用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港好多美國留學agent都唔係咁好
go

香港好多美國留學agent都唔係咁好

我岩岩去個陣都係搵一間全港最大既agent,搵佢地搞完只係收我幾千蚊,我都覺得ok,但係實情就係佢地同當地既大學合作,
硬生生咁將本來可以3,4年畢業既課程搞到要5至7年先畢到業,
令我損失多幾十萬.
本人曾經係留美超過7年,畢業於加州大學.
大家有問題可以問我,希望唔會再有人受騙!

Cathylee1 發表於 17-6-23 17:15
你既然留美超過7年 仲損失幾十萬??
每年生活費+學費就要起碼20-30萬,如果唔係佢地,我就唔洗損失呢筆錢.一開始既語言班同埋bridging ,其實唔一定要讀.

可吾可以分享下你既經驗呀, 因為我好多親戚囝囦中學之後去左美國, 都係搵agent搞, 都係2+2, 即係4年就畢業喎 ?? 我囡現在在英國讀緊, 宜家都開始講緊A-Level之後去美國讀大學....

angie_ma 發表於 17-6-23 18:15
可吾可以分享下你既經驗呀, 因為我好多親戚囝囦中學之後去左美國, 都係搵agent搞, 都係2+2, 即係4年就畢業 ...
2+2 係比較理想既情況,最理想係1+2,而我身邊就有好多人都係1+2就完成大學學位.前提下係唔需要讀語言班既情況啦.其實有好多方法係唔洗讀語言班..
我屋企人都係英國大學畢業,而比較之下,我都比較推薦美國既大學.
因為除左現代既認受性,祟美觀念之外...美國既生活體驗,交化等等,都比英國好

可吾可以講下1+2係點讀法架? 咁咪同英國一樣3年畢業 ??? 但個D大學係咪好差架? 因為我真係無聽人講過1+2

(因為除左現代既認受性,祟美觀念之外...美國既生活體驗,交化等等,都比英國好) 吾好介意, 其實我吾係好明呢句說話既意思?? 咩係生活體驗等都比英國好 ? 其實呢D都只係個人感受, 而且崇美觀念, 我相信也只係個人的情意結. 老實說作為家長, 我就比較鍾情英國教育制度, 同英國文化. 當然吾係話美國吾好, 但呢個真係個人情意結既問題. 所以你話文化美國比英國好呢樣野...... 我吾係好明你意思

angie_ma 發表於 17-6-23 19:41
可吾可以講下1+2係點讀法架? 咁咪同英國一樣3年畢業 ??? 但個D大學係咪好差架? 因為我真係無聽人講過1+2 :q ...
當然啦 我係講緊我自己既祟美觀念先推薦美國留學.1+2其實係同2+2一樣,都係兩年社區大學再轉傳統大學.而點樣將2年既社區大學縮短到1年當中就有技巧.個D大學會唔會好差? 好差就唔會既,但我未有同學或者朋友係ivy league, USC, UCLA,  就好多.全部都係美國頭30既大學.英國教育制度唔係唔好,但係相信家長派仔女出去讀書係希望拎到名校畢業證書之餘,仲可以學到好多外國既文化返黎.我自己比較喜歡美國既文化,所以我唔係好想係到抬舉美國踩低其他國家..

micekoko 發表於 17-6-23 20:24
當然啦 我係講緊我自己既祟美觀念先推薦美國留學.1+2其實係同2+2一樣,都係兩年社區大學再轉傳統大學.而點樣 ...

可否分享下美國既文化?有什麼特別?
做人至緊要開開心心 :-D

puibb 發表於 17-6-23 22:17
可否分享下美國既文化?有什麼特別?
主要係美國西岸的自由文化,令到學生可以係大學時期找到自己真正喜歡的事.以及以後想做咩野.有好多朋友讀商科但最後發現自己興趣係做運動,最後搵左一間健身房做教練.
又有一個讀藝術既,最後做左保險.而且以上的職業係香港有點貶義,但係係美國卻係不錯既職業.
仲有美國既種族文化,會令更多人去了解自己種族的歷史以及其他種族,以免不小心侵犯到其他人.
美國西岸文化帶熱情,人與人之間好nice,所以好多美國返黎既朋友都會變得冇咁怕羞,成日聊人傾計.
而家美國留學生好興突然去旅行,係洛杉磯既朋友放個weekend都可以走左去三蕃市,睇國家公園,有益既娛樂比較多.
我識好多朋友係英國,放假都只能飲下酒,賭下錢.唔係話美國留學生唔會飲酒賭錢. 相對起來,美國既娛樂活動似乎比較有益.亦有好多朋友去完英國返黎,都覺得只係換左個地方讀書考試,完全沒有學到什麼.

