用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反vs聖心vs聖嘉勒
樓主: cmir
go

聖士提反vs聖心vs聖嘉勒  

christy2011 發表於 18-3-9 13:10
回覆 DadaDD 的帖子

st clare 扣門時係咪只考慮自行有報自己學校學生?
係,校長好注重.
而且扣門超難,一D都唔易.英文要强.如有運動之類既強項就更吸引.

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

回覆 錡E 的帖子

知不知往年大約有幾多扣門位?課外活動有無講邊類?跑步?籃球?跳舞?

christy2011 發表於 18-3-10 06:01
回覆 錡E 的帖子

知不知往年大約有幾多扣門位?課外活動有無講邊類?跑步?籃球?跳舞?

1. 唔定咖,要睇有幾多人留班.大約一個起兩個止.去年我知既只得兩個,兩個都係中西區某女校既學生.

2. 體育中意田徑叻既.由其係跑步.

你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

回覆 錡E 的帖子

聖心?

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 3178&extra=page%3D1

根據Greenapple的帖,
中西區幾間女校/聖心2017年的DSE成績:
聖提女~ 4科5+率 : 31%
               3322率:87.5%
               3大率:45.31%
               本地大學率:76%
英華~ 4科5+率:29.98%
            3322率:89%
            3大率:36.43%
            本地大學率:73.57%
聖嘉勒~4科4+率:66.73%
               本地大學率:68.6%
聖心~3322率:86.4%
               本地大學率:64.2%

其實呢幾間女校成績都差不多,各有千秋

因為小女在聖提女小學讀,略略知道今年附小升附中情況,上年和今年都不是全部收晒的,今年已經知道有幾個成績不達標一定唔收(自行無得interview),另外有16個band 2也未知收唔收,學校叫咗佢地要去中學自行果part interview(但唔會收晒16個)
SSGC中學自行面試同學話亦見有聖心/聖嘉勒學生去面試,面試題目包括公主病,智慧城市

同區大家執位跳船

聖提女以往外放位比同區校跳船者廖廖可數.

係呀,其實最好都係揀間適合嘅學校讀呀~
識得SSGC有位中一生,小學係大角咀地區名校全級第8名,但中一上學期英文科成績係班裡近乎排尾,好彩佢性格樂觀積極,又融入到新學校生活,依家都讀得好開心。
另一位幾年前九龍塘宣道全級第2名女仔升讀英華女校之後,先發現一山還有一山高,成績每況愈下,之後一沉不起,後來好似轉咗校。

fcatherinehk 發表於 18-3-11 12:56
係呀,其實最好都係揀間適合嘅學校讀呀~
識得SSGC有位中一生,小學係大角咀地區名校全級第8名,但中一上學 ...

想知道呢d學校學校成績好果批多不多外闖呢?我見聖心/聖嘉勒升中有資料,但聖提小則看不到

回覆 suzuki12 的帖子

聖提女唔係太多外闖,呢兩年1至2位去DG/Co edu,1至2位去國際學校,上年有1個去YWG因為媽咪响度教書,不過YWG校長個女就响SSGC讀,另有1個去協恩。今年聖提女阿囡有一個同班同學放棄咗DG offer ,因為佢唔捨得同學,又住學校對面近返學,同埋有個妹妹讀緊同校。
我見無乜同學報考其他學校,唔知係咪多數住响學校附近/西區,就返學路程近D。有幾個同學(包括我女)有報其他女直資的但去睇完學校之後話都係鐘意自己學校無去first /2nd in,同埋有D諗住中學會去外國讀書,費事轉校,even阿囡有5個同學父母係醫生佢地都選擇留响原校,唔知點解

我覺得聖提女重學校歸屬感較多,離開不只是因更出名而走

回覆 fcatherinehk 的帖子

聖心 st clare 好似少人誇區讀

fcatherinehk 發表於 18-3-11 14:42
回覆 suzuki12 的帖子

聖提女唔係太多外闖,呢兩年1至2位去DG/Co edu,1至2位去國際學校,上年有1個去YWG因 ...

原來係咁,多謝分享啊!

christy2011 發表於 18-3-11 07:57
回覆 錡E 的帖子

聖心?

係, 我見幾年都好多聖心扣門 st clare.
見你問過 Band 1c 自行 st clare 有無機會.
以我見過一個實例,我女報果年佢同班同學應該接近 Band 1c 成績.佢係誇區報讀.
唔知佢係自行收定抽入去.不過跟唔上,由中一下學期起就開始追唔上.
最後到升中四佢轉校,而家轉咗去一間 Band 2 學校讀.

suzuki12 發表於 18-3-11 16:45
原來係咁,多謝分享啊!

想補充,今年聖提女P.6 全級91人,扣除外闖/升唔返嘅同學,乙部可以吸納大量校外同學嫁。
SSGC 每星期有1至6科不等嘅 Quiz

錡E 發表於 18-3-11 22:57
見你問過 Band 1c 自行 st clare 有無機會.
以我見過一個實例,我女報果年佢同班同學應該接近 Band 1c 成績. ...

Band 1C都唔容易讀嫁,可能band 2頭去band 2學校讀會發揮得更好
題外話,聖心去叩St Clare,今年有唔少 St Clare去自行Marymount &SSGC, 其實來來去去都係同一批人响度玩氹氹轉

fcatherinehk 發表於 18-3-11 23:51
Band 1C都唔容易讀嫁,可能band 2頭去band 2學校讀會發揮得更好
題外話,聖心去叩St Clare,今年有唔少 St  ...

外來非英小 Band 1C 係 St Clare係會讀得比較吃力,
一來自家既女有番咁上下,外來生後徑好強.要超越佢哋唔勤力或天資有限都幾頭痛.
(同學間勁既真係滿分成績,差小小既都係差幾分滿分.壓力係幾大.)

St Clare去自行 Marymount & SSGC 我想另一個原因應該係呢兩間女校比 St Clare較自由.

fcatherinehk    發表於 18-3-12 07:16

回覆 fcatherinehk 的帖子

係,朋友前年band 2入了,因st clare 學術水平好高,讀得有點吃力,好彩佢有鬥心。

fcatherinehk 發表於 18-3-11 12:16
其實呢幾間女校成績都差不多,各有千秋

因為小女在聖提女小學讀,略略知道今年附小升附中情況,上年和今年 ...

聖提女中學部直屬位本身足夠收晒小學部“所有”(B1+B2+B3)學生。小學部學生就算自行唔揀聖提女中學部,只要唔係B3學生,乙1填番中學部係必入。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。