用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插小二
樓主: Lu324
go

插小二  

回覆樓主

前輩
去到呢一刻,我係咪應該收筆唔再寫信?定再衝埋呢十日,寫多一封?
寫乜自己冇頭緒,可能係暑既活動體驗。

Lu324 發表於 17-8-20 18:09
前輩
去到呢一刻,我係咪應該收筆唔再寫信?定再衝埋呢十日,寫多一封?
寫乜自己冇頭緒,可能係暑既活動體 ...

繼續寫。開學頭一個星期仲有機會。

RunningPig 發表於 17-8-20 18:42
繼續寫。開學頭一個星期仲有機會。

可以寫乜?暑假既體驗?我寫寫下已經lost。

Lu324 發表於 17-8-20 18:58
可以寫乜?暑假既體驗?我寫寫下已經lost。

寫咩都唔緊要,只是要學校知道你仍在等它。

RunningPig 發表於 17-8-20 19:07
寫咩都唔緊要,只是要學校知道你仍在等它。

明白
謝謝

我都係等學校通知小二插班你地會寫什麼可以 PM 我嗎?

tracytom 發表於 17-8-21 11:02
我都係等學校通知小二插班你地會寫什麼可以 PM 我嗎?

即小朋友升小二?已考插班在等學校回覆?

回覆樓主

如果預算插小二,應否小一預讀小二課程?或專注小一課程便可?(心儀小學無教深)

回覆 Lu324 的帖子

YES AR

經歷過插班,深深體會成績行先,一般都考中英數卷,所以小一專注於成績上,考好成績表,多閱讀增加字庫!

但記得要俾小朋友有玩和休息時間,因為升小學要一個適應,不要過度摧谷。

OmOm 發表於 17-8-23 11:02
經歷過插班,深深體會成績行先,一般都考中英數卷,所以小一專注於成績上,考好成績表,多閱讀增加字庫!

...

同意插小二,一切以成績行先!

OmOm 發表於 17-8-23 11:02

...

明白。每日我只有兩個鐘對著呀仔,想谷都唔夠時間。
明天要返適應班了,唯有接受現實,唔知有幾多誇境

Lu324 發表於 17-8-23 15:30
明白。每日我只有兩個鐘對著呀仔,想谷都唔夠時間。
明天要返適應班了,唯有接受現實,唔知有幾多誇境:cry ...

每日2小時都可以做好多野,善用假期時間每星期溫d,小一唔會太難,只要有溫習應不太難!
加油!

OmOm 發表於 17-8-23 20:49
每日2小時都可以做好多野,善用假期時間每星期溫d,小一唔會太難,只要有溫習應不太難!
加油!
...

要唔要自己教深d?
心儀區內一線學校,而家呢間三線

Lu324 發表於 17-8-24 10:05
要唔要自己教深d?
心儀區內一線學校,而家呢間三線

如心儀一線,咁最好教深半學期。
一年班教深半學期還可以。

OmOm 發表於 17-8-24 22:53
如心儀一線,咁最好教深半學期。
一年班教深半學期還可以。

謝謝。

想小二扣門,通常幾時開始申請?

austism 發表於 17-8-12 12:25
我小朋友初小插入港島區名小,只報了2間,2間都收。

佢考學校時操行只有B-, 因為佢本人極之活潑,鐘意攪攪 ...

你地小朋友又無話筆試深唔深?可以在限時完成嗎?

我個小朋友考插班試但佢話張卷深。但以我所了解,想插班的學校應該同而家讀緊的學校程度差不多,而阿仔平時成績都唔錯。

我依家擔心唔知學校出插班份卷特別深啲或其實想插的學校程度真係比而家深好多呢?

nelsonlum 發表於 17-8-25 17:00
想小二扣門,通常幾時開始申請?

我估二月好開始昅實

回覆樓主

朋友女以小一成績考入了兩間50大的直資/私小,她說如果你考唔到全級5名內,基本無學校俾你interview!!

她女兒小一津小在地區上是top band 1, 在考卷上,面試校長說成績不俗,惟某一科目新間學校教高一級,所以體諒。

現在女孩只新間排中上級成績。可見津貼與私小學校成績有一段距離,所以越早插,越好。

有些超名校,見到你從地區名校考第一,也不給你入讀,呢D大家明啦!