用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒食麩質及酪蛋白,對自閉兒有效嗎?
go

戒食麩質及酪蛋白,對自閉兒有效嗎?

Autogtr 發表於 17-6-26 14:10
如題,剛看了一本書,有關物質會令到小朋友出現自閉症行為,建議不要食,各爸媽有試嗎?
...

這下talk講有關唔同嘅Diet點樣幫自閉症:

https://youtu.be/uvjeu07YZ6Y

希望幫到你。

其實每個小朋友體質都唔同既,所以我帶左阿女去做Allergy Test,睇下佢對咩敏感,因為小朋友食左敏感食物既反應有可能會令佢地有自閉既癥狀加重

mama.olive 發表於 17-6-27 11:01
其實每個小朋友體質都唔同既,所以我帶左阿女去做Allergy Test,睇下佢對咩敏感,因為小朋友食左敏感食物既 ...

想問你做過敏測試要幾多錢?

mama.olive 發表於 17-6-27 11:01
其實每個小朋友體質都唔同既,所以我帶左阿女去做Allergy Test,睇下佢對咩敏感,因為小朋友食左敏感食物既 ...

我也有做IGG, 但也不是百分百準。多數人(包括我當年)都係去hk biotek,後來喺另一位醫生轉介下做另一個test,準確度明顯高啲。

Autogtr 發表於 17-6-27 00:50
Thx

無得懶,自己做多啲research ,send俾你條link 已經wrap up咗幾個A仔介diet ,gaps , GFCF , paleo diet。揾到啱你嘅diet ,再研究吧。

奀珠 發表於 17-6-27 15:42
無得懶,自己做多啲research ,send俾你條link 已經wrap up咗幾個A仔介diet ,gaps , GFCF , paleo diet。 ...

可pm 我 tks tks

kittyeva 發表於 17-6-27 18:13
可pm 我 tks tks

唔好意思,你想我pm你咩?

奀珠 發表於 17-6-27 18:15
唔好意思,你想我pm你咩?

links ,驗血

回覆樓主

我找了一間有查食物慢性敏感和重金屬,一個要0.2ml血,一個剪頭髮做。
Mineralysis 呢間公司
可以去問下

kittyeva 發表於 17-6-27 19:06
links ,驗血

Links 已share給樓主,驗IGg唔suggest Hk biotek,你試下問Dr Tim Trodd。

Autogtr 發表於 17-6-27 00:50
Thx

Links 在這裡

奀珠 發表於 17-6-26 22:40
這下talk講有關唔同嘅Diet點樣幫自閉症:

https://youtu.be/uvjeu07YZ6Y

Sorry, links在這裡

奀珠 發表於 17-6-27 15:42
無得懶,自己做多啲research ,send俾你條link 已經wrap up咗幾個A仔介diet ,gaps , GFCF , paleo diet。 ...
認同呀,要搵岩小朋友既DIET,唔係人戒你就戒,有需要就問下營養師/ 醫生意見

奀珠 發表於 17-6-27 20:36
Links 已share給樓主,驗IGg唔suggest Hk biotek,你試下問Dr Tim Trodd。

佢問下佢收費大約幾多?thx