用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友
樓主: little_yolky
go

點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友   [複製鏈接]

HaYi 發表於 17-6-27 09:01
不過而家有D小朋友真係好奇怪, 我識D同我細仔(K3)一樣大的小朋友, 識得追住人問考到咩小學, 又說自己好叻考 ...

我教小朋友要humble.上年考小一晚上祈禱,幇我認識(可能女不認識的小朋友祈禱)希望佢地一樣入到理想的學校。阿女現在會問我邊個系咪今年考小一,佢會主動為他們祈禱,這個是身教,佢學識我好,也想大家好。不是口說好。我會同大女分享我如果和BK 媽咪互相幫助,甚至帶埋佢出去gathering .這個也是身教。仔女冇禮貌,關父母親多d

回覆樓主

呢個post令我大開眼界

是非黑白咁分明嘅一件事都有咁多人覺得係小事,覺得應該淡化

唔怪之得愈來愈多冇教養嘅小朋友,原來咁多大人覺得對人欠尊重只是無傷大雅

我會原諒這些孩子犯的錯,但唔會認為這是衝口而出/無心之失嘅小事,好明顯係根本對人欠尊重,欠缺同理心缺乏教養嘅行為

2jkidsfather    發表於 17-6-27 09:26

MrBeast 發表於 17-6-27 06:45
我會同小朋友一起分析點解對方會說這些說話,自己感受如何,why not make it a 同理心 teaching moment ...

teach乜鬼ching moment啫, 佢兩個俾個甕缸佢做膽都唔敢咁樣講嘢, 係我自己嬲到爆炸。當時佢兩個無出聲, 當乜事都無, 佢哋話以後唔同佢兩個玩。

其實,别說11,12歲小朋友,就算18歲入大學嘅半大人,也常得罪人而不自知。阿二細O, 同學仔玩過一輪互報學校,都有同學仔當面話: "你間學校啲人好串嘅,我超唔鍾意......"。

小朋友而己。

little_yolky    發表於 17-6-27 09:42

lui 發表於 17-6-27 09:22
我教小朋友要humble.上年考小一晚上祈禱,幇我認識(可能女不認識的小朋友祈禱)希望佢地一樣入到理想的學 ...
學前父母親身教係第一道防線, 如果第一道防線失守, 就到入學之後學校第二道防線, 到第二道防線都失守埋, 仲要青春期群埋都無無禮貌既朋友, 就真係乜防線都無晒。

little_yolky 發表於 17-6-27 09:34
學前父母親身教係第一道防線, 如果第一道防線失守, 就到入學之後學校第二道防線, 到第二道防線都失守埋, 仲 ...

認同。我大女依家15歳。佢不喜歡批評人,對人禮貌還可以,見我對我媽說話有時不禮貌會提我。仍和我們常常一起。沒有太大反叛,應該是從少陪伴關係。又或者我主力教對人要好,反而冇放成績在前(佢不是聰明個班)所以今天是這樣。

lojo11    發表於 17-6-28 09:09
siden    發表於 17-6-27 09:42

judy 發表於 17-6-27 09:21
重新睇番轉頭,真係唔係咁差。"問女女讀邊間學校。阿女如實講, 點知佢哋話:XX呢間學校好差既, 你哋一定 ...
入到甚麼"神校"又人憑子貴,成副高人一等嘅咀臉。<=========== 大人此等行為, 其實都應予以遣責。

另外, 唔知你有無遇過, 我細個讀女校, 所以見好多, 唔知點解幾乎所有女仔都覺得長頭髮靚, 見到一向長髮既人剪短頭髮, 就會覺得係被迫剪, 就會話人肉酸。

至於阿妹對眼, 其實係好靚, 佢係一對鳳眼, 眼睫毛好長好密, 好似搽咗睫毛液咁, 好深色, 化粧好方便, 同埋眼珠好大, 好似戴咗大眼仔con, 所以係好特別。但佢同阿妹話奇怪, 搞到阿妹以為自己對眼有乜奇怪, 係咁研究, 我要花好大精力至解釋到俾佢聽, 佢對眼其實好靚。D細路亂咁講, 俾好多麻煩我。

hppa    發表於 17-6-28 13:47
b3410    發表於 17-6-28 09:10

siden 發表於 17-6-27 09:26

同意。
直情有人身攻擊成份

有d話題真係唔講得,只可以話果間名校生,有自信得黎唔humble。
同宗教都無乜關,777夠話信教聽到上帝同佢講嘢啦,信教唔一定係正直既人。

siden 發表於 17-6-26 22:58
十一、二歲唔識得尊重人,我憑什麼認為佢將來識尊重父母?
我唔覺得相差有幾遠。
如果十一、二歲都唔識得尊重人,其實係反映咗佢哋家教同學校教育都出咗問題。