都係個句,本人本身帶有點祟美觀念,唔係刻意去踩其他國家,所以想再了解更多,可以pm我

我對這話題都有興趣想知多d:
先讓我分享一下我的認知和經驗,再集思廣益!
先幾年因香港F6&F7制度時有幾個親戚都係考完中學會考、另一個考完AL後考左SAT 去美國讀2+2。
但舊年朋友個仔,DSE 成績唔好,ILTS得5分,未達美國大學6分入學資格,但有間大學收左佢,全家滿心歡喜、攪簽證買機票,原來大學一路冇比佢揀科,只係收左佢,交晒學費,去到原來係讀大學前期英文bridging course 。入左學,學校先同佢地講,如果英文唔達標無得揀科,直到考到達標為止。朋友無經agent 搵學校。覺得學校搵笨。
我其實一早都話比朋友知知應該讀2+2,但朋友話既然有大學收就緊係讀大學啦⋯⋯

caerion 發表於 17-6-23 23:05
我對這話題都有興趣想知多d:
先讓我分享一下我的認知和經驗,再集思廣益!
先幾年因香港F6&F7制度時有幾個 ...
bridging其實就係學校賺留學生錢最多既來源,其實讀bridging都唔係話唔好,有d學校既bridging都可以計學分既.但係如果你自己搵,又冇經驗,又唔想經agent,又唔夠ielts分,就一定係浪費金錢時間,讀完一年無聊既bridging,同期既同學已經完成左一半課程.所以,點樣可以最有效率咁讀完美國社區大學或者傳統大學,一定要一個有經驗既人分享返.
如果唔係,最後損失唔止每年20-50萬既生活費,仲有時間等等...

有興趣可以pm我

micekoko 發表於 17-6-23 16:44
我岩岩去個陣都係搵一間全港最大既agent,搵佢地搞完只係收我幾千蚊,我都覺得ok,但係實情就係佢地同當地既大 ...
好奇一問, 你說你在加州大學畢業, 相信你英文程度沒問題, 為何仍要去找agent?  而且你也應明白美國學制, 你自己也可以親自幫小朋友申請報讀美國大學, 你為何會被人騙錢? 真的攪不懂。

Cathylee1 發表於 17-6-23 17:15
你既然留美超過7年 仲損失幾十萬??
很大可能是廣告, 給人騙又要人PM佢…

micekoko 發表於 17-6-23 23:10
bridging其實就係學校賺留學生錢最多既來源,其實讀bridging都唔係話唔好,有d學校既bridging都可以計學分既. ...

其實考到TOEFL45分及IELTS 5分去加洲大型CC 如santa Monica 已經吾洗讀Bridging course , 可直入year 1.我見大型CC 都有language requirement , 達到咪可直入year 1,達吾到米要去上英文班,有什麼tricky 既地方?
做人至緊要開開心心 :-D

回覆 micekoko 的帖子

其實我覺得去讀書係希望學到野, 當然又係為左畢業證書啦. 既然正規課程係4年制, 又或者係2+2, 真係無乜必要免強千方百計去1+2. 讀快左除左可能用少左錢, 其實對個學生都未必有益. 可能我傳統, 個人都係覺循序漸進會好D. 當然我知美國有summer program, 學生可以用summer修多D學分繼而快D畢業, 呢個又係另一回事.

老實說, 再者你話英國學生放假只係可以去飲下酒,賭下錢, 無美國咁多健康既假期活動, 我個人就更加吾同意了. 英國本地本來已經有好多地方讓學生explore, 地理位置在歐洲, 仲可以去埋附近歐洲國家, 見認吾同文化. 其實只可以飲酒賭錢, 只係視乎學生自己既選擇啫.

我絶對並不是在否定美國學制, 只係覺得各有各好處, 我亦同意你話學生在美國教教制度下可能早D就搵出自己喜好, 因為英國係精英制, 教育制度都比較專供專業, 美國要讀General Edu, 學生或者可以接觸更多吾同學科搵出自己長處. 或者更能啓發學生創意. 所以我囡話想讀完中學去美國讀大學, 我無異議, 唯獨只係擔心安全問題, 不過現在全球都無絶對安全, 也擔心吾到咁多.

回覆 puibb 的帖子

係囉, 乜吾係考夠分就吾駛讀bridging course, 考吾夠就要讀嗎?  咁如果真係一直讀都考吾夠分又無計喎...

micekoko 發表於 17-6-23 23:10
bridging其實就係學校賺留學生錢最多既來源,其實讀bridging都唔係話唔好,有d學校既bridging都可以計學分既. ...
請問bridging同college課程2+2同一時間讀?

simