用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園 vs 劍鳴邊間好
樓主: koobwhite
go

聖公會幼稚園 vs 劍鳴邊間好  

回覆樓主

請問聖公會這幾年仍然在銅鑼灣校舍嗎?未有時間表搬回畢拉山?

koobwhite 發表於 17-7-5 09:03
Yes ar,

問左學校呢幾年都唔會搬
嚟緊九月入K1呢屆應該都會喺銅鑼灣校舍畢業

SHK around 50 SPCC, 14 DB. 15 ST STEPHEN......
out of 172 students.....and only 20 go to draw lot...
you will know which school is better....by this figure....

And actually skh train the kids to be very polite....and caring...
IN MY mind it's the best kg in hk.

chanchancat 發表於 17-9-6 20:44
SHK around 50 SPCC, 14 DB. 15 ST STEPHEN......
out of 172 students.....and only 20 go to draw lot... ...
SKH 網頁只有寫入"直資小學" 總共約71 人, 請問你從何得知有50人 入SPCC?

blueaqua 發表於 17-9-7 11:01
SKH 網頁只有寫入"直資小學" 總共約71 人, 請問你從何得知有50人 入SPCC?
How do you know 2x got DB offer in st cat?Usually K will have some parents seminar.......
will disclose some

QKmommy 發表於 17-7-1 07:51
第一,我本身係SKH用家,第二,我住港島區,所以,我冇同小朋友報九龍的學校,從數字上去睇,的確係好吸引 ...

想了解多D skh 課程內容..mind sharing some infor for reference? Eg lesson plan, class schedule. Really appreciated

CCS2701 發表於 17-6-30 09:11
聖公會,好像入st. Paul coed 的機會大d

N無有幾多入到spcc,db,dg呢個數據先重要

回覆樓主:

i heard that more than 30 kids with spcc parents...

Forgetmenot999 發表於 18-1-14 13:57
N無有幾多入到spcc,db,dg呢個數據先重要

好奇一問,其他幼稚園入呢三間小學嘅一定係實力派N無?skh報名表唔駛寫家長資料,如何揀到有關係人士、從而拉高升神小rate?

eg86 發表於 18-1-14 22:59
好奇一問,其他幼稚園入呢三間小學嘅一定係實力派N無?skh報名表唔駛寫家長資料,如何揀到有關係人士、從 ...

聖公會網頁有一個叫校友名冊,家長是否校友,家庭背景資料略可評估。之前校友往那所小學的去向,學校掌握多少资料,相信只有學校才知道。

SKH校監和 SPCC 的校監同為陳黃麗娟博士, 很正常地給其他家長們認為兩校關系密切,容易聚集一群spcc舊生家長報讀聖公會幼稚園,另外既然陳麗娟博士亦是SPCC校監,你猜想她會否完全不知道那些申請人家長是否其SPCC舊生呢?

Forgetmenot999 發表於 18-1-14 23:16

唔明若果真係咁睇重家長背景,何不直接喺報名表問 簡單直接?而且根據你講嘅校友網,最多都只係check到skh校友,非skh校友又點知佢哋係咪神小舊生?

同樣係舊生嘅話,SKH係咪比其他幼稚園優先?否則點解要咁強調當中關係?舊生加分,本來就好正常,每間學校都係咁架喎

eg86 發表於 18-1-15 00:19
唔明若果真係咁睇重家長背景,何不直接喺報名表問 簡單直接?而且根據你講嘅校友網,最多都只係check到skh ...

唔明若果真係咁睇重家長背景,何不直接喺報名表問 簡單直接?
skh根本不需要在報名表問巳可知道那些是SPCC舊生了。已說過SKH校監和 SPCC 的校監同為陳黃麗娟博士, 很正常地給其他家長們認為兩校關系密切,容易聚集一群spcc舊生家長報讀聖公會幼稚園,另外既然陳麗娟博士亦是SPCC校監,你猜想她會否完全不知道那些申請人家長是否其SPCC舊生呢?

