用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 五級樂理!
樓主: cyhin
go

五級樂理!

RunningPig 發表於 17-7-17 21:52
我的琴老師説因為有 mc 同冇作曲,應該會淺咗

我老師話無作曲,所以對我仔來說,取份難左
多左選擇題,我仔理解題目比較弱,所以難左,作曲一題大題目,肯寫就有分

我女鋼琴老師話唔洗咁快考樂理,我見好多人話考左3,4級琴,已經可以考樂理,但我女今年先考5級琴,仍未考樂理。我都怕2018轉制, 會唔會深左?

回覆樓主:

你可以看看這篇文章

是否一至四級可以不考🙏直接考五級樂理?

回覆 Ricky1686 的帖子

不用太複習,簡單說, 你學幾多級樂器都沒問題, 只是如果你要補考6級或以上學器, 必須提交5級樂理考試合格的證明, 一次過報考5級樂理和6級樂器的時間上是不可行的。  1-4級樂理, 你幾高分都好, 對考6級以上樂器冇作用。  考5級樂理, 勤力D操卷3個月都可以... 但真係要好勤力。

好似改變之後的樂理更易考,可惜已經一早決定今年考舊制,報咗名添

唯有努力考好喇!

回覆 b3410 的帖子

真係唔好以為選擇題易考, 冇作曲題更好。  選擇題一錯冇同情分, 作曲只要有附合基本要求, 取分真係唔難。

KenixSoSum 發表於 17-7-25 17:28
回覆 b3410 的帖子

真係唔好以為選擇題易考, 冇作曲題更好。  選擇題一錯冇同情分, 作曲只要有附合基本要 ...

老師就係甘講

Haz-mama 發表於 17-7-18 21:47
我女鋼琴老師話唔洗咁快考樂理,我見好多人話考左3,4級琴,已經可以考樂理,但我女今年先考5級琴,仍未考樂 ...

下年考转左应该会淺左好多,阿女今年2月考左了

瑩希媽媽 發表於 17-7-27 16:34
下年考转左应该会淺左好多,阿女今年2月考左了
係?  我仲以為會深左...

Haz-mama 發表於 17-7-27 16:48
係?  我仲以為會深左...

應該淺,無作曲部分,作曲占15分,阿女拿11分,好似作文咁點都會扣分。

瑩希媽媽 發表於 17-7-27 18:45
應該淺,無作曲部分,作曲占15分,阿女拿11分,好似作文咁點都會扣分。
...

但我老師話,作曲果part易取分

LeeCC 發表於 17-7-27 19:31

好難講,看老師是否鬆手,阿囡話已經按曬老師教的步驟去作,都扣左4分,仲有part意大利文6分的,阿囡同她表哥分別背左老師叫背的意大利文,但兩個都一題無仲,老師話範圍太大好難仲,除非好運3題背仲,呢兩part阿囡巳無左十分啦

cyhin 發表於 17-6-27 08:30
是否應該考左五級樂器,學六級先報讀呢,因小朋友四年級,怕佢應付不來!
...

我女五年級學的,學左半年去考,佢表哥就學左9個月,每個人進度吾同,初頭幾個月無乜功課做,後來去到操卷階段就要做好多,變左又應付樂理同學校功課考試有點吃力,成績也跌左D,我覺得一系4年級學,一系六年級暑假學會好D

瑩希媽媽 發表於 17-7-27 20:37
我女五年級學的,學左半年去考,佢表哥就學左9個月,每個人進度吾同,初頭幾個月無乜功課做,後來去到操卷 ...

阿仔準備四年級考,但要做新制白老鼠了,舊制趕不及,無辦法,佢學校的數學連分數都學到一塌糊塗,拍子果part完全學唔掂

LeeCC 發表於 17-7-27 21:38
阿仔準備四年級考,但要做新制白老鼠了,舊制趕不及,無辦法,佢學校的數學連分數都學到一塌糊塗,拍子果 ...

阿囡話數拍子好麻煩,又話數錯要重數,她話有學鋼琴會比較容易,因為是看鋼琴鐠的,她是學長笛,樂理老師由4級開始教,開頭人地叫佢看譜,佢話完全吾明佢長笛只有3級加上叫佢看鋼琴譜佢話吾識

瑩希媽媽 發表於 17-7-27 20:37
我女五年級學的,學左半年去考,佢表哥就學左9個月,每個人進度吾同,初頭幾個月無乜功課做,後來去到操卷 ...
我打算趁暑假學完,然後儘快考,擔心時間太耐會唔記得

LeeCC 發表於 17-7-27 19:31

我仔全卷滿分,但作曲冇左8分,佢覺得作曲好難攞分

請問大家!女兒學緊6級45分鐘鋼琴內容,5級30分鐘樂理,每堂500,上門教!你地係点收費呀?

我個女今年六年級升中,因為之前呈分試,所以留咗而家呢個暑假先學。阿女話,因為之前呈分試有音樂筆試,已經教咗啲基本樂理,所以最初上堂都叫輕鬆。佢老師就要求佢做晒所有練習,所以好多功課做。

意大利文果PART,我叫阿女豪畀佢,分唔多但記好多嘢。作曲其實只要跟前面畀咗既曲譜既格式(E.G. 拍子﹑大細聲),加埋收個靚尾(最好係5去1音收),應該扣分唔多。

收費方面,佢呢個係雞精暑假班,每星期上二堂,每堂兩個鐘,收$3600 (七月中到八月尾),之後再同琴行夾,每星期上一堂到考試。