用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 2017九月小一入學
go

2017九月小一入學

想請問下各位家長,是否今年才開始有考小一分班試?
點解咁早要分班呢?
分班是甚麼的用途?
謝謝各位

ryanminghk 發表於 17-6-27 11:55
想請問下各位家長,是否今年才開始有考小一分班試?
點解咁早要分班呢?
分班是甚麼的用途?

小一不是憑成績分班,但小二就要憑成績分班,先小二,就要憑成績去分,真系不太理解學校做法,雖則學校話目的幫小朋友,但始終物以類聚,這是對小朋友好嗎?

sandy1981 發表於 17-8-4 11:13
小一不是憑成績分班,但小二就要憑成績分班,先小二,就要憑成績去分,真系不太理解學校做法,雖則學校話 ...
按你意思,即是說小朋友上小二會從新再做分班嗎?
咁現在入學前的測試是按甚麼分班的?
我的小朋友配了1E班

ryanminghk 發表於 17-8-30 16:22
按你意思,即是說小朋友上小二會從新再做分班嗎?
咁現在入學前的測試是按甚麼分班的?
我的小朋友配了1E ...

小一沒有按成績分班,小二升小三就要按成績分班,即考試差既就踢去一堆

回覆 sandy1981 的帖子

係咪今年先係架?上年三年班無分,打散架,今年四年班有兩班輔導班

bebekinson 發表於 17-9-11 16:01

係咪今年先係架?上年三年班無分,打散架,今年四年班有兩班輔導班 ...

系阿,今年開始!

唔係咁, 係跟考試名次順序去分班, 唔係將差嘅放晒一堆呀, 即係考第一同考第二嘅已經唔同班, 全部打散黎派, 亦即係每班都有成積好嘅, 亦有比較遜色嘅