用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 原校留班或轉校升班?
go

原校留班或轉校升班? [複製鏈接]

現讀中二B1校,如果有得揀,會原校留或轉B2校升中三,由英中轉中中。佢係好懶既學生
   0    0    0    0

chocolatebean 發表於 17-6-29 06:20
現讀中二B1校,如果有得揀,會原校留或轉B2校升中三,由英中轉中中。佢係好懶既學生 ...

去2A中中都谷架

改變學習態度,定個目標俾自己,原校留班。

chocolatebean 發表於 17-6-29 06:20
現讀中二B1校,如果有得揀,會原校留或轉B2校升中三,由英中轉中中。佢係好懶既學生 ...
首先,小朋友點解留級?唔同原因有唔同既做法。
如果係中文差,你轉去中中,情況會唔會更壞。
如果係英文差,你轉去中中,可能真係更加適合。

另外,懶只係現象,懶背面可能好多,例如係無成功感。所以需要搵出懶背面既原因,解決咗嗰「原因」先至解決到問題。

October. 發表於 17-6-29 08:33
改變學習態度,定個目標俾自己,原校留班。

原校留班仲有一個因素需要考慮,就係小朋友既感受同性格。點樣面對舊同學,有啲小朋友會自卑,覺得比人比下去;有啲小朋友會變曳,喺其他方面特出自己。

王家爸爸 發表於 17-6-29 11:15
首先,小朋友點解留級?唔同原因有唔同既做法。
如果係中文差,你轉去中中,情況會唔會更壞。
如果係英文差 ...
你講得好啱!

唔係想去中中,而係B2主要都係中中

佢D科目都合格但唔高分, 主要係被術科拉底, MUSIC, PTH, HE, 而IS 係重災區, 所以危危扶

chocolatebean 發表於 17-6-29 11:23
你講得好啱!

唔係想去中中,而係B2主要都係中中
個人覺得MUSIC、PTH呢啲唔重要,肥咗都無問題,反而Humanities Education、Integrated Science 同時肥比較煩惱,文理兩科都唔得,可能係表達能力既問題。需要搵出真正既原因。

王家爸爸 發表於 17-6-29 11:35
個人覺得MUSIC、PTH呢啲唔重要,肥咗都無問題,反而Humanities Education、Integrated Science 同時肥比較 ...
就係唔重要, 但又拉底左D分

chocolatebean 發表於 17-6-29 11:57
就係唔重要, 但又拉底左D分
MUSIC、PTH 係會拉低啲分,但係因為呢啲非主要科目分數比重好低,所以即使唔合格,都只係會拉低三幾個名次,無大影響。

反而重點係睇下 Humanities Education、Integrated Science 呢兩科出咗嘜事,兩科中邊科比較容易救。

王家爸爸 發表於 17-6-29 12:06
MUSIC、PTH 係會拉低啲分,但係因為呢啲非主要科目分數比重好低,所以即使唔合格,都只係會拉低三幾個名次 ...
HUMANITIES 即係高中既通識

IS 只要中四後唔TAKE, 其實影響不大

AM I RIGHT?

chocolatebean 發表於 17-6-29 12:22

Humanities 係通識地理历史混合物~IS係理科混合……IT, Music, PTH呢d閒科再死,都唔会留班~我大女中文其差,都可以拉扯升班。每年只有+个八个留班位,真係好唔掂先有得留班。唔係話中四以後take唔take既问題,而係就算係中三时好憎好弱既科目亦要盡力考到最好,唔係中四就揀唔到科。係其他帖见到被派宗教、家政科……真係唔知点算。你仔中学到中二仲係IS/IH?好多学校已拆开中世史地理, 同PHY CHEM BIO....

chocolatebean 發表於 17-6-29 12:22

如果將來讀文科,Integrated Science 可以唔理。但係Humanities Education (其實係 Personal, Social & Humanities Education)情況就複雜啲,如果將來讀理科,呢科就係 LS 既基礎;如果將來讀文科,呢科就係 LS、GEOG、HISTORY 既基礎。
所以如果將來讀文科,救 Humanities Education 重要啲。

王家爸爸 發表於 17-6-29 13:10
如果將來讀文科,Integrated Science 可以唔理。但係Humanities Education (其實係 Personal, Social & Hu ...

中三要靠成績揀科呀!唔係到你想唔理就唔理~正所謂死都要死掂佢……楼主仔会唔会英文唔掂所以IH IS同時死?照禁睇就只淨番中英数ok? 其他全部唔掂……

Yanamami 發表於 17-6-29 13:12
中三要靠成績揀科呀!唔係到你想唔理就唔理~正所謂死都要死掂佢……楼主仔会唔会英文唔掂所以IH IS同時死 ...
我就係咁估,英文分數OK,但係寫野唔得,所以提議佢睇清楚原因先做決定。

王家爸爸 發表於 17-6-29 11:20
原校留班仲有一個因素需要考慮,就係小朋友既感受同性格。點樣面對舊同學,有啲小朋友會自卑,覺得比人比 ...
認同架,小朋友接唔接受留班最先要考慮......至于面對舊同學,唔同班碰頭機會不大,主要睇個人性格。

建議留班主要係成績唔好,出面要搵間合心水既中學唔易,倒不如留係B1校,再由根源改變。

王家爸爸 發表於 17-6-29 12:06
MUSIC、PTH 係會拉低啲分,但係因為呢啲非主要科目分數比重好低,所以即使唔合格,都只係會拉低三幾個名次 ...
佢 IH 即係講既 HUMANITIES 都唔底分, IS 就唔OK

王家爸爸 發表於 17-6-29 13:10
如果將來讀文科,Integrated Science 可以唔理。但係Humanities Education (其實係 Personal, Social & Hu ...
HUMANITIES OK 的

不如樓主講下各科大約分數, 好難理解到d閒科令到小朋友會留班!

幪面超人 發表於 17-6-29 15:24
不如樓主講下各科大約分數, 好難理解到d閒科令到小朋友會留班!
我都覺得匪夷所思.

例如: 冇去CONCERT, MUSIC 科唔合格, HE 唔交功課, 又唔合格, PTH 唔識併音, 佢諗住放棄呢科,
PROJECT 唔做唔交, 成個科0分

咁其他主科拉唔番平均分

chocolatebean 發表於 17-6-29 15:42
我都覺得匪夷所思.

例如: 冇去CONCERT, MUSIC 科唔合格, HE 唔交功課, 又唔合格, PTH 唔識併音, 佢諗住放 ...
其實佢全級大約排幾多先, 係咪尾5內?定都係尾20左右, 但學習行為操行分差呢?
又唔同處理啦!

‹ 上一主題|下一主題