用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友
樓主: little_yolky
go

點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友   [複製鏈接]

cherrieshum 發表於 17-9-13 23:46
香港的學生好多太自我中心,覺得自己是對,別人是錯,還有一些連基本的尊重也沒有,心眼兒又差。真的需要 ...

“尊重所有人”

http://forum.hkej.com/node/142942-%E7%B6%AD%E7%B9%AB%E9%96%8B%E6%94%BE%E7%A4%BE%E6%9C%83%E9%A0%88%E5%BE%9E%E5%BE%B7%E8%82%B2%E5%81%9A%E8%B5%B7

缺乏同理心是一個大問題, 人人只顧自己叻晒, 唔理一切, 小, 中, 大學生都有, 大學生人大, 破壞力更強, 令人心寒.

冇品的父母造就了冇品的孩子!

上星期同仔去尖沙咀食元朗好出名的車仔麵,一pair男女拎吾穩杯奶茶"fat"一聲倒左部分奶茶落仔碗麵度,佢地竟然sorry都冇一句若無其事望都冇望我地,只有他倆的世界繼續食麵!我當時同仔眼神對望,仔擰歪面就冇再食果碗麵。我如果自己一個,我一定會出聲。如果係你地會點做?

叫佢賠一碗都好正常呀.

HaYi 發表於 17-9-15 21:09
叫佢賠一碗都好正常呀.

搞到人應该道歉,我吾会叫佢赔,只希望有一聲sorry。到底E家d人受的是什么教育?家庭教育又係点?

kkhon 發表於 17-9-15 22:10
搞到人應该道歉,我吾会叫佢赔,只希望有一聲sorry。到底E家d人受的是什么教育?家庭教育又係点? ...

係呀, 佢哋真係宇宙最強, 完全唔覺自己有問題先至宇宙無敵。

剛剛噚日又上堂, 阿女帶咗好食薯片去做小食, 我已經提醒佢唔好請果兩個拍扁蛋糕既姐姐食, 因為佢哋浪費食物........點知, 落堂我問阿女, 阿女話姐姐有食。我問佢做乜又請佢哋食, 佢話, 人哋想食咪請人食囉!!! 阿女仔點解會好意思呢, 真係一個迷思。

little_yolky 發表於 17-9-18 09:07
係呀, 佢哋真係宇宙最強, 完全唔覺自己有問題先至宇宙無敵。

剛剛噚日又上堂, 阿女帶咗好食薯片去做小食, ...
你女好可能係9號仔,我仔都係咁乜都冇所謂,人地對佢吾好佢一d都吾care仲繼續采人。

little_yolky    發表於 17-9-18 10:25

little_yolky 發表於 17-9-18 09:07

剛剛噚日又上堂, 阿女帶咗好食薯片去做小食, ...

你教你囡囡請佢地食之前,拍碎包薯片先嘛,蛋糕仔就唔使拍~~~

mcl203 發表於 17-9-18 09:24
你教你囡囡請佢地食之前,拍碎包薯片先嘛,蛋糕仔就唔使拍~~~

我唔會浪費食物的。

而且, 唔係阿女主動請佢食, 係阿女請其他大哥哥姐姐食, 佢又走埋去食而已。不過, 我噚日先知, 原來年青人真係可以食好多嘢的。因為噚日下午上堂只係三個鐘, 啱啱有人生日, 有生日蛋糕食, 班年青人食完蛋糕, 仲可以掃晒D零食, 真係厲害。

akys 發表於 17-6-28 14:07
唔知算唔算歧視,以前自己讀男女校小學,所有投訴,篤背脊都係女仔所為,男仔一般要有『雷氣』,好少出賣同 ...

因為呀媽影響力高左,唔少當仔好似女養。
‹ 上一主題|下一主題