用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插小二
樓主: Lu324
go

插小二   [複製鏈接]

回覆樓主:

成績最重要,其次可玩多比賽的活動,如朗誦奥數,如果無學開樂器的不用為轉校而開始,短時間內有成績太難。

報名時不要只報最難入的,有朋友咁樣又全軍復沒。

gracelam 發表於 17-8-3 18:28
考到級1,2都有機會插到。

我聽過級一同三。所以我暑假加強英文悅讀

RunningPig 發表於 17-8-3 20:29
成績最重要,其次可玩多比賽的活動,如朗誦奥數,如果無學開樂器的不用為轉校而開始,短時間內有成績太難。 ...

明白

回覆樓主

我早兩日仲寫求愛信,但爸爸突然買左書
好似真係定左,夢都唔比我發

Lu324 發表於 17-8-4 19:07
我早兩日仲寫求愛信,但爸爸突然買左書
好似真係定左,夢都唔比我發

音樂椅仲有排先完,九月頭一星期仲有希望,繼續努力,祝你好運。

tantanmama 發表於 17-6-29 15:35
冇排名, 成績表有冇列分數? 定只寫ABC grades? 主科全部9X或全A會好睇D. 冇排名真係唔方便跳船.  ...
到時會有筆試的,考好個筆試一定有機💪🏻💪🏻

今年我地成功插小二,其實無想像中咁難,交左好幾間叩門表,全部都有得考筆試,最後結果差不多考過既學校都收。當然成績行先(級3名內),操行中上,再加少許獎項(校內、校外),多參加學校課外活動。

順子 發表於 17-8-10 12:00
今年我地成功插小二,其實無想像中咁難,交左好幾間叩門表,全部都有得考筆試,最後結果差不多考過既學校都 ...

謝謝你資料
呢個暑假唔易過,日日叫仔睇書,佢係鍾意中文多過英文,叫佢睇多少少英文,佢冇點理我。後尾我覺得係自己放唔低多過佢,佢點都有書讀,鍾唔鍾意學校好主觀亦隨時變,可能返一排就好愛間學校。
只係我,諗起弟弟九月又K2,又抽獎既話真係玩謝~

Lu324 發表於 17-8-10 12:14
謝謝你資料
呢個暑假唔易過,日日叫仔睇書,佢係鍾意中文多過英文,叫佢睇多少少英文,佢冇點理我。後尾我 ...
首先,你要放下自己成見(自我催眠,呢間學校都唔係咁差架啫!),要學習接受呢間學校,唔好令小朋友對學校反感。當小朋友喜歡自己學校,上堂都會留心d啦!P.S 我同阿仔喺學校都好受老師同同學仔歡迎的

順子 發表於 17-8-10 12:26
首先,你要放下自己成見(自我催眠,呢間學校都唔係咁差架啫!),要學習接受呢間學校,唔好令小朋友對學校 ...

學校應該有愛心,不過一睇升中就⋯
我會加油

Lu324 發表於 17-8-10 12:35
學校應該有愛心,不過一睇升中就⋯
我會加油
加油!加油!有好成績,大把一線學校歡迎你

順子 發表於 17-8-10 13:57
加油!加油!有好成績,大把一線學校歡迎你

明白
謝謝

Lu324 發表於 17-8-10 14:02
明白
謝謝

寫多幾封求位信啦!個人黎講,覺得叩門易過插班!舊年有朋友九月一都叩得到學校!叩門要講誠意的!唔好放棄!

回覆樓主

Upppp

jadenhayden 發表於 17-8-11 00:52
寫多幾封求位信啦!個人黎講,覺得叩門易過插班!舊年有朋友九月一都叩得到學校!叩門要講誠意的!唔好放 ...

我寫左五封,已經冇野好寫,但會再寫。
每次寫信,我都會loop "奇洛李維斯回信"支持自己。

Lu324 發表於 17-8-11 08:29
我寫左五封,已經冇野好寫,但會再寫。
每次寫信,我都會loop "奇洛李維斯回信"支持自己。
加油
就算唔得下年再努力
我地今年成功插小二, 私小
希望在明天

Lu324 發表於 17-8-10 12:14
謝謝你資料
呢個暑假唔易過,日日叫仔睇書,佢係鍾意中文多過英文,叫佢睇多少少英文,佢冇點理我。後尾我 ...

唔鐘意睇英文書可能同內容有關,我仔細個既時候對一尐冇興趣既書眼尾都冇望一眼,有興趣嘅就書不離手, 所以先選擇書嘅種類及內容十分重要。

Soundervolt 發表於 17-8-11 10:19
唔鐘意睇英文書可能同內容有關,我仔細個既時候對一尐冇興趣既書眼尾都冇望一眼,有興趣嘅就書不離手, 所 ...

英文佢ORT有興趣,但只係新書到既一星期,之後好少掂。我計劃引入storey tree house。中文書我唔敢再入偵探系列,驚佢過份沈迷。
我放工之後只有兩個鐘,真係唔夠洗。

Lu324 發表於 17-8-11 13:03
英文佢ORT有興趣,但只係新書到既一星期,之後好少掂。我計劃引入storey tree house。中文書我唔敢再入偵 ...

揀有興趣的書最重要。我個仔細個時剩係鍾意同科學有關的書,所以我地比佢睇 Magic School Bus。升小後佢見同學仔睇 Tree House, Captain Underpants, Roald Dahl 先跟住睇。

回覆樓主

我小朋友初小插入港島區名小,只報了2間,2間都收。

佢考學校時操行只有B-, 因為佢本人極之活潑,鐘意攪攪陣,而網上申請表講明要B+以上才可以申請,我本以為冇希望的,但諗住試下亦冇所謂,居然2間都 call interview ,最後2間都收。

主要係佢張亮麗的成績表,interview 時冇攪事,有學2種樂器,但申請插班時冇獎狀的,我覺得成績係主要的。

樓主加油!
‹ 上一主題|下一主題