用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友
樓主: little_yolky
go

點解呢個世界上可以有咁無品既小朋友   [複製鏈接]

brother4 發表於 17-6-26 17:11
又關名校事?好似是小朋友自己質數及父母身教多D。。。放自由講塲討論區好D。。。哈哈
...
佢哋學校唔錯架。不過, 其實係咪依家學校大部份真係顧住谷成績, 品格培養會少咗注意? 已經係教會學校, 個個禮拜聽天父教誨都仲要咁。呢D咁basic既嘢小學升中前無學好, 升到中學住想有乜改變呢。

回覆樓主:

真係同 學校有太大關係?同 宗教有關係?如果剛相反同學是讚你的小朋友叻及字靚,咁間同學名校真係教得好是嗎?。。。一樣的事也發生,當年一班朋友各帶小朋友去玩,朋友話我的孩孑冇禮貌,便一笑之置,大個便會變的。。。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-6-26 17:24
佢哋學校唔錯架。不過, 其實係咪依家學校大部份真係顧住谷成績, 品格培養會少咗注意? 已經係教會學校, 個個 ...
我覺得父母、家庭影響大D。

CALVEN 發表於 17-6-26 17:53
朋輩影響都好大, 其中一個媽媽話佢阿女成日唔聽佢講。青春期, 聽朋友講多過父母講。小朋友識D咩人, 真係要好小心。

hppa    發表於 17-6-28 13:45
Soundervolt    發表於 17-6-27 08:52

CALVEN 發表於 17-6-26 17:53

I think peer effect greater than parents

little_yolky 發表於 17-6-26 17:24
佢哋學校唔錯架。不過, 其實係咪依家學校大部份真係顧住谷成績, 品格培養會少咗注意? 已經係教會學校, 個個 ...
個人經驗, 中學當然有機會變, 甚至到成年, 經歷更多, 明白人情世故, 更會變

MC1128 發表於 17-6-26 18:11
個人經驗, 中學當然有機會變, 甚至到成年, 經歷更多, 明白人情世故, 更會變
...
但大部份繼續响職場格衰衰咁蝦蝦霸霸。

little_yolky 發表於 17-6-26 12:52
點解呢個世界上, 可以有咁無品既小朋友。

話說阿女們上興趣班, 有兩個地區名校既小六女仔。佢哋break時同 ...

邊間學校d學生咁無禮貌和短視?阮鄭?

唔緊要啦!比你個女經歷下。五、六年班女仔把口可以好衰的了。如果你個女成績好或靚女,或者兩樣都係,更易會容易引人唔中意佢。不過都要檢討下係咪自己有咩得罪人,搞到人地針對自己。佢自己學下點面對。你又可以幫下佢點面對。呢些事係我細個都係常發生的。我會同自己講原諒佢地。同埋問返可靠朋友髮型係咪真係唔靚

siden 發表於 17-6-26 16:33
我果間都係學校出名嚴

阿女在校車都被某幾個高年級恥笑bully,情況同你女短頭髮類近。

我細路當年果間係低中年班最愛, 恰到保母車EE飛起, 大姊姊都未驚你 ~~~

judy 發表於 17-6-26 14:50
两個小朋友可能上得BK多,見到家長小小嘢呼天搶地。又睇唔起band2-3 學生,考得差小小就世界末日等等。

...

(emoji)

其實你間可能勁過佢地個間, 佢地冇見識咋呵..

講真就算自己是天下無雙勁校, 都冇可能說出呢D說話, 可能佢地係有D問題的小朋友. 同情下佢地算啦.

siden 發表於 17-6-26 16:33
我果間都係學校出名嚴

阿女在校車都被某幾個高年級恥笑bully,情況同你女短頭髮類近。
真係事實

little_yolky 發表於 17-6-26 18:01
朋輩影響都好大, 其中一個媽媽話佢阿女成日唔聽佢講。青春期, 聽朋友講多過父母講。小朋友識D咩人, 真係要 ...
到左五六年班真係开始难搞,無野忌口,連校工ee都怕哂佢地……低小時仲可以大下佢地、嚇下佢地,上到高駁咀專家,把囗好恐怖……

lojo11    發表於 17-6-28 09:06

little_yolky 發表於 17-6-26 12:52
點解呢個世界上, 可以有咁無品既小朋友。

話說阿女們上興趣班, 有兩個地區名校既小六女仔。佢哋break時同 ...

其實女仔好多都好mean, 吾係維護佢,我都不希望我女會遇到

ar_mak 發表於 17-6-26 20:44
唔係喎,你而家係網上公審兩個細路女,同小朋友計較,係你唔岩喎.

實際情況係點,我當然唔知啦,但其實好多時d ...
咁又唔算公審
但同意你話, 細路(男女一樣)好多時都只係衝口而出, 不用太上心

回覆樓主

我撐楼主。

衝口而出不是不尊重人嘅藉口或理由。

已經就快升中,讀咁多書,如果都唔識尊重別人。

有個鬼用?

將來如果你細路同衝口而出,搶白你同你講:「你又老又懵,冇x用,痴住你都冇前途。」又睇你可不可以不放在心上。

唔好因為一件其實同自己無關既事 - 話人讀緊間學校差,無前途。又話人醜樣,對眼點點點,句句人身攻擊,咁都同自己無關?

EQ可以高,當佢亂講,但EQ唔夠高,直斥其非亦無妨。

siden    發表於 17-6-26 22:49

siden 發表於 17-6-26 22:29
我撐楼主。

衝口而出不是不尊重人嘅藉口或理由。
教好子女以禮待人好重要, 如果真係越界, 當然應該教導訓斥

只是想講, 十一、二歲兒童(唔係指文中個兩位同學), 受賀爾蒙影響, 自我中心, 一時說話不當,大家都有子女, 這些經驗總會有吧?

你的例子, 同樓主引述的情況, 程度相差好遠
‹ 上一主題|下一主題