用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考完8級鋼琴,要換部什麼琴最好
go

考完8級鋼琴,要換部什麼琴最好 [複製鏈接]

Yamaha ?
steinway?
   2    0    0    0

會繼續彈嗎?不會:不用換;會:也不用換,8級只是入場罷了,費事waste money
會繼續深造嗎?不會的話,不用換啦;會:有少少$又有少少位,換grand 啦,換Yamaha/other brands you like ;有多多多多$,Steinway 啦;有多多多多$加多多多多位,concert Steinway 啦

stinkyrabbit111 發表於 17-6-26 13:53
會繼續彈嗎?不會:不用換;會:也不用換,8級只是入場罷了,費事waste money
會繼續深造嗎?不會的話,不 ...

請問㛋是以家長身分,家中真的冇位!
Thx your opinion

GCCmami 發表於 17-6-26 15:58
請問㛋是以家長身分,家中真的冇位!
Thx your opinion
我囡有學琴,我有時間得閑都會彈吓自娛

GCCmami 發表於 17-6-26 12:57
Yamaha ?
steinway?

香港天氣比較濕,y字頭或k字頭嘅高身琴會容易啲打理。
歐洲琴要做好保養。
如果8級以上,就要俾小朋友接觸吓亞洲同歐洲琴嘅聲音,手感分別,腳踏嘅高度都有少少唔同,要試。
歐洲琴除咗你講嗰個牌子,仲有petrof, saulter,fazoil(好似咁串)都唔錯。

回覆:chinhing 的帖子

你本身係乜嘢琴? 如果你和使用者不是熟悉鋼琴保養和結構,不建議歐洲琴,見過不少(瀬嘢)case, 用家又煩,又浪費了部琴

MushroomLi 發表於 17-6-27 11:43
你本身係乜嘢琴? 如果你和使用者不是熟悉鋼琴保養和結構,不建議歐洲琴,見過不少(瀬嘢)case, 用家又煩, ...

我用petrof。

回覆樓主

我考完八級,換咗部K8,到依加考完dipABRSM 就買埋部pleyel 二手琴不過買歐洲琴真係要俾啲心機打理部琴,前排唔係好大雨果啲日子,都要開抽濕機。
歐洲琴嘅聲同日本琴,係真係好唔同。最近係tomlee 試咗Schimmel 都好正,Sauter 就會女性 內歛啲,不過買新琴就要比啲時間俾琴去開聲。

能有地方自然是三角琴理、直身琴U3、U5足矣!
放心、將來若有心決定行此路、琴就是外面的好、
能夠在家彈練的機會少之又少!
鋼琴還有特別的一點......雙手彈儘天下琴!
每部琴都有他自已的特點,如何在短時間內把他發揮.....彈者功力!
相信同一部琴不同人發揮、固中差別也可以感受得到吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

clarise_lau 發表於 17-6-27 23:54
我考完八級,換咗部K8,到依加考完dipABRSM 就買埋部pleyel 二手琴不過買歐洲琴真係要俾啲心機打 ...
我以前都好鍾意pleyel , 但見朋友買左之後抽濕機長開個琴都經常走音, 我都係買Yamaha算啦.

stinkyrabbit111 發表於 17-6-26 13:53
會繼續深造嗎?不會的話,不 ...
我都係0甘諗.
一係唔換, 一係就換grand 啦, 最多唔要張飯台. grand 始終係正好多.

不過我仔女有排都未到0甘既程度, 所以都唔駛換了.

我屋企部U1, 兩年前Tune琴師傅幫我們加了鉛塊令keys重些。阿仔話感覺上和三角琴仍差得遠,但好過唔加。他學校有直身琴和三角琴,老師家亦是用三角琴,所以感受到分別。他說即使在直身琴彈到,轉到三角琴會發現手指不聽使,need to train up the fingers. 如果負担到,還是三角琴最好

不過,阿仔未彈過U3或U5
for every one criticism, three positives must be given.

哈哈、我的U3仍在!
鉛就早己二粒上、廿多年琴齡時連槌仔都全套換過!

說實在、換小提琴更為頭痛、頭大.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

lillymarie 發表於 17-7-4 14:47
我屋企部U1, 兩年前Tune琴師傅幫我們加了鉛塊令keys重些。阿仔話感覺上和三角琴仍差得遠,但好過唔加。他學 ...

請問加鈛片係鋼琴老師嘅意思定係tune琴師傅嘅提議呢?

我屋企部U1 d keys 都太輕

picture 發表於 17-7-5 19:58
請問加鈛片係鋼琴老師嘅意思定係tune琴師傅嘅提議呢?

我屋企部U1 d keys 都太輕
Tune 琴師傅的主意
for every one criticism, three positives must be given.

回覆樓主

換歐洲琴好D,我覺得日本琴鍵太輕

其實彈得好唔好關部琴乜事

醒目開學勳章

GCCmami 發表於 17-6-26 12:57
Yamaha ?
steinway?

無換,繼續彈部U1。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

買 三角琴啦 ! 如果土地 不是問題
交托

‹ 上一主題|下一主題