官的判詞,同一案有正有反的觀點;同一類案件中也有不同的看法,很多東西要記!

至於答題,有些是problem solving,即係有個情境,遇到咁樣的問題,你係律師,你會點建議當事人?

另一論是評論題,Open-ended questions,例如:

有評論說:某某法例的通過,對AA的情況帶來可悲的結局。試評論之。

即係有context議論題,如果history讀得好(因為History都係玩呢類題目),會懂得答這些題目,加埋一早在腦海的案例,一見題目,花2分鐘brainstorm,便要立即下筆。我當年有幾位理科同學,同呢D題目,叫苦連天。

bbpoon 發表於 17-6-29 20:39
如題。謝謝!

姪女剛考完dse, 也是心儀港大法律,她說英文及通識佔比重較多。所以應該要考好呢兩科。另外,4c+2的中位數是35分!

cheukcheukma 發表於 17-7-14 13:29
姪女剛考完dse, 也是心儀港大法律,她說英文及通識佔比重較多。所以應該要考好呢兩科。另外,4c+2的中位數 ...

謝謝提醒!
‹ 上一主題|下一主題