用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無Offer 加油站
go

無Offer 加油站   [複製鏈接]

阿仔派左誇區小學,目前為止,叩左6津,2私;結果都係一間學校都無Offer 好灰(emoji)(emoji)
有沒有人可以話我聽,其實仲有機會架?
係咪我叩得少,起碼要叩10間以上先得架?
我已經唔係叩名校了,揀都係二線學校,我仔又唔係蠢,又有得過出面比賽的獎項?面試都夠淡定唔怕醜,點解點解無Offer,係咪其實我仔沒有競爭力?
   7    0    1    1

回覆樓主:

唔好灰心,音樂椅會係7月3日開始轉,一定轉到你的!

音樂椅未轉到啫,唔好灰心

就算真係冇,讀好小一博插班也可

努力!不要氣餒!

回覆 jojo_janelle 的帖子

同病相連,我個仔也派到誇區果欄,現見左5間也是連2nd in 也没機會,有d要等3/7看有沒有佳音,大家努力

jojo_janelle 發表於 17-6-23 21:21
阿仔派左誇區小學,目前為止,叩左6津,2私;結果都係一間學校都無Offer 好灰(emoji)(emoj ...

我個女都叩咗七津一私,都係等緊消息。

jojochau0614 發表於 17-6-23 22:00
回覆 jojo_janelle 的帖子

同病相連,我個仔也派到誇區果欄,現見左5間也是連2nd in 也没機會,有d要等3/7 ...

我仔有一間有2nd in, 可惜最後寄信通知不取錄其他都一樣唔收!只望有多d人放位出來(emoji)

回覆樓主:

同樣的心情……一齊加油

3/7應該再有一次執位

jojo_janelle 發表於 17-6-23 21:21
阿仔派左誇區小學,目前為止,叩左6津,2私;結果都係一間學校都無Offer 好灰(emoji)(emoj ...

你可以悲傷,但唔可以懷疑你小朋友能力....無論最終係點,請你同小朋友都要積極面對.
加油!

音樂椅仍在轉,加油~
人數太多,間間都多人叩,今年係好難,祝福你~!!!

回覆樓主:

我陪你,叩了6、7間,無offer, 無2nd in, 完全傍惶無奈中……

加油呀!七月三應會再一次執位。唔好灰心呀,各位!其實小朋友肯去面試,已經好叻仔叻女架啦。
小朋友既未來,靠曬大家既努力。一定得!

回覆樓主

我直私全軍覆沒,抽獎最後志願,叩門叩咗11間,實際只得6間in,有d有2in有d無,有d無offer,有d waiting有d月尾先有結果,半放棄中收到一間都叫好多人想入既小學取錄,應該係有人放棄叩門位我先有機,不要灰心,平常心去等待

唔駛灰心。
唔好懷易自己小朋友,佢同你一齊長大,佢有幾多料,你最清楚。
我當時扣四間,7月10都無聲氣,打定輸數,點知第二日有一間000津校收咗,到8月尾第一志願打黎話收。
今年小一成績仲係頭十名之內,所以唔好懷疑自己同小朋友,只係運氣唔好。

回覆樓主

我都係,好灰!希望有好消息啦!

加油!唔好放棄吖!我小朋友派左去宝校,叩左六間,只有四間有得in(呢四間重要係來者不拒),結果叩返第二志願果間;記住千萬唔好同小朋友講D洩氣說話,希望在人間!

點都要撐住,係時間問題。如果真係唔得,不如諗定小一點幫小朋友學習,希望好成績可以再搵其他學校。好多家長都遇到同一個問題,要放鬆一下

回覆樓主

不要灰心,去到九月都仲有機會call,多點寫信給心儀學校,good luck!

完全明白大家心情,我仔34被派誇區孔教小學。報了十多間小學,因部分撞叩門時間,為左提高把握,放棄了家姐九龍私小龍校而見二線津校

我甚至去了35寶校及考慮報果欄叩門,可想而知我當時的情況
‹ 上一主題|下一主題