用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想去香港兆基創意書院讀高中,難不難入?急急!! ...
go

想去香港兆基創意書院讀高中,難不難入?急急!!

女兒今年 中三,成績平平,但喜歡Art,繪畫,有點天份,想知報這學校有什麼requirment ? 對成績有什麼要求??DSE畢業後出路。。。有沒有人的仔女系度讀呀?校風點呀??麻煩大家!!!
心急人

回覆樓主:

7月3日晚上有簡介會,可網上報名,自己上Google 找找,之後有面試,好似有工作房選擇。。所以報名先,上咗簡介會,收咗才决定讀不讀。。。網上見不難考的。。努力祝成功!

回覆樓主:

高中教育2015年有兆基的討論內容,有所以答案。。。

已登記了,我自己都想了解下。謝謝!如有人讀緊知道校風呀。。等等就最好。。BK Search 到的資料不多。。

honey_2b5b 發表於 17-6-24 16:45
已登記了,我自己都想了解下。謝謝!如有人讀緊知道校風呀。。等等就最好。。BK Search 到的資料不多。。 ...

我囡中學对面 初辦初期收生比較複習
依家撞见學生好了點
讀得好都會推薦一两個去演藝
但入去係木人行 就睇你挨唔挨到

honey_2b5b 發表於 17-6-24 15:01
女兒今年 中三,成績平平,但喜歡Art,繪畫,有點天份,想知報這學校有什麼requirment ? 對成績有什麼要求 ...

唔好話難唔難 最紧要肯唔肯踏出第一步試

回覆樓主:

呢間學校校風好唔好?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

easonkinki 發表於 17-9-24 23:55
呢間學校校風好唔好?
呢類學校既校風好唔好其實好主觀,反而小朋友自己鍾唔鍾意重要啲,然後考慮人哋收唔收。

回覆樓主:

香港真係無乜邊間學校著重藝術,體藝又無可能入到。朋友介紹呢間,佢細佬以前讀過,畢業後做返相關工作,但我個係囡會擔心學壞。

easonkinki 發表於 17-9-27 00:42
香港真係無乜邊間學校著重藝術,體藝又無可能入到。朋友介紹呢間,佢細佬以前讀過,畢業後做返相關工作,但 ...

但這間好似沒有初中課程,我兩個朋友仔女都是中四轉過去讀,只知道有DSE課程可選擇。你囡囡不是升中嗎?

MariaTsui 發表於 17-9-27 08:35
但這間好似沒有初中課程,我兩個朋友仔女都是中四轉過去讀,只知道有DSE課程可選擇。你囡囡不是升中嗎?
...

係呀!黎緊升F1,但知佢讀書麻麻但藝術有天份,留意到創意書院先入黎問下。

easonkinki 發表於 17-9-28 14:21
係呀!黎緊升F1,但知佢讀書麻麻但藝術有天份,留意到創意書院先入黎問下。
...

你去校網看看,如果真的無初中課程,你暫時不用考慮,再留意幾時有open day,帶囡囡去參觀一下。

easonkinki 發表於 17-9-28 14:21
...
我有留意兆基創意書院, 係冇初中課程, 好似中三先可以報簡介會

karenlyk 發表於 17-9-29 13:20
我有留意兆基創意書院, 係冇初中課程, 好似中三先可以報簡介會

今日係開放日,要上網報名先可以聽課程簡介會,如有興趣報讀必須聽簡介會先可以interview

回覆 easonkinki 的帖子

而家已開學才申請入學唔知機會大嗎?

兆基只有高中。黃英琦做校董,學制同學風都同傳統高中有分別,類似learning by doing,重啟發思維同創意。上年出過本講兆基初創時既書,叫《教育不止一條路》,係一個教育版記者對兆基有興趣,停工年幾走入兆基深入採訪老師同同學寫既,不妨搵黎參考吓。

請問容易接番上 IVE 嗎?

moon88 發表於 19-9-4 10:04
請問容易接番上 IVE 嗎?
都係要考DSE,
層有人入到演藝

TwinWong 發表於 19-9-4 12:13
都係要考DSE,
層有人入到演藝
上次去 OPEN DAY, 知佢有分 DSE 不用 DSE, 感覺不 DSE 出路不大.