用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pn 讀英粵定英普好?
go

Pn 讀英粵定英普好? [複製鏈接]

在家是用廣東話溝通,小朋友2歲亦可以講到句子和對答,原本想她英文基礎打得好些,報讀英普。但聽説中文比英文難學,話怕小朋友有語言混淆。
請問係咪揀番英粵較好?而英文再外補?
   1    0    0    0

小朋友係屋企已經係廣東話溝通,咁報讀英普會比較好!我自己兩個小朋友係屋企以英文同廣東話為主,又無語言混淆既情況出現!出面既PG英文導師同普通話導師係分開的,小朋友係識得分同邊一個導師講咩語言!除非你自己係屋企又教普通話又講廣東話,如果唔係,佢普遍唔會混淆!提提你,即使係英普都選擇番 英文及繁體字既教學PG

sweetbaby13 發表於 17-6-26 17:59
小朋友係屋企已經係廣東話溝通,咁報讀英普會比較好!我自己兩個小朋友係屋企以英文同廣東話為主,又無語言 ...

想請教我小朋友較慢熱,驚佢用英普上堂會吸收得慢d同唔夠信心,所以掙扎緊讀英普定英粵好

Agree, 英普班比較適合屋企會用廣東話溝通的家庭. 如果家長只用英文或小朋友日常生活好少接觸廣東話, 靠學校學中文語言, 咁真係會混淆左廣東話和普通話.

pizzafat 發表於 17-6-26 19:02
想請教我小朋友較慢熱,驚佢用英普上堂會吸收得慢d同唔夠信心,所以掙扎緊讀英普定英粵好
...
一開始一定會慢少少,但好快你就見到效果!我自己D普通話唔係好,D音又唔岩,自問無本事可以教到小朋友普通話! 有次我同朋友食飯,講左句好簡單既普通話,我個大女即刻話:媽咪,唔係甘讀呀!我班朋友不停笑,不過講真我係開心的,比左甘多$都係想佢吸收到同埋學得好啫!

回覆 sweetbaby13 的帖子

請問你囡囡普通話文字應用會同粵教中有分辨嗎?有人話用粵語教學,中文運用會好d..

Calung 發表於 17-6-28 00:01
回覆 sweetbaby13 的帖子

請問你囡囡普通話文字應用會同粵教中有分辨嗎?有人話用粵語教學,中文運用會好d ...
其實正常應該係普通話既文字會文雅少少,不過我明你既concern,你係擔心佢想食雪糕既時候會同你講,媽媽我想食冰淇淋!其實你同佢講番呢個係普通話同廣東話既分別,佢以後講廣東話既時候自然就唔會再講冰淇淋!
不過切忌話佢錯,因為咁樣佢會好亂,明明老師係咁教!只要同佢講番個分別就OK

回覆 Calung 的帖子

英粵較好

回覆 pizzafat 的帖子

英粵較好

小學會打算讀英小嗎?k會想英語比重較多嗎?這些考慮都重要

英粵

我有個世姪女,幼稚園到小學都係普教中,浸得太耐,有啲好簡單既詞語問佢粵語點讀佢都唔識: e.g. 凹凸 : 佢唔識讀 lap1 dat6, 佢只識讀ao1 tu1

2歲人仔都係學好母語先啦

hppa    發表於 17-6-28 16:57

maglam0610 發表於 17-6-28 15:25
英粵

我有個世姪女,幼稚園到小學都係普教中,浸得太耐,有啲好簡單既詞語問佢粵語點讀佢都唔識: e.g. 凹凸 : ...

多謝大家意見,我就係擔心小朋友母語未係好好既時候,就要用普通話學中文,長遠pick up 會有問題

而英粵班其實每日都有net & 普通話時間,用母話教中文,班主任係本地人

所以其實我都傾向英粵班,但想聽多d過來人分享

hppa    發表於 17-6-28 21:47

一定係英粵
大學研究一早出晒

回覆 kbi 的帖子

就係target想考直小,所以更想小朋友英文底好d,起碼不害怕對答先..

回覆樓主

我個人覺得一定要先用廣東話學中文再學普通話。如果一開始就用普通話好易被大陸化

同時想問問大家,如德育方面,是否本地老師會著重同教得好d?如net做班主任,在這方面會否太free,小朋友唔守規矩呢。

而我囡脾氣同情緒較大,請問邊樣會適合佢d?求指教!

Calung 發表於 17-6-29 14:47
同時想問問大家,如德育方面,是否本地老師會著重同教得好d?如net做班主任,在這方面會否太free,小朋友唔 ...

我覺得係,一黎本地老師通常無咁free,可好好train 小朋友坐定排隊守秩序,二黎小朋友亦較易明白老師講咩,會合作d
‹ 上一主題|下一主題