IloveJJ 發表於 17-6-27 09:59
認同「上得山多終遇虎」!
話說我仔既堂弟係成日好多野講,好鐘意認叻嗰種,平時都成日講自己叻既野(唔叻既 ...
點解你哋咁唔好彩身邊咁多呢D人, 我自己由細到大身邊好少呢D人, 兩個小朋友身邊都好少呢D人, 乜原來咁普遍? 好似大家習以為常咁。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-6-27 10:25
點解你哋咁唔好彩身邊咁多呢D人, 我自己由細到大身邊好少呢D人, 兩個小朋友身邊都好少呢D人, 乜原來咁普遍? ...
我估你好少接觸工作以外嘅人,好多人其實都係咁白鴿眼,不過家長通常白鴿得嚟含蓄啲,啲仔女道行未夠先會咁直接。

lojo11    發表於 17-6-28 09:10
HaYi    發表於 17-6-27 13:49
Jessy    發表於 17-6-27 10:47
little_yolky    發表於 17-6-27 10:33

siden 發表於 17-6-27 09:26

講得好, 都係你夠敢言!!!
我識一個鄰居, 個媽媽好有禮貌, 我同佢都好岩傾, 不過佢囝可能太叻啦, 讀地區一線仲要頭幾名, 佢同親我囝玩都常話我囝: 乜你咁蠢架!! 打波如果輸比佢佢又會話: 乜你咁屎波架!!!  其實每次佢媽媽聽到都會同佢囝講: XX, 唔可以咁講野架!! 或者 XX, 唔可以咁話人架!!

不過佢個囝仍然都係咁講野, 你地覺得佢阿媽有無教??

我囝2-3歲時返幼稚園, 有次遇到一位身型比較肥胖的家長, 我囝好大聲指住那位家長問我: 媽咪, 點解佢咁肥既??? 我當時話佢唔可以咁講野仲即時要佢同人講對唔住, 都叫左好耐我囝先肯講 (我明點解佢唔肯講, 因佢覺得自己無錯, 那家長的確是肥胖) 後來個家長走了, 我仲同個囝解釋左好耐點解唔可以咁講野, 甚至過後亦都有提返起呢件事好幾次再千叮萬囑佢千期唔可以咁話人.  

有時真係唔係身教就有用, 去到某D位你係要嚴肅正視, 身教言教捉住佢教到佢明白為止, 如果唔係幾歲開始咁樣教法, 去到高小呢D年紀就改唔返架喇.  
希望每天開心渡過 ;-)

little_yolky 發表於 17-6-27 10:25
點解你哋咁唔好彩身邊咁多呢D人, 我自己由細到大身邊好少呢D人, 兩個小朋友身邊都好少呢D人, 乜原來咁普遍? ...
我都唔知你呢D算唔算好彩, 因為生命中遇到多D衰人其實都係人生中的學習經驗, 學下點樣面對, 同埋睇開D

IloveJJ 發表於 17-6-27 10:40
有啲阿媽,响人哋面前扮有教。睇返個阿媽係咪咁既人,可信過佢當時講乜野。
...
佢媽真係好好人架, 係守望相助的好鄰居, 不過個囝都真係叻既, 地區一線頭幾名喎, 我地呢D每日谷多10粒鐘都追唔上啦, 佢囝擺明係睇唔起我囝架喇, 呢樣我心中明白呀!! 佢囝對佢D精英班同學好好架, 我覺得佢唔會對佢班精英班同學講呢D說話羅.
唔緊要啦, 當比自己個囝上返堂課學做人啦.  

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-6-27 10:40
有啲阿媽,响人哋面前扮有教。睇返個阿媽係咪咁既人,可信過佢當時講乜野。
...
最近我仔話班上有個同學好mean,我問係咪邊個佢話係,個阿媽表面幾友善架,但背地就
‹ 上一主題|下一主題