用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插小二
樓主: Lu324
go

插小二  

yovin 發表於 17-6-29 23:48
插小二要注意成績。

即使繼續在不理想小學就讀,只要用功讀書,也會考到理想中學。

我不是好媽媽,在升小上幫不了呀仔,佢今日終於喊⋯佢問點解自己努力左都唔得。咁細個就要接受殘酷現實

回覆樓主

謝謝各位
我會收拾心情

醒目開學勳章 貢獻勳章

從來盡力唔等於能得到所要嘅嘢...

成功=天質+努力+運氣 (天時地利人和)
重點放响能控制嘅"努力"上係啱,但因果關係會唔會表達錯咗呀?

咁細個人仔..
恐龍家

mymelody0701 發表於 17-6-29 22:35
冇錯,過去到筆試都要過到面試,兩關都好難。我仔今年成功插班,入場券先要有張靚靚學校成績表,操行A才有 ...

成功插入哪所小學?

回覆 cherrieshum 的帖子

我地都係, 過到筆試, 過唔到面試
IN間沙田都出名既小學,
校長當時講咗D令人反感既說話
我地覺得唔讀都冇反損失, 大家都係唔夾.

MNIF 發表於 17-6-30 10:07
現實歸現實,和殘酷與否無關。機會總留給有準備的人,努力一詞只不過是安慰説話,我從不叫小兒努力,盡力就 ...

謝謝點醒

成績最重要﹐插班主要看原校成績及插班考試
我仔之前扣門失敗﹐今年憑成績成功轉校了

回覆樓主

多謝各位意見
自己係有d諗多左
會調整一下

Lu324 發表於 17-6-30 02:20
我不是好媽媽,在升小上幫不了呀仔,佢今日終於喊⋯佢問點解自己努力左都唔得。咁細個就要接受殘酷現實:pi ...

我不是好媽媽,在升小上幫不了呀仔,佢今日終於喊⋯

見到你呢句有點擔心,家長應該教導孩子正面去看事情,尤其當一件事不能改變時。正如你現在情況,如果不能轉走,何不正面些、樂觀些去面對,至少不能在孩子面前說這校不好。就算要去考其他學校,可以跟他說,現在學校也不錯,不過媽媽覺得你能力不弱,可以試試其他學校。半杯空、半杯滿,視乎你由那角度看。孩子還小,這些時候就是家長存在的重要因素。加油,希望你可以找到一間適合孩子的學校。

晞晞爸b    發表於 17-7-4 15:20
siden    發表於 17-7-1 13:33

lhingw 發表於 17-7-1 09:01
我不是好媽媽,在升小上幫不了呀仔,佢今日終於喊⋯

見到你呢句有點擔心,家長應該教導孩子正面去看事情 ...

你呢點我先生都有提我。謝謝。
我不忍見呀仔失望,但亦明白事實如此遊戲如此。

miniyvonne 發表於 17-6-30 12:55
成績最重要﹐插班主要看原校成績及插班考試
我仔之前扣門失敗﹐今年憑成績成功轉校了
...

我和你一樣,上年叩門失敗,今年憑成績成功考入同一間小學。講咩都假,最緊要有張靚嘅成績表。

請問各位有成功插班小二經驗的家長..
插班小二是否不用出去參加什麼奧數?朗誦比賽?
只需專注將校內一年級張成績表整靚得喇? 謝謝!
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 17-7-4 15:24
請問各位有成功插班小二經驗的家長..
插班小二是否不用出去參加什麼奧數?朗誦比賽?
只需專注將校內一年級張 ...

成績是主菜,對外比賽都是幾個較大形的,如校際朗誦節及數學比賽,相信筆試和面試表現更為重要

mymelody0701 發表於 17-7-4 22:03
成績是主菜,對外比賽都是幾個較大形的,如校際朗誦節及數學比賽,相信筆試和面試表現更為重要
...

操行也相當重要

karen55407 發表於 17-7-4 23:12
操行也相當重要

對呀

謝謝 mymelody0701 and karen55407
存感恩的心

Lu324 發表於 17-6-28 21:25
佢呢兩樣係零

專注成績。

仲有對D 仔,數學表現似乎幾重要。

Lu324 發表於 17-6-29 11:05
學校好少派小一去朗誦
即係我自己幫仔報名?

小一一樣會派出去朗誦,我仔便是一個例子。仲要一年三次,有一次在暑假的日子。

Lu324 發表於 17-6-28 17:41
呀仔派得唔好,叩門應該無望。我已經諗到傻,諗小二轉校。除左學校成績,係咪要加童軍打波,音樂「興趣」? ...

考到級1,2都有機會插到。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!