用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五級樂理!
go

五級樂理! [複製鏈接]

是否應該考左五級樂器,學六級先報讀呢,因小朋友四年級,怕佢應付不來!
   6    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔一定

我個仔係考完3級樂器,下一年考5級樂理,隔咗兩年... e+準備考6級樂器

其實,呢期唯一要考慮嘅,係你想考新樂理卷,定舊卷,因為2018年轉制
恐龍家

小曳人 發表於 17-6-27 09:10
唔一定

我個仔係考完3級樂器,下一年考5級樂理,隔咗兩年... e+準備考6級樂器

明白了,即考完五級樂理,學六,七級先報五級樂理都可以嗎,因問琴行,佢地一定最好叫我報!唔該唒!

醒目開學勳章 貢獻勳章

cyhin 發表於 17-6-27 09:20
明白了,即考完五級樂理,學六,七級先報五級樂理都可以嗎,因問琴行,佢地一定最好叫我報!唔該唒!
...

你學幾多級樂器無問題,只係你無5級樂理,考唔到6級或以上嘅樂器
讀咗樂理當然會好d啦

恐龍家

小曳人 發表於 17-6-27 09:51
你學幾多級樂器無問道,只係你無5級樂理,考唔到6級或以上嘅樂器
讀咗樂理當然會好d啦

甘明白了!多謝你見意

cyhin 發表於 17-6-27 08:30
是否應該考左五級樂器,學六級先報讀呢,因小朋友四年級,怕佢應付不來!
...

個人認為四年級考五級樂理比較好,有充足時間操past paper 如果五/六年級加埋呈分試時,會好忙!

lojo11    發表於 17-6-28 09:54

回覆樓主:

我小朋友都係小4考,無問題。小5,6真係怕呈分無時間考

lojo11    發表於 17-6-28 09:54

回覆樓主

請問學樂理係咪一定由五級開始,無一級二級,琴學話一學就係五級學費都係五級!

happy105 發表於 17-6-29 08:16
請問學樂理係咪一定由五級開始,無一級二級,琴學話一學就係五級學費都係五級!
...

係!

回覆 happy105 的帖子

樂理其實ㄧ至四級也有得考,不過冇聽人會考,因為考六級或以上的樂器一定要pass五級樂理。

醒目開學勳章 貢獻勳章

structure and policy of theory test will be changed from 2018.  please check with your music tutor.

there will be more kids attending Grade 1-4 theory test later.
恐龍家

小曳人 發表於 17-6-30 09:18
structure and policy of theory test will be changed from 2018.  please check with your music tutor.
...

唔該唒你!

醒目開學勳章 貢獻勳章

flower9 發表於 17-6-30 10:10
回覆 小曳人 的帖子

請問轉制後,會有咩分別? 樂理要多久時間準備?
my kid attended the test a few years before... I just learnt the change from FB.the major change is in MC format, cancelled a part and seems.. need to go thro all the grades one by one (not really sure).

suggest to ask your music tutor directly.

demo test paper will be available.

恐龍家

一般學5級樂理意思係由1級到5級都學埋

可以參考AEBSM網頁,2018之後的改變。
http://gb.abrsm.org/zh_tw/theory2018/

有哪些变化,以及何时生效

我们在向部分第1至5级考试引进更适应现代需要的题目和评估方法。同时我们更新了试卷的设计,以确保试卷清晰易懂。

修订版试卷将于2018年1月1日起在所有国家和地区生效,不设重叠期。第6至8级的题型没有变化。

主要变化:

引进关于音乐术语及记号的多项选择题更新题型,确保清晰易懂。包括:减少拍号问题页内的信息量(第1至3级)简化音程问题的版式(第4至5级)简化第5级问题7(终止式和弦)的版式,考生仅需用罗马数字描述和弦取消写节奏、写旋律、为歌词配旋律问题,以及第5级的四部合唱缩编谱/开列总谱问题更新所有试卷的设计,以确保试卷清晰易读(第1至8级)

相同的考纲和标准

修订版试卷以现行的乐理考纲为基础,将继续以相同的标准评估相同的乐理知识领域。考试仍将涵盖:

西方音乐记谱法知识,包括常见记号和术语对基本音乐元素的理解,如音程、调性、音阶与和弦

但从2018年起,试卷将不包括写节奏、写旋律、为歌词配旋律、以及第5级的四部合唱缩编谱/开列总谱问题。

替换上来的题目

我们引进了少量题目,以替换目前写节奏、写旋律和为歌词配旋律等问题。

替换上来的问题以现有题型为基础,仍然侧重具体的乐理知识领域。这些问题在风格和形式上与目前试卷相似,因此对于老师和考生而言不会感觉陌生。从整体上来讲,抄谱量会大幅减少。

我自己唔識樂理,唔不知改變之後係深咗還是簡單D

anyway, 已經同老師一早決定今年考5級樂理,都係按照計劃進行。趁著暑假多時間,已經上了2堂,細女表現唔錯,跟到。

回覆樓主:

5级樂理一般要上几耐才够考?(而家学等於4级的樂理中,本下年升p6 好忙吾打算考,但现見2018改制)

回覆樓主:

我的琴老師説因為有 mc 同冇作曲,應該會淺咗

我女上緊暑期樂理班, 打算考10月份的考試.  我女來年都小六, 10 月考應該對學業影響唔算太大啩, 我地打算出年考6級, 所以一定要而家考.
‹ 上一主題|下一主題