用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村個校舍真係好正
樓主: takakura
go

又一村個校舍真係好正

回覆樓主

齋大有咩實際意義呢?呢間學校從不公布學生升小成績,估計都係大抽獎居多,入到名直資小/私小嘅少數。上年我小朋友都有報面試,唸住佢收生多,機會大,做backup,但面試當日同其它學校撞日,乾脆就冇去了。

zmw1031 發表於 17-7-7 14:28
齋大有咩實際意義呢?呢間學校從不公布學生升小成績,估計都係大抽獎居多,入到名直資小/私小嘅少數。上年 ...

認同,所以我沒有打算報名,費事嘥時間。
不過如果入心儀小學已經夠分,或者已經打算大抽奬,沒有計劃考私立或者直資小學,這間學校也是一個不錯的選擇,始終學券唔使錢。
但是預咗要外補,免得升上小一時考第尾。

作為又一村舊生家長,真的忍不了說幾句。我大女從來沒有外補,上年成功考到一間私小,扣到四間津校,最後入讀一間 >50% B1地區一線津校。今年她仍然沒有外補,上學期考班四,下學期應該更好。
以我所知,今年有又一村學生考入SFA,又有很多很多人抽中心中的「劉德華」。
又一村的學生來自不同的地區,荃灣、青衣、馬鞍山、沙田、將軍澳及整個九龍,有些地區名校真的說出來也未必個個知道。當然你的目標是民生、培正和協恩的話,知道升小人數對你絕對有關係。
真的不明白讀學券有什麼不好,學校大有什麼不好,有重要人物來參觀又有什麼不好?

Jasslot 發表於 17-7-4 10:56
早前有前老師出POST講個校長點刻簿老師...
我本來有OFFER都放左.
我覺得D老師做得咁唔開心, 都唔會有心機教 ...

我覺得校舍大又靚係事實,面試時眼見嘅小朋友都玩得非常開心!

可能我唔好彩,面試遇著個冇耐性嘅老師,2小朋友係同時一齊面試,感覺老師係「問曬面試問題交差feel」,未識處理2個小朋友需要(我仔係大仔,一齊面試的好明顯係細女)。

所以當時有offer但冇要。我會重視老師態度為首要條件,面試過程係唯一最直接俾我睇到實況,所以面試完已決定不適合了。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

cameo 發表於 17-7-8 12:29
我覺得校舍大又靚係事實,面試時眼見嘅小朋友都玩得非常開心!

可能我唔好彩,面試遇著個冇耐性嘅老師,2 ...

用有限既時間in 幾千個學生, 算係咁。 St Cat 我都有in, 老師態度都係一樣交差feel, 我體諒佢地in 咁多學生, 不能要求太多吧。每間學校都有好同唔好既老師, 睇你彩數。

fanhim1213 發表於 17-7-9 00:01
用有限既時間in 幾千個學生, 算係咁。 St Cat 我都有in, 老師態度都係一樣交差feel, 我體諒佢地in 咁多 ...

所以都講左「可能係我唔好彩」!
第一次同老師溝通嘅機會,就遇到個完全感覺差嘅老師,好自然會大扣印象分了!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

LingNBear 發表於 17-7-7 23:59
作為又一村舊生家長,真的忍不了說幾句。我大女從來沒有外補,上年成功考到一間私小,扣到四間津校,最後入 ...

贊成!我女今年畢業,我都想講,課程一點也不淺
我有兩個仔讀另一名幼,亦補過九龍塘三間幼稚園的學生( Cxt , Xm)
我比較過教學內容,完全不覺得淺了
而我女比一個讀Cxt朋友仔, 英文程度絕對高幾班來年我女會入讀英小,我也不擔心適應問題

我朋友個女今年畢業,考到兩間私小。
另一個朋友係小學老師,個仔讀緊K1亦唔覺得課程淺。
用家意見最實際

回覆樓主:

我女 今年k3畢業, 考到私小,2間直資入到2nd /3rd interview,同學亦有考入直私。同意有家長講, 又一村學生來自五湖四海,今年400個畢業生, 學校根本無向家長正式統計入邊間小學, 學校亦唔係以升學成績作標榜, 如果你目標係男女拔, 咁入又一村當然係錯誤決定。 我只想講, 學校課程冇想像得咁淺, 老師愛錫學生。我女女每日開心返學, 畢業極之唔捨得老師。

細仔我都一定會畀佢考返入去

我想問下, 日日net, 英文程度係點架?net每日時間有幾多?學甚麼英文?因我想比較下同私幼英文課程差幾多

回覆樓主:

多得亞校監吾小,恐怕變大陸人名校

hppa    發表於 17-7-31 16:46

朋友有子女就讀,佢話是happy schoo一間,返學好開心,據知新學劵下Net會減少,我無詳細問點解,新舊學券對Net有影響,真係唔明。

takakura 發表於 17-6-29 18:13
個校長好厲害,之前話對老師好嚴厲
好有野心
估唔到連習夫人都請到,證明同教育局關係都好好
原來習主席夫人來港視察個間呀!明年爭崩頭啦!