同樣係舊生嘅話,SKH係咪比其他幼稚園優先?
以前小女考 K1時我曾經八掛打去問過,職員當時答是有分加

Forgetmenot999 發表於 18-1-15 00:33
唔明若果真係咁睇重家長背景,何不直接喺報名表問 簡單直接?
skh根本不需要在報名表問巳可知道那些是SPCC ...

感覺上只係你過份揣測,行政角度完全無聊兼不可行,你講緊每年幾千人去match spcc歷年來畢業生幾千人嘅database,同名同姓點match?冇identical嘅資料根本冇可能做得到。
而且浪費咁多人力物力(雖然入境處都冇可能做得到)去check啲喺正常報名表都可以出現嘅資料,有乜嘢好處?相信佢就算標明要填寫,大家都會覺得好合情合理。
另外dbs, dgs冇天地線搭通,又如何解釋”靠關係”一事?
不過我都相信skh有分加嘅,但呢啲係印象分居多,普遍名校都會有。如果spcc, dbs, dgs收親有9成都係舊生,莫講話係skh啦,任何一間幼稚園升上去嘅都係關係人士囉。

eg86 發表於 18-1-15 05:31
感覺上只係你過份揣測,行政角度完全無聊兼不可行,你講緊每年幾千人去match spcc歷年來畢業生幾千人嘅dat ...

同名同姓學校亦有學生相記錄嘛!入得Spcc大部份直上到中學,樣子點都唔會相差太遠。
至於入dgs,dbs其實比起spcc入嘅人數相對無咁多。上年skh好像是15個db對嗎?忘記了那位jm說過那間港島還是九龍半龍校計埋call waiting都有六個入db,而dgs忘記了除了spk外,好像還有聖堤聖心平均每年每間都有六至十多人入這所女神,相對skh入db,db優勢無咁明顯。不過,入得龍校,家長大多是N無人士,不敢到名幼去博嘅,你不見也有家長提意若是spcc舊生,建議入skh博入神校嗎?空穴來風未必無因,為何那麽多用家都異口同聲說有spcc offer的大多是舊生,凡事總有原因的

Forgetmenot999 發表於 18-1-15 05:52

同名同姓學校亦有學生相記錄嘛!入得Spcc大部份直上 ...

出埋Face ID... 問咗apple拎專利未? 你仲要講緊係用小朋友個樣去match佢阿爸阿媽想當年個入學樣,咁天馬行空真係虧你諗得到。空穴無風?我都想知道你呢道”check database、Face ID”風喺邊度嚟

eg86 發表於 18-1-15 09:26
出埋Face ID... 問咗apple拎專利未? 你仲要講緊係用小朋友個樣去match佢阿爸阿媽想當年個入學樣 ...

為何那麽多用家都異口同聲說有spcc offer的大多是舊生,凡事總有原因的

我諗你認真思考的應是以上這個問題

eg86 發表於 18-1-15 09:26
出埋Face ID... 問咗apple拎專利未? 你仲要講緊係用小朋友個樣去match佢阿爸阿媽想當年個入學樣 ...

由spcc小學上到中五至中七嚴格嚟講唔係小朋友啦!大人身份證到夠鐘可以攞得

not trying to get into a debate; just want to share some facts that I know..
I know quite a few spcc alumni parents, their kids couldn't get into SKH...in fact, there is one case...the dad is both SKH and SPCC alum and the daughter didn't get in..

回覆樓主

Skh舊生或siblings 就一定有分加。因為要提供証書的,所以好易分到類。
至於spcc舊生而非skh舊生就一定冇可能靠個舊生網同認樣貎方法,呢樣學上面jm講行政成本太大,如果要知,不如在application form要求有關資料。
不過我相信有可能spcc舊生或有關係人士會要求d勁人寫reference letter(這都是估咋,不一定架)。其實要識個d勁人,只是你系skh學生或spcc學生係好易識。(點識?你係呢類人就會知)