用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園 vs 劍鳴邊間好
樓主: koobwhite
go

聖公會幼稚園 vs 劍鳴邊間好  

Forgetmenot999 發表於 18-1-15 09:43

由spcc小學上到中五至中七嚴格嚟講唔係小朋友啦!大 ...

其實你相唔相信自己講嘅嘢架?愈作愈大!SKH係幼稚園嚟架,報名表得兩歲人仔張相架咋,點有佢張中小學相呀?玩埋穿越呀?空穴無風?哈哈,得啖笑!

eg86 發表於 18-1-15 09:26
出埋Face ID... 問咗apple拎專利未? 你仲要講緊係用小朋友個樣去match佢阿爸阿媽想當年個入學樣 ...

其實你相唔相信自己講嘅嘢架?愈作愈大!SKH係幼稚園嚟架,報名表得兩歲人仔張相架咋,點有佢張中小學相呀?玩埋穿越呀?空穴無風?哈哈,得啖笑!

我係講緊skh申請者父母喎!唔係講緊那位兩三歲申請者喎!父母係spcc舊生(通常spcc大部份小學都會升上中學部)學校點都有紀錄呱!同名同姓喺香港七百萬人資料庫就話難搵啫。歷屆校友同名同姓在二十五歲至五十歲的年齡層並附有相片應不會太難找吧!

eg86 發表於 18-1-15 10:57
其實你相唔相信自己講嘅嘢架?愈作愈大!SKH係幼稚園嚟架,報名表得兩歲人仔張相架咋,點有佢張中小學相呀 ...

言歸正傳,為何那麽多用家都異口同聲說有spcc offer的大多是舊生,凡事總有原因的

我諗你認真思考的應是以上這個問題

Forgetmenot999 發表於 18-1-15 11:31
其實你相唔相信自己講嘅嘢架?愈作愈大!SKH係幼稚園嚟架,報名表得兩歲人仔張相架咋,點有佢張中小學相呀 ...

我就完全唔同意會search 資料庫,一年3000幾人申請。父母都search咪七千次。我唔會覺得一間學校會花呢d資源去做。
如果學校真係覺得個info咁重要,我相信寧願在application form要求提供啦!

Forgetmenot999 發表於 18-1-15 11:31

報名表唔會有父母個樣,完。

希望你都快啲回來地球,我已經想像到你會話已啟動天眼嚟scan所有去交表嘅家長 好啦,所以先要排咁耐隊,一直嘅疑團終於都解開咗,好叻

eg86 發表於 18-1-15 17:24
報名表唔會有父母個樣,完。

希望你都快啲回來地球,我已經想像到你會話已啟動天眼嚟scan所有去交表嘅家 ...

Fruitfulsnoopy理解力比你好很多,同你再講落去簡直對牛彈琴浪費我時間,完。

Forgetmenot999 發表於 18-1-15 17:27

Fruitfulsnoopy理解力比你好很多,同你再講落去簡直 ...

如果skh要知有無spcc舊生,點解唔直接在表格要求填寫,要浪費大量admin去check!!

本來我都信舊生關系大,但你講完,我就知道唔係了,btw多謝你令大家解開迷團

koobwhite 發表於 17-6-29 13:27

聖公會幼稚園vs. 劍鳴邊間好?

回覆返樓主

小女已讀km pn,km的確係好學校,老師有愛心,小女好鐘意老師,每日回家都唱學校教的歌,學術亦好好,同校車k3師姐有5offer(全部一線直資私立),聽她媽媽說有同組男學生有spcc offer,她說該男孩係好叻,淡定,Presentation skill又勁,但其實她囡囡都好叻,如果我囡有這師姐一半咁叻都好啦,哈哈

skh都係好學校,派位好,名氣,考小有backup,我覺得老師好有愛心,學校大,係我in k1最深刻的一間

不過小囡有港島女校offer,無耐應該要放棄km和skh offer了

希望幫到你

Kato88 發表於 18-1-16 01:20
如果skh要知有無spcc舊生,點解唔直接在表格要求填寫,要浪費大量admin去check!!

本來我都信舊生關系大 ...
其實有乜咁複雜check乜database?  

好多SPCC/SKH舊生同母校有好密切聯系,根本同母校校長係好熟,見過好多次校長直情喺活動/講座中指往某D家長話教過佢,講座完咗之後去同校長聚舊咁。

呢班同母校close嘅家長一般事業有成,有資源有心培養小朋友。有心入番spcc嘅自然會apply番SKH。

眼見幾個SPCC朋友,最後仔女都入唔番,even喺SKH讀。

Forgetmenot999 發表於 18-1-15 11:38
言歸正傳,為何那麽多用家都異口同聲說有spcc offer的大多是舊生,凡事總有原因的

我諗你認真思考的應是 ...

其實spcc多收舊生,學校講到明舊生面試加五分!咁個考生天生就高別人五分!咁容易入圍係好正常!

keith_ccc 發表於 18-1-16 10:37
其實spcc多收舊生,學校講到明舊生面試加五分!咁個考生天生就高別人五分!咁容易入圍係好正常!
...

SPCC舊生好多都是SKH畢業生,聖公會幼稚園以前叫做聖保羅小學附屬幼稚園。
如果有亞哥或家姐讀緊,SKH基本上弟妹必收。
同意SKH是一間好學校,考直資或叩門津小有着數。校長會寫叩門信,現在的楊校長當年是主任。
利申:小朋友已畢業,現已中學了,身邊好多當年的家長的年幼子女仍然讀SKH

lunhome 發表於 18-1-16 10:25
其實有乜咁複雜check乜database?  

好多SPCC/SKH舊生同母校有好密切聯系,根本同母校校長係好熟,見過好多 ...

眼見幾個SPCC朋友,最後仔女都入唔番,even喺SKH讀

請問之後讀左邊間丫?

講到睇樣收spcc舊生的碼有點兒那個....其實SKH張報名form有問父母係咪skh舊生....以前SKH真係大部分入spcc...that’s why SKH收到咁多舊生....

回覆 Mie1107 的帖子
我都想知

回覆樓主

最奇的,我有朋友,阿爸spcc舊生,但爸媽都不是skh舊生。仲要住九龍,都俾skh scan到出黎,收左個小朋友。個小朋友最後也入左spcc,所以skh揀人一定有d不可告人的formula

yslysl 發表於 18-1-16 22:22
SPCC舊生好多都是SKH畢業生,聖公會幼稚園以前叫做聖保羅小學附屬幼稚園。
如果有亞哥或家姐讀緊,SKH基本 ...

請問skh在讀兄妹同兄妹已經是畢業生 加分會有唔同嗎?考慮緊俾下一個~

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

咁都可以睇職業架嘛⋯⋯Spcc畢業得都唔會差得去邊...我有時懷疑係備註果度寫埋都唔奇

學校邊會咁無聊做呢啲事丫,諗多咗

事實上係spcc舊生子女都有唔收丫

而好多spcc生(小學上嗰批)以前係skh幼稚園畢業,對學校有深厚感情,想返母校都好正常,有百年基業的大家庭嘛,但不是必收啊。