用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友
樓主: little_yolky
go

點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-6-27 20:32
呢D事,唔同人唔同睇法,有不同意見,係正常既,而你,係最想將件事化大果個.
而家兩個細路女講錯野,做大人係唔 ...

我覺得,道不同不相為謀,啋你都㗰氣。

咦,乜我個reply direct to 你咩?我有引用你段文?對號入座,就唔好話我打擾你屋企呢。你覺得唔順眼可以去舉報我,由版主裁決好了。我自問非常斯文。

我完全唔會認同你,所以你講乜其實我不痛不癢辛苦你打段咁長但在我眼中唔知你講乜嘅文

為免浪費光陰,唔會再回應你。仁兄,珍重不再見。

回覆樓主:

Just a sharing
"Stop letting people who do so little for you control so much of your mind, feeling and emotions"

b3410    發表於 17-6-28 09:15

ar_mak 發表於 17-6-27 20:32
呢D事,唔同人唔同睇法,有不同意見,係正常既,而你,係最想將件事化大果個.
而家兩個細路女講錯野,做大人係唔 ...

國皇的新衣:
小朋友A:<點解國皇無着衫?>
小朋友A 受人歌頌,名垂千古。

小朋友B:<國皇無着衫,凸出兩個nine滋滋, 好核突,好嘔心。>
小朋友B會 被人網上攻擊到體無完膚,B父母又無家教,B學校只谷成績無教道德禮貌,B是人身攻擊無品小朋友。

little_yolky 發表於 17-6-26 12:52
點解呢個世界上, 可以有咁無品既小朋友。

話說阿女們上興趣班, 有兩個地區名校既小六女仔。佢哋break時同 ...

上邊有很多留言略過沒看,想直接分享一個類似經驗。

孩子自小修習某樂器及已在最高的一組,該組內大部份都是中學生,最年輕的是他及另一位女生,兩位都是小六生。

最近,該樂器組老師關心問他們升中一的情況,孩子簡單直接就回答了原校升中,另外位女生起初不肯答,最後勉強地回答老師(指住我孩子)說:「去佢嗰間學校,好差㗎。」

我沒去打聽這女生是哪小學的學生,也不認為是這女生的問題,反而相信是家長的價值觀投射到女孩子身上。 希望她能順利入讀心儀中學,不然要到我孩子的學校上學的話,心裏會很難受。

我告訴孩子不用介意別人的看法,做好自己便成。還有,提醒孩子中一開學時如見到這女生到校,不要跟老師或同學提到這女生曾說過的話。

Soundervolt    發表於 17-6-28 08:42

huba 發表於 17-6-28 00:50

欣賞您對小朋友的包容,諗番我未有小朋友時,見到其他小朋友犯了錯,我會好嬲及認為佢地父母冇家教,但自從有了小朋友後,心態慢慢改變了,當見到其他小朋友犯錯或口不擇言,想想自己小朋友並不是十全十美,唔開心一陣就算了。其實最好的解決方法就是同佢地講番道理及要求道歉,雖然我唔認為這個網上談論係公審,因為冇公開姓名或樣,但這個並不是一個解決方法,只係發洩咗,但何必呢?

我覺得樓主講件出件事, 并不是要進行網上報復欺凌小朋友的用意, 只不過為自己小朋友的不妥待遇找個平台發聲.  而大部份家長的著眼是探討原本做出言語欺凌的小朋友的動機.  同原本欺侮人小朋友的言行可怕性不可相比.

我自己大仔都已5年級, 明白佢地此年紀冇可能不知自己說話的輕重 (SEN 除外), 此般明白侮辱別人學校及別人樣貌的說話早已不可能衝口而出.  此些小朋友的家長未必知我們在此的發言, 但此處的發言給了我們此些有相同年紀小朋友的家長一個警惕, 童言不可用無忌做擋箭牌, 自己更要嚴加律己去減少出事的可能性.

siden    發表於 17-6-28 15:26

huba 發表於 17-6-28 00:50

點解大部份講說話唔經大腦既都係小女生? 男仔講嘢好似無咁衰。

呢個帖又冇指名導姓,又冇cap圖,又冇起底,只係講出事件去俾大家討論,咁又点算公審兩個細路女? 網上報復欺凌小朋友? 通过討論内容亦可以警惕身為家長要注意自己子女既行為,有正面作用。

siden    發表於 17-6-28 15:27

HaYi 發表於 17-6-28 08:48
我覺得樓主講件出件事, 并不是要進行網上報復欺凌小朋友的用意, 只不過為自己小朋友的不妥待遇找個平台發聲 ...
我記得當年(我讀女校)班入面分黨分派杯葛其他女仔既就係呢類型同學, 記得當年被杯葛既同學仔, 都真係好難受, 不過, 好彩响我哋學校呢D係少數, 唔同佢哋玩, 仲可以搵另一班朋友玩。

