用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普小?廣小?
樓主: suki44
go

普小?廣小?   [複製鏈接]

jimjimjim 發表於 17-7-1 07:44
回覆 francis_chan 的帖子

有邊間名校唔係企硬?!呢樣我反而想知喎!

有邊間名校唔係企硬x2

越名越企硬

2jkidsfather    發表於 17-7-1 10:50

外國人大部分選普通話 , 我也選了普教中

francis_chan 發表於 17-6-30 21:03

另外唔好睇少小朋友得學習能力!
我小朋友都讀緊普教中小學,學習完全無大問題,兩文三 ...
by k3, 父母都應該知道自己孩子有多少potential,至少應觀察到強弱,因應作合適的決定便可,俗語有云:每個小朋友都是獨特,人地得自己個未必一定得。

giting 發表於 17-7-1 12:22
外國人大部分選普通話 , 我也選了普教中

對啊!

MrBeast 發表於 17-7-1 12:26
by k3, 父母都應該知道自己孩子有多少potential,至少應觀察到強弱,因應作合適的決定便可,俗語有云:每個 ...

其實按自己小朋友語言能力,為佢報普教中或廣教中的學校的學校就夠了!其實好多所謂研究報告,好多本身有晒傾向立場,不必過份認真!

francis_chan 發表於 17-7-1 12:55
其實好多所謂研究報告,好多本身有 ...
係啊,硏究報告首先要睇邊個比$,再睇做個個同邊個有利益關係,然後先睇sample size 和其他technical 野。不過個pth 報告正苦冇理由倒自己米,又或個教授唔想在hk lo。anyway,人大多都是believe what they want to believe, me incd

回覆樓主:

咁又差不多回到母語教學

點解d人咁鍾情英中?

回覆 giting 的帖子

因為人地想在中國工作人地不是想學好中文

回覆 MrBeast 的帖子

愈是強愈不應選普教中

再者,成件事根本不是小朋友本身能力問題

回覆 francis_chan 的帖子

你指香港既大學?

回覆 Forgetmenot999 的帖子

同意!大家深明咩係較好~
更唔需要擦政府鞋而行普教中~

jimjimjim 發表於 17-7-2 09:03
回覆 Forgetmenot999 的帖子

同意!大家深明咩係較好~

自己覺得小朋友更適合普教中,暫時學左一年效果都幾好,就算用普通話學中文,佢普通話及廣東話佢都能熟悉地讀到中文字句!而講話係擦政府鞋完全係多鬼餘,家長責任係要俾小朋友最適當適合的學習方法及機會,如果家長對小朋友過份保護,樣樣都驚佢咁學得唔好,唔俾機會佢咁學,佢好自自然然因缺少左呢種機會及環境,就學習得唔好!另外香港大部份小學都係中小,大部分科目都係用緊母語教,我真係唔相信小朋友因運用中文機會會少而將來唔識母語!

raymoney 發表於 17-6-24 17:31
我係香港人,我堅持粵教中,呢個冇商量餘地☝(emoji)

100%同意

meowymeowy 發表於 17-7-2 10:38
100%同意

如果100%同意,應該唔好再對所有科目用母語反感!

hppa    發表於 17-7-4 12:38

francis_chan 發表於 17-7-2 11:10
如果100%同意,應該唔好再對所有科目用母語反感!

其實有d名津或神津都係中文小學,但不等於佢地英文流,相反堅過石堅(emoji)

MrBeast 發表於 17-7-1 12:26
by k3, 父母都應該知道自己孩子有多少potential,至少應觀察到強弱,因應作合適的決定便可,俗語有云:每個 ...
Agree

"人地得自己個未必一定得"

Need to choose according to the child's ability

回覆樓主

普敎中,最主要目的是學好普通話,中文是主科,一星期八堂,唔識都聽到識。
另有普通話堂,主要教拼音,一般學校都只是每星期一至兩堂。只靠普通話堂,幾難學得一口流利普通話。
口語和聆聽的考試的確比普通話家庭蝕底。如果用廣教中,考試多十分八分,又有什麼用! 學好普通話最重要。想贏晒,不如入寶校。
舉個求學只求分數的例子,當年會考,生物科有人選用中文答卷,可以唔使背英文字,慳水慳力攞到A,  但回到現實世界,無論升學或藥物、食物標籤,全都是用英文,一D都睇唔明,話俾人聽生物科攞A都無人信。

回覆 Yanamami 的帖子

死得,簡體字睇得唔係好明, 會唔會普教中 + 簡體教材會更好

jasminetam 發表於 17-7-2 12:23
回覆 Yanamami 的帖子

死得,簡體字睇得唔係好明, 會唔會普教中 + 簡體教材會更好 ...

如果咁多要求!咁應該要轉埋去國際學校吧!

hppa    發表於 17-7-4 12:31

回覆樓主:

當初幫仔仔揀學校,無關注係普教中定廣教中。現仔仔5年級,學校亦是普教中,中文老師課堂內外都用普通話同佢哋傾計,果種語境唔係一,兩堂普通話話可以做到。

自己唔識講普通話,但我覺得小朋友返學要嘗試俾佢自己攪掂,唔好低估咗佢哋嘅能力。

現仔仔英文,普通話,廣東語好流利,自動轉channel,呢樣我覺得賺咗!
‹ 上一主題|下一主題