用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反vs聖心vs聖嘉勒
樓主: cmir
go

聖士提反vs聖心vs聖嘉勒   [複製鏈接]

fcatherinehk 發表於 18-3-11 12:09
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 3178&extra=page%3D1

根據Greenapple的帖,
聖提女比英華高?⋯⋯估唔到

fcatherinehk 發表於 18-3-11 12:16
其實呢幾間女校成績都差不多,各有千秋

因為小女在聖提女小學讀,略略知道今年附小升附中情況,上年和今年 ...

無得interview應該係Band2B+,正常係Band2C & Band 3去interview。

fcatherinehk 發表於 18-3-11 12:09
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 3178&extra=page%3D1

根據Greenapple的帖,

SSGC 4科5+率 應該唔祇31%,因為school report無公佈中文科成績,估計Greenapple用咗HK average (8.9%),SSGC差極都唔會跌到咁。

YWGS係今年差咗啫,搞到4主科5+率=SHCC。

fcatherinehk    發表於 18-3-22 14:44

LingChiBaBa 發表於 18-3-20 11:18
無得interview應該係Band2B+,正常係Band2C & Band 3去interview。
無得in果幾個成績係差過有得in果16個,所以我地知道呢幾個一定升唔返中學。而果16個亦唔會收返晒

fcatherinehk 發表於 18-3-22 14:43
無得in果幾個成績係差過有得in果16個,所以我地知道呢幾個一定升唔返中學。而果16個亦唔會收返晒 ...
以你咁講, 咪有成1X個上唔番聖提女子中學?

如果係的話, 即係話聖提女子小學有成1X個B3學生 (1X%)?

I don't think so
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LingChiBaBa 發表於 18-3-20 11:37
SSGC 4科5+率 應該唔祇31%,因為school report無公佈中文科成績,估計Greenapple用咗HK average (8.9%),S ...
我覺得英華女搬臨時校舍后成績的確下滑。不過馬上搬返新校舍,會慢慢改善。不過可能效果都會幾年後才見到。

回覆 hkpapa852 的帖子

聖提應該唔會有咁多
朋友係ST CLARE小學部, 今年小六3班, 好似唔多個10%係B3學生

hkpapa852 發表於 18-3-22 14:48

如果係的話, 即係話聖提女子小學有成1X個B3學生 (1X%)?

無得in的有幾個,有得in的可能唔收2,3個, 我估唔收大約6~8個吧。但最終可能佢地又會叩門。
我意思係學校連這16個band 2都好似唔想收咁

fcatherinehk 發表於 18-3-22 14:57
無得in的有幾個,有得in的應該唔收幾個, 我估唔收大約8個。但最終可能佢地又會叩門。
我意思係學校連這16 ...

如果唔想收,中學部可以索性唔interview小學部。自行全揀外生,统一收到幾多小學部band2咪幾多。

b3410 發表於 18-3-22 14:49
我覺得英華女搬臨時校舍后成績的確下滑。不過馬上搬返新校舍,會慢慢改善。不過可能效果都會幾年後才見到。 ...
我都覺得係。
另外我覺得係呢幾年中西區Band 1女生比以前少咗,同埋多咗人中途去外國讀書

LingChiBaBa 發表於 18-3-22 15:05
如果唔想收,中學部可以索性唔interview小學部。自行全揀外生,统一收到幾多小學部band2咪幾多。
...

但唔明點解呢十幾位同學係平均分怖响4班,每班4人,要特別出通告比佢地,要上幾堂類似面試訓練。老師响全班面前叫名攞通告,唔係乙部可以收返嫁咩?
當然學校都係比機會佢地啦

fcatherinehk 發表於 18-3-11 23:49
想補充,今年聖提女P.6 全級91人,扣除外闖/升唔返嘅同學,乙部可以吸納大量校外同學嫁。
SSGC 每星期有1 ...

如果聖提女今年P6只得91人,要面試或無得面試係絕大機會並不是B2生~~~

依遊戲規則,SSGC有99個直屬位,係不可能阻止小學部B2生直升~~~

要面試,可能係睇下用唔用自行位收佢地~~~

fcatherinehk 發表於 18-3-22 15:14
但唔明點解呢十幾位同學要特別出通告比佢地,要上幾堂類似面試訓練。老師响全班面前叫名攞通告咁乙部唔係 ...

往年都有通告,不過唔知有無面試訓練,其實有都正常,小學部都希望幫到佢地上中學部。

乙部係收哂Band2,但Band2C同Band3嘅邊緣人唔確定嘛,所以中學部咪用interview揀。

聖提女係一間有人情味學校,佢地會盡可能收晒

delete

hkpapa852 發表於 18-3-22 14:48

好奇咁問, 點解唔會有咁多?

gret 發表於 18-3-22 17:17
好奇咁問, 點解唔會有咁多?
傳統校, 仲要係女校, 有10%以上既B3學生機會好低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-3-22 17:26
傳統校, 仲要係女校, 有10%以上既B3學生機會好低

咁估計有幾多%係B3生呢? Tks.

crazyhippo 發表於 18-3-22 17:33
咁估計有幾多%係B3生呢? Tks.
估計10%內 (5%-8%吧!)..... 其實過往小學部家長應該會清楚D, 因為佢地實知最後有幾多人真係"唔合資格"升唔到上中學部.

Will SSGC reserve some places for B2 girls while reducing some no of places to outsiders in DPS ?
‹ 上一主題|下一主題