忍唔住又想補充啲嘢。

BK常見的場景: 子女如派得差小小,就象世界末日。當一個家長在這里哭訴: 點算哎,阿仔派了xxx學校,好灰啊......,在這里必引在好多同情,安慰。我未見有人指出嗰位媽媽無品,話XX學校好差既, 嗰度哋一定無前途.....

這两個女孩最主要是價值觀問題,如果樓主囡囡讀嘅係一流名校,佢地可能會表現得好羡慕都未定。

說"點解呢個世界上, 可以有咁無品既小朋友。" 有點過份。不過,樓主是受害人,可以體諒。

IloveJJ 發表於 17-6-28 09:46
女仔一向牙尖嘴利、尖酸刻薄架啦!我仔响學校都經常被女仔告狀架啦!不過,就算父母無教,其實大大下,出 ...
我好厭惡D尖酸刻薄女, 可能當年讀女校時見過一些, 所以成日教兩個小朋友咀巴係要嚟講好聽說話, 女仔要有四德, 德言容功, 言就係說合適既話。可能依家問好多女仔, 都唔知四德係乜了, 三從雖然不合時宜, 但四德仍然可貴。

小朋友係呢個階段, 講野令人唔舒服(無禮貌)係唔出奇.... 唔可以怪父母或學校太多... 我相信大部分的老師都會教小朋友要有禮同尊重人.. 不過你教同小朋友係咪受教係未必成正比... 小朋友好多時要從錯誤中學習, 唔係大錯, 我覺得仲可以比時間佢地慢慢改...  

judy 發表於 17-6-28 09:33
忍唔住又想補充啲嘢。

BK常見的場景: 子女如派得差小小,就象世界末日。當一個家長在這里哭訴: 點算哎,阿 ...
剛剛响隔離帖, 見到有家長小朋友派咗去一間冷門學校, 問派到既有無叩門, 我因為有親戚在讀, 了解一些, 都有回覆其實唔係咁差, 俾D客觀資訊佢。可能有時家長唔了解, 部份學校又唔一定係咁, 可能只係傳聞而已。

hppa    發表於 17-6-28 13:48
judy    發表於 17-6-28 09:55

唔算網上公審或大蝦細,講咗6版都無學校名、無人名、無相。大家傾吓可以聽吓其他家長睇法,亦可以警惕自己。講嘢令人難受,可以係特登侮辱人,可以係一時唔經大腦,可以係好多原因,如果小朋友當下覺得唔開心,我會鼓勵佢對當事人直言,呢d閑氣無謂受呀!stand up for yourself 幾時都緊要!

女仔說話能力高,p56大人一樣,男仔始終遲熟點,同埋話題離吾開電玩科普細路話題,,r我識一D小五女仔常常以為自己好醒嘲笑别人,正經要佢mock interview 答人就窒

judy 發表於 17-6-28 09:33
忍唔住又想補充啲嘢。

BK常見的場景: 子女如派得差小小,就象世界末日。當一個家長在這里哭訴: 點算哎,阿 ...
無人話個家長觀念有問題,一係留言認同者本身都係有相同觀念(入咗非一線學校嘅一定無前途,望落大部份會積極回post嘅都係同一類人,好明顯我係極少數持相反觀念嘅人);
或者成日諗住唔好再增加原post嘅負面情緒(但認同佢個負面觀念,同曲線增加佢原先個不正面嘅觀念有乜分別?);
唔出聲嘅我估多數係心淡,反正講比原post知佢有乜唔啱實有大把人出嚟反駁(因為間接否定佢哋根深蒂固嘅觀念),做乜仲要比位人哋入?

老實講,我有小朋友响呢度d老會員口中嘅「寶校」讀緊。
當有人出post問呢類學校得唔得,
總有人即刻回覆叫人叩門走,
我都好唔開心

回覆嘅仁兄又唔係有小朋友响果間學校讀緊,
只係其他人道聽塗說你就參一腳,
你又知原post小朋友一定唔夾果間學校?
間學校改進咗幾多你又有無知道?

你要pm回我理唔到,但係公開回話人哋間學校唔好,
回嘅人請你自己諗下自己有乜問題
‹ 上一主題|下一主題