用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小朋友未夠兩歲是否適合進行訓練
go

小朋友未夠兩歲是否適合進行訓練

小朋友依家1歲8個月,上左個別綜合訓練5堂,差唔多喊足成堂。依家煩緊應唔應該暫停,應大d再試,定係唔好浪費時間,轉姑娘再試好?有無家長有經驗,有好既姑娘介紹?

小朋友20個月已經確診?

回覆樓主:

個人經歷:我囝1歲10個月,開始做訓練,單對單,初時都喊,接著換左上門合作左2個月,但之後出現崩潰,直到現在快4歲,一見班房之類,就會出現恐懼症咁的情況,去playhouse無架,我懷疑太細比太多訓練,自已又心急日日迫佢做小手肌,認知訓練,令佢怕怕

回覆 mama.olive 的帖子

未,不過,有自閉傾向,想早一d開始訓練

kobechau 發表於 17-7-20 22:49
回覆 mama.olive 的帖子

未,不過,有自閉傾向,想早一d開始訓練
咁細要你同佢玩多d, 响玩裏面學。

我有做過歲半嘅學生,佢只係硬頸時先會喊,治療師應該會適當調節訓練同教法,小朋友唔會長期喊同驚嫁喎。不過都要睇下佢咩原因咩情況,可能就係想你關注佢,甚至停左個訓練,救佢脫苦海。有時家長都應該明白,喊都係一種訓練,俾小朋友知道咩係情緒,亦要學識點樣抒發先係好嘅方法。如果你再有問題可以pm我呀!

回覆樓主

我仔大你仔兩年,到而家都係陌生嘅地方上堂都會爆喊,即使同一間中心但唔同班房唔同老師佢都適應唔到,其實唔適應轉變呢個都係佢哋嘅問題,越係驚越要試,無可能一世都俾佢留喺個安全洞入面,或者你可以同導師傾下減短上課時間,等佢慢慢適應先再增加,係就係會蝕啲,但都總好過乜都做唔到