用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 PET要預備幾耐
go

PET要預備幾耐

考左KET, 要預備幾耐去考PET好? 兩者程度相距大嗎?

hp001 發表於 17-6-23 17:15
KET同PET既程度相距頗大,要預備幾耐好視乎個人情況。

hp001 發表於 17-6-23 17:15

等睇埋 KET 結果才考慮吧。

回覆樓主

見佢做ket past paper, 多數啱哂或最多錯2題。對話都好順暢。 佢想考埋pet, 但要預算下d時間...... 唔知咁情況,預備半年ok嗎?

好勁

hp001 發表於 17-6-23 20:07
見佢做ket past paper, 多數啱哂或最多錯2題。對話都好順暢。 佢想考埋pet, 但要預算下d時間...... 唔知咁 ...

通常在家做 past papers 都只係做 reading部份,一般家長不能評估寫作及會話 ... 等。

既然你孩子已考了 KET, 何不等正式完整結果出來,好讓自己先了解各方面英語能力表現?當然,等的期間英語學習應如常繼續。

如孩子信心強大,可去公共圖書館借 PET(及/或更高一級的FCE) past papers 來試做看看水平是否接近。

甚至如果不介意付考試費的話,今天你仍能趕上報名英國文化協會在七月份舉行的 PET 試。如果成績美滿便最好,不然也可根據結果來估計還需多少時間準備,這樣會比起上網問陌生人更可靠。

huba 發表於 17-6-24 01:39

通常在家做 past papers 都只係做 reading部份,一般家長不能 ...

明白!多謝意見!

回覆樓主

我見ket和pet reading果部份已經分別好大。

hp001 發表於 17-6-23 20:07
見佢做ket past paper, 多數啱哂或最多錯2題。對話都好順暢。 佢想考埋pet, 但要預算下d時間...... 唔知咁 ...

如果有任何人(或任何所謂的英語中心)在不知道你孩子英語水平的情況下(想知便需要客觀的參照,如你將收到的KET成績),只是憑你三言兩語便聲稱你孩子只需準備半年考 PET 便OK (要先明白何謂OK,基本上這些試俾錢就可以報名,沒有最低能力資格),我會話這是斷估隨口噏(甚至是只為呃你幫襯)。

huba 發表於 17-6-25 01:09

如果有任何人(或任何所謂的英語中心)在不知道你孩子英語水平的 ...

明白!謝謝!

應該做past paper 已經可以應付。未必需要報課程。

回覆樓主

請問PET for School 自學教材在那裏可以買到。大眾和三聯都找不到。

謝謝

dearmm 發表於 18-6-16 10:15
請問PET for School 自學教材在那裏可以買到。大眾和三聯都找不到。

謝謝

香港公共圖書館有 past paper ,可以借閱來試做熟習下個格式。

另外,可以上劍橋官網下載份 teacher's handbook 作參考用以了解一下個考試及要注意的地方。

回覆樓主

Thanks

回覆 huba 的帖子

我便是一般家長,什麼也幫不到,除左幫佢報名考試,連有封信也唔知,差d信都不見了!攞住成績都唔知掂可以幫佢,不過等佢大d, 有一定的成熟,相信自然就會考到.  考試費又不平,為何大家要一級級考!

scyauchris 發表於 18-6-17 23:34
回覆 huba 的帖子

我便是一般家長,什麼也幫不到,除左幫佢報名考試,連有封信也唔知,差d信都不 ...

首要問題是為什麼報考,無無謂謂的話就一次都唔好報,$1都不用花。

如有原因/目的去報考的話,由合適級數開始
然後循序漸進拾級而上也合理,因語言能力需要時間去漸漸浸出來,不似數理般可頓悟突飛猛進跳級而上。

回覆 huba 的帖子

所以我下次會等佢出聲話考,先幫佢報,唔係我建議!不過首先要比佢知有乜試可以考,再簡中提下佢,等佢有目標!

scyauchris 發表於 18-6-18 11:31
回覆 huba 的帖子

所以我下次會等佢出聲話考,先幫佢報,唔係我建議!不過首先要比佢知有乜試可以 ...

贊成啊,以逸待勞比起吃力不討好 好得多。

huba 發表於 18-6-18 01:30
首要問題是為什麼報考,無無謂謂的話就一次都唔好報,$1都不用花。

如有原因/目的去報考的話,由合適級數 ...
低年級考可以大致了解一下英文程度,聽說讀寫各part 強弱,調整學習方向。
高年級考,為了升中多一張cert傍身

b3410 發表於 18-6-19 11:38
低年級考可以大致了解一下英文程度,聽說讀寫各part 強弱,調整學習方向。
高年級考,為了升中多一張cert傍 ...

升中時多一張 PET certificate 傍身有用嗎?只怕是心理作用吧了。