用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插小二
樓主: Lu324
go

插小二  

Lu324 發表於 17-6-28 17:41
呀仔派得唔好,叩門應該無望。我已經諗到傻,諗小二轉校。除左學校成績,係咪要加童軍打波,音樂「興趣」? ...

小朋友看在眼裏,有乜感受?對學校印像如何?

skkeung 發表於 17-8-27 19:29
小朋友看在眼裏,有乜感受?對學校印像如何?

孩子對學校印象不錯。我覺得學校有心辦好,只是以往升中成積唔得。孩子經過佢最喜歡既111,會特別指著提一下,或望多兩下,八月尾仲係咁。

YS_mommy 發表於 17-8-27 17:18
朋友女以小一成績考入了兩間50大的直資/私小,她說如果你考唔到全級5名內,基本無學校俾你interview!!

她 ...

功利主義!

skkeung 發表於 17-8-28 10:41
功利主義!

大家考小一,見盡了!朋友都是說現況,插班真求學術成績,除非有特異功能,而那學校受,就有用!

不要只有夢,不行就係發夢,行就夢想成真!

回覆樓主

想請問,如果現在小學,在學校測驗不會出排名(只有合格或不合格),咁可以俾咩成續表給想插班既小學?

kiukiu1016 發表於 17-8-28 22:10
想請問,如果現在小學,在學校測驗不會出排名(只有合格或不合格),咁可以俾咩成續表給想插班既小學?
...

測驗冇排名,咁有分數或者等級都可以比學校參考。最重要係,如果你想插班,會有筆試,到時實力一目了然。

TwogirlsMama 發表於 17-8-29 00:41
測驗冇排名,咁有分數或者等級都可以比學校參考。最重要係,如果你想插班,會有筆試,到時實力一目了然。
...

明白,謝謝

回覆樓主:

Update 一下
第二考出左成績,級十內,比第一考跌左少少。小朋友自己都知自己心散,掛著睇課外書,玩,做功課只係交差。家長日,老師叫我跟番佢緊d, 覺得佢有能力,唔好尤佢,佢可以好好多。
有種恨鐵不成鋼既感覺!

回覆 Lu324 的帖子

我認為級10內的話, 都只係98同95既分別.
但如果你目標係LS/DBS之類就另計.

插班最重要都係筆試同面試
多睇課外書好事黎, 筆試唔同校內考試.
如果去SFA, 你攪掂筆試就夠,
因為SFA插班唔駛面試

noverzero 發表於 18-4-16 10:49
回覆 Lu324 的帖子

我認為級10內的話, 都只係98同95既分別.

LS/DBS 呢d冇諗過,想去間地區一線。

其實級一至十都真係幾難, 小朋友平均分九十頭就已經排名超過二十了, 想插區內一線學校真係有段距離

回覆樓主:

三線小學考級10以内,要考入區内線小學並不易!因為呢d學校位不多,而且有d好似樓主小朋友咁派咗寶校,但有私校在手,讀一年私校再插番自己區内一線小學,所以樓主你都要揾多幾間學校去插班!

littlemonkey09 發表於 18-4-19 21:10
三線小學考級10以内,要考入區内線小學並不易!因為呢d學校位不多,而且有d好似樓主小朋友咁派咗寶校,但 ...

爸爸叫我做定心理準備,今年應該都係唔得。

想問樓主,今年成功插班未啊?

瓜太 發表於 18-6-10 20:23
想問樓主,今年成功插班未啊?

仍在煎熬中

tantanmama 發表於 17-6-29 15:02
成績行先, 派得差即可能係三線學校, 專心谷到級一二名先有機去考插班試.
呢句真!好多地區名校,無級十內都唔比你考筆試,一般二線就好D,但操行好緊要。

順子 發表於 17-8-10 12:00
今年我地成功插小二,其實無想像中咁難,交左好幾間叩門表,全部都有得考筆試,最後結果差不多考過既學校都 ...
得既通常間間得.... 唔得果批... 通常都唔得

Lu324 發表於 17-6-28 17:41
呀仔派得唔好,叩門應該無望。我已經諗到傻,諗小二轉校。除左學校成績,係咪要加童軍打波,音樂「興趣」? ...

誤好咁灰,音樂椅一日未停,仲有機會,當年我女有同學仔9月10日左右:先返學,比人遲一個星期,原來係9月1,2號打電話仲有冇位,另一個同學就讀了半年再轉校,因等到迫自己家的學校。

朱寶媽媽 發表於 18-6-13 03:10
誤好咁灰,音樂椅一日未停,仲有機會,當年我女有同學仔9月10日左右:先返學,比人遲一個星期,原來係9月1 ...

咁都要叩門入到2nd in 先有機會,間間都冇2nd in, 真係開始懷疑人生了

朱寶媽媽 發表於 18-6-13 03:10
誤好咁灰,音樂椅一日未停,仲有機會,當年我女有同學仔9月10日左右:先返學,比人遲一個星期,原來係9月1 ...

呀仔成功插小二。