用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港好多美國留學agent都唔係咁好
樓主: micekoko
go

香港好多美國留學agent都唔係咁好

puibb 發表於 17-6-24 14:02
其實考到TOEFL45分及IELTS 5分去加洲大型CC 如santa Monica 已經吾洗讀Bridging course , 可直入year 1.我 ...
以Santa Monica為例,有toefl或ielts成績都有機會要讀英文briding. 更不用講話其他沒有英文試成績的學生.基本上大多數學生都要讀數學bridging. 還有各門各科都有好多bridging, tricky地方我不想係到講,因為始終係tricky野,怕被大型顧問打壓,有興趣可以pm

回覆樓主

我有3個朋友之前係美國Santa Monica讀,1個係PCC, 佢地都話無讀過什麼bridging course 喎,都係2+2咁讀+畢業,有什麼tricky 野不可公開分享,這是論壇
做人至緊要開開心心 :-D

puibb 發表於 17-6-25 00:47
我有3個朋友之前係美國Santa Monica讀,1個係PCC, 佢地都話無讀過什麼bridging course 喎,都係2+2咁讀+畢業 ...
其實如果是最普通的商科, 90分轉U,一個quarter 讀20-25個,最快1年己經可以轉.2+2這個概念已經是包含了bridging! 或者通常學生會揀一些選修科專門拿A而令到遲左轉U都有. 加州的CC系統大部分都不能夠1+2,最快只能2+2

micekoko 發表於 17-6-25 00:57
其實如果是最普通的商科, 90分轉U,一個quarter 讀20-25個,最快1年己經可以轉.2+2這個概念已經是包含了bridg ...

其實一直都expect 係2+2,我去過不同的agent 也說是2+2,沒有什麼bridging course, 除非一開始英文達不到標。我以為你說的是bridge course 1-3年+ 2+2所以你最後用了6-7年時間先畢業

micekoko 發表於 17-6-25 00:03
以Santa Monica為例,有toefl或ielts成績都有機會要讀英文briding. 更不用講話其他沒有英文試成績的學生.基 ...
Toefl/ielts要幾多分先唔洗讀bridging?

回覆樓主

咁有冇好美國 agent 推介?
我覺得有agent 會唔理學校與學生是否匹配,力推D易入學校比你。如果自己冇做功課聽哂佢講,就冇機會入到更好嘅學校。當然從另一角度睇,你個仔真實水準去到邊,必須先虛心了解。

回覆 micekoko 的帖子

我同意。我係美國讀左兩年中學,之後跟屋企移民澳洲,澳洲係英聯邦,好多英國長者會移去澳洲住,但住左6 年,我都係唔鍾意澳洲,因為發展機會同空間無美國咁多。美國你可以去不同洲分都做。住,美國空間大d, 但治安,美國差少少,澳洲一樣好恐怖,成日被人搶野,偷野,係公司都偷。但小朋友就要有好強discipline 先好去美國。因為美國會有d 好似好nice 既人approach 你,但一陣就張你蒸發左。不過,我係美國讀私校時,d 負責留學生既老師好醒目,會安排一個乖既本地人做mentor, 或roommate, 成日提醒我邊d 人唔好痴埋去,同幫我解圍(係當d 人玩緊我時,而我又傻下傻下以為人地同我friend)  但始終我都係鍾意美國多d.

好奇怪,我所知的是就算你英文差,咪去community college讀英文,我未聽過其它科要讀bridging course, 尤其是數學,不會有bridging course, 我最近有親戚在美國讀 2年community college, 2年university, 在加州 California, 拿了degree。

家長們隨便去一間agent, 所介紹的也差不多,只是他們給你選的community college or University, 是否你喜歡的。  而且在美國讀書由一間轉去另一間大學是很平常的事,這間不好的話,可先讀一個semester (即學期),然後申請去另一間,很方便。

到美國讀書不會有什麼tricky的事,如果有,我真想聽聽,請公開告知。

micekoko 發表於 17-6-23 16:44
我岩岩去個陣都係搵一間全港最大既agent,搵佢地搞完只係收我幾千蚊,我都覺得ok,但係實情就係佢地同當地既大 ...
想問下, 點解"搞到要5至7年先畢到業" 和agent 有關? 另我聽過一些升學講座, 點解佢地只介紹英國大學, 但無介紹美國和加拿大的大學?

Thanks.