用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名牌幼稚園 vs 屋苑幼稚園
go

名牌幼稚園 vs 屋苑幼稚園 [複製鏈接]

想聽下意見,唔知各位 JM 覺得名牌幼稚園對將來面試小一是否有優勢?

屋苑或者一般的學券幼稚園,對將來小一面試,會不會輸蝕啲?

我這樣問的原因是因為本身個個都已經讀算是不錯的名牌幼稚園,不過經過今年小一的面試
,仍然是後備生多⋯ 自問哥哥的成績不是差,明白面試也要看當時現場表現,不過結果有些失望⋯⋯ 唔知道是否真的今年需求過大,還是真的哥哥表現失準⋯ 我正在考慮,如果我細女報一般的屋苑幼稚園,結果會否更差,還是一樣⋯
   2    0    0    0

你目標考既小學?

angel-papa 發表於 17-6-25 15:58
想聽下意見,唔知各位 JM 覺得名牌幼稚園對將來面試小一是否有優勢?

屋苑或者一般的學券幼稚園,對將來小 ...

其實真係好難講,名幼每年畢業幾百學生,家長多數想入直私。好多普通幼稚園得幾十個畢業生,家長多數target津校,點比較成績呢?

回覆樓主

哥哥去左邊間,你話考唔到即大抽獎入,你地鍾唔鍾意哥哥間學校? 如接受到,細妹必入阿哥果間,幼稚園是但揀你地鍾意的囉。

不會輸蝕

QQfishs 發表於 17-6-25 20:03
你目標考既小學?

我目標的是輕鬆D的,較活動的。所以多數只有私小才有機會。

angel-papa 發表於 17-6-30 17:19
無要求就等大抽獎吾洗煩。

angel-papa 發表於 17-6-30 17:19

聽你講似港同果類。咁名幼應該好d

我覺得讀名幼, 自行收生階段或有影響, 一來名氣或多或少影響印象分, 二來名幼課程一般比學卷幼稚園程度較深. 但大抽獎的話, 就無影響啦~

題外話, 除非你很不喜歡哥哥讀的幼稚園, 否則妹妹跟哥哥讀同一間幼園, 感覺公平D, 將來仔女無得話你大細超

Zeta_Sea 發表於 17-10-11 17:37
我覺得讀名幼, 自行收生階段或有影響, 一來名氣或多或少影響印象分, 二來名幼課程一般比學卷幼稚園程度較深 ...
你是否對自行收生階段的計分制唔太了解?在自行收生階段,小朋友讀咩幼稚園係唔會影響佢個分數架喎。。。。

其實讀咩幼稚園應該只會影響到你考直資/私立小學時或到官津小學叩門時的面試表現/印象分。

回覆 blueaqua 的帖子

Sorry 我寫錯左, 我唔係想講自行收生, 係考直資/私立

回覆樓主

名幼啦。
我都因去年同大嗰個的考小經歷,今年比細仔讀夕幼⋯⋯其實大嗰間都是幾好的,但學術唔夠,自己在家要跟好多嘢,到細仔,為左多啲時間同佢玩而非跟佢學術,㨂左學術好的名幼

回覆樓主:

學券幼稚園,學術水平和語景不及私幼,除非家長功力深厚,或者小朋友天資聽穎,否則面試表現好難比私幼的好。

另外,同學會少報直私,資訊也較少。
‹ 上一主題|下一主題