用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 若想讀HKU LAW,請問DSE應該修那幾科?
go

若想讀HKU LAW,請問DSE應該修那幾科? [複製鏈接]

如題。謝謝!
   8    0    0    0

咩科都得,最緊要高分。

回覆樓主:

全理科都得……開放日個日,我問過讀過嘅學生

bbpoon 發表於 17-6-29 20:39
如題。謝謝!
修啲你有興趣既科,原因係:有興趣自然讀得好,讀得好自然有星星,有足夠星星自然入到 HKU LAW。

王家爸爸 發表於 17-6-30 11:40
修啲你有興趣既科,原因係:有興趣自然讀得好,讀得好自然有星星,有足夠星星自然入到 HKU LAW。 ...

謝謝各位,但一般要幾分才入到?

bb560 發表於 17-6-29 22:03
全理科都得……開放日個日,我問過讀過嘅學生

請問幾分多先入到?

bbpoon 發表於 17-6-30 13:10
謝謝各位,但一般要幾分才入到?
Best 5 既 Median Score 係 31。

4C2X 既 Median Score 係 35。

王家爸爸 發表於 17-6-30 15:42
4C2X 既 Median Score 係 35。

係唔係同讀醫差唔多分數?

回覆 bb560 的帖子

醫科係最高分,起碼 6 科要 38- 40 分,Law 冇咁高。

回覆樓主

Law, 包括LLB或與law有關的double degree是沒有指定DSE選修科目要求,但最好語文成績好,特別是英文,大多同學英文是5*以上,這科對英文聽、講、讀、寫也有高要求,入讀後若要讀得好,英文好是必須的

bb560 發表於 17-6-30 16:35
係唔係同讀醫差唔多分數?
MBBS 4C2X 既 Median Score 係 39,Best 5 既 Median Score 係 34

選History會唔會好啲

王家爸爸    發表於 17-7-2 23:37

YDLFATHER 發表於 17-7-2 22:50
選History會唔會好啲
歷史係故事("His"+"Story"="history" ),嚴格嚟講表達任何野都係講故事,所以讀歷史對做律師應該有幫助。

回覆 YDLFATHER 的帖子

DSE 計分就冇任何好處壞處,但係長遠讀 Law,背書係必然,讀 History 嘅同學有更多時間去搵到適合自己嘅背書方法,比其他讀理科以理解邏輯為主嘅同學會有稍稍優勢。同埋如果係英中讀 History 的話,會好快適應寫論文(吹水)長度同技巧。
不過寫論文同背書呢兩項,係讀書人才嘅就一定好快適應。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

誰說讀法律靠背書?唔知唔好亂講!

回覆 slamai 的帖子

我沒有說讀法律是靠背書,我只是說背書是讀法律其中一項元素,你可以不背書的話,恭喜你,你學業很強。正如History 你也可以不背書。但是我身邊讀 Law 的同學都表示,背書挺重要。

1998Ruby1998 發表於 17-7-3 18:29
回覆 slamai 的帖子

我沒有說讀法律是靠背書,我只是說背書是讀法律其中一項元素,你可以不背書的話,恭喜 ...

我有個E生親戚教導我女話,數學都要適當背書,記題型好重要,咩題型都係個腦入邊,佢話考試邊有咁多時間俾你諗,一讀完條題目就要落筆了,呢d係尖子精英既讀書方法,所以,有時見到話咩...咩科靠理解concept清析就得,我都唔敢全信,當然,唔排除有d人真係唔使點讀書都好得。

回覆 October. 的帖子

其實「背書」呢樣耶可圈可點,讀一個學科唔背書都得,要背書都得,不過可以「一點即通」嘅人才真係好少,所以不免都要背下書,又或者係長年累月做慣/睇慣,就自自然然變左「邏輯」而唔係「背書」。
讀數學、理科都要背公式,讀 Law 都要背案例,我讀語言學都要背案例,只不過有時候用得多,就自動入腦,變左 Common Sense。
‹ 上一主題|下一主題