用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 PET要預備幾耐
樓主: hp001
go

PET要預備幾耐 [複製鏈接]

huba 發表於 18-6-19 12:09
升中時多一張 PET certificate 傍身有用嗎?只怕是心理作用吧了。
所以話係傍身,如果可以有fce, cae 咁係更加好!

回覆樓主

我淘左本past paper, 考前兩星期做左6份, 我囡小三,pass with merit

回覆 Jupiter 的帖子

你囡都幾乖,兩星期做六份!我囡囡做也唔肯,如果肯做一份也好!

Jupiter 發表於 18-6-27 19:58
我淘左本past paper, 考前兩星期做左6份, 我囡小三,pass with merit
你女的小學的英文教得深嗎?
仔可以自動自覺溫書就好了。

IloveJJ 發表於 18-7-4 10:09
KET要有甚麼程度才適合考PET呢?

樓上王家爸爸已回答過一個相近的問題,而且報考 PET 前也不須先考 KET,只要直接試做PET past paper 便知程度是否適合孩子。

如果要回答你的問題,假設孩子的英語學習環境、習慣及速度穩定的話,相信考取KET merit 大約兩年後的程度已適合考 PET。如果只是KET bare pass (假設沒有特殊失手原因),相信要更多時間。如果 KET failed,請檢視學習環境... 等,不要急於考慮考試以免對孩子做成壓力。

IloveJJ 發表於 18-7-4 14:00
我有睇晒成個帖先問架!因為我見你兩次強調睇咗KET結果先,咁所以先想了解下你既意見。PET本書我已借了。
...

那是回應樓主 hp001 的,因他/她孩子剛考了KET 但還未出成績便在問。

IloveJJ 發表於 18-7-4 14:00
我有睇晒成個帖先問架!因為我見你兩次強調睇咗KET結果先,咁所以先想了解下你既意見。PET本書我已借了。
...

如孩子做 PET past papers 有大約80%或以上答對的話,相信已適合報考PET。

如超過90% 答對的話,建議試做FCE past paper。

IloveJJ 發表於 18-7-4 10:09
KET要有甚麼程度才適合考PET呢?

睇你既目標係嘜。如果係搜集Distinction證書,當然係KET有Distinction,先好去報PET。然後PET有Distinction,先好去報FCE,一步一步來。如果係搜集合格證書,當然係KET合格就去報PET。然後PET合格就去報FCE。

王家爸爸 發表於 18-7-4 17:43
睇你既目標係嘜。如果係搜集Distinction證書,當然係KET有Distinction,先好去報PET。然後PET有Distinctio ...

似乎欠了時間參照,一考 KET 合格便去考 PET 好大機會肥佬。

IloveJJ 發表於 18-7-4 19:26
我既目標係考多張證書去報中學啫。今年考咗KET,Oral-distinction, reading-merit, listening -pass。Overa ...

KET Merit 是 Cambridge English Scale 上的133-139 分而 PET pass 由140分開始,只要保持現有學習環境/習慣及多聽英文(say, 孩子感興趣的audio book, 兒童節目/電影等),浸多大約年半至兩年相信可以跳大 grade 至 PET Merit (實際進度因人而異,希望我低估了你孩子的進度)。

IloveJJ 發表於 18-7-4 19:26
我既目標係考多張證書去報中學啫。今年考咗KET,Oral-distinction, reading-merit, listening -pass。Overa ...
老實講,如果目標係報中學既話,唔好諗PET啦。夾埋心水考好呈分試更實際。

IloveJJ 發表於 18-7-4 22:13
呈分當然會考好啦!我只係打算用暑去考PET,上次KET因為遲咗報名,結果係學期中去考,但我無花時間練,只 ...
Listening就容易解決啦,叫佢自己揀套英文電視劇(只有英文字幕既),然後每天向你報告套劇講啲嘜,煲足一個暑假,一定有進步,而且大家開心。

老實講,我唔太贊成刻意花時間去預備校外既語言、數學類考試,反而打好底子,學好基本野,更加重要。英文既野,面試時,老師同佢傾幾句,已經知道有幾多料。

‹ 上一主題|下一主題