用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 原校留班或轉校升班?
樓主: chocolatebean
go

原校留班或轉校升班? [複製鏈接]

幪面超人 發表於 17-6-29 15:56
其實佢全級大約排幾多先, 係咪尾5內?定都係尾20左右, 但學習行為操行分差呢?
又唔同處理啦!
我估如果排得太尾,或者操行分太差,學校又未必會俾佢留班。學校俾佢留班,應該覺得仲教到。

chocolatebean 發表於 17-6-29 11:23
你講得好啱!

唔係想去中中,而係B2主要都係中中

主科合格都未至於留班呱?已確定?

唔交功課係責任問題。轉Band2解決不了問題。

唔通高中你唔交SBA?

王家爸爸 發表於 17-6-29 18:00
我估如果排得太尾,或者操行分太差,學校又未必會俾佢留班。學校俾佢留班,應該覺得仲教到。 ...
我估如果排得太尾,或者操行分太差,學校又未必會俾佢留班>>唔留校甘會點對佢地?

ernestchow 發表於 17-6-29 22:56
我估如果排得太尾,或者操行分太差,學校又未必會俾佢留班>>唔留校甘會點對佢地? ...
可能會用盡方法勸退。

chocolatebean 發表於 17-6-29 15:42
我都覺得匪夷所思.

例如: 冇去CONCERT, MUSIC 科唔合格, HE 唔交功課, 又唔合格, PTH 唔識併音, 佢諗住放 ...
呢样唔做,果样唔交,功課project唔做……校方要你留班実在唔係匪夷所思~轉去边间都-样~真係要搞好个学习态度先得。

mother904    發表於 17-7-10 12:45

chocolatebean 發表於 17-6-29 06:20
現讀中二B1校,如果有得揀,會原校留或轉B2校升中三,由英中轉中中。佢係好懶既學生 ...

真係要考慮清楚 你都話有科0分
如果學校成績表照show 你同女见學校
問起你地會掂解釋

王家爸爸 發表於 17-6-29 18:00
我估如果排得太尾,或者操行分太差,學校又未必會俾佢留班。學校俾佢留班,應該覺得仲教到。 ...
但好似我姪仔咁, 佢係b1官津, 成績一半合格, 1/4唔合格, 1/4超低分.
操行態度唔好, 未至於逃學打架.
但差不多日日欠東拖西, 一星期實有電話打黎屋企.
佢都正正常常下年升S3

幪面超人 發表於 17-6-30 10:18
但好似我姪仔咁, 佢係b1官津, 成績一半合格, 1/4唔合格, 1/4超低分.
但差不 ...
成績一半合格, 1/4唔合格, 1/4超低分. 平均分合格嗎?

chocolatebean 發表於 17-6-30 10:24
成績一半合格, 1/4唔合格, 1/4超低分. 平均分合格嗎?
平均分唔合格, 級名次120/150左右

幪面超人 發表於 17-6-30 10:18
但差不 ...
男仔比較遲熟,最緊要唔好學壞,醒咗之後會好唔同。

王家爸爸 發表於 17-6-30 10:46
男仔比較遲熟,最緊要唔好學壞,醒咗之後會好唔同。
佢的情況應該好難, 越來越無王管.佢同長輩講中四發力都未遲喎.
日日就ONLINE打機

Yanamami 發表於 17-6-30 08:41
呢样唔做,果样唔交,功課project唔做……校方要你留班実在唔係匪夷所思~轉去边间都-样~真係要搞好个学习 ...
其實小朋友咁懶點會入到B1校, 入咗中學之後幾時開始懶, 小朋友乜都唔做學校無老師追魂call俾家長? 點解中間乜都無處理直至學期尾, 呢個更令人匪夷所思。問下個細路咁樣讀書, 到底佢自己想點先, 都有得13、14歲, 唔係細路仔了, 應該表達得到。

幪面超人 發表於 17-6-30 10:46
平均分唔合格, 級名次120/150左右
咪好多人唔合格

chocolatebean 發表於 17-6-30 11:39
咪好多人唔合格
太詳細真係唔知, 始終唔係我個仔, 唔方便問太多.
所以先問清楚你小朋友級名次, 操行, 學校政策先可以決定留班定轉校!

chocolatebean 發表於 17-6-29 15:42
我都覺得匪夷所思.

例如: 冇去CONCERT, MUSIC 科唔合格, HE 唔交功課, 又唔合格, PTH 唔識併音, 佢諗住放 ...

這是學習態度問題,去到邊都有問題。其實可唔可以同小朋友坐底傾下,點解用咁消極既方法去對付閒科。睇下佢點講,再對症下藥

chocolatebean 發表於 17-6-29 06:20
現讀中二B1校,如果有得揀,會原校留或轉B2校升中三,由英中轉中中。佢係好懶既學生 ...

啱啱朋友囡同你情況一樣 佢比張b2校清单
啊囡叫佢自己打去問插班 佢話區內b2校無f3 插班
問埋連f2都無 依定佢自己知情況 自降grade 外校都唔收
唔係咁易轉走 我fd 叫佢囡打去b3問 佢又唔想低
两個grade 決定留原校留班 唯有再努力讀書

我都覺得匪夷所思.

樓主應該要正視係佢嘅學習態度問題,已經中學生,老師比嘅功課都唔做,併音唔識就放棄,project 又唔做唔肯付出,呢啲完全係學習態度及責任心問題。學校是社會縮影,除了學習書本知識,待人處事及態度亦十分重要,咁讀書法就算轉去咩學校都一樣捱唔過。建議你好好地同孩子頃下,約法三章,收緊孩子自由度,要明白若能力不足還有方法可以幫,但懶散/放棄態度就絕對冇藥可醫,若他自己都不願改善,神仙難救。

TwinWong 發表於 17-7-9 12:33
啱啱朋友囡同你情況一樣 佢比張b2校清单
啊囡叫佢自己打去問插班 佢話區內b2校無f3 插班
問埋連f2都無 依 ...
估唔到插班都咁難

chocolatebean 發表於 17-7-9 23:12
估唔到插班都咁難

其實比佢地知插班唔易
佢地先知自己有幸 入到b1 英中
醒悟 往後要努力

chocolatebean 發表於 17-7-9 23:12
估唔到插班都咁難
係呀, 我都搵緊插班
‹ 上一主題|下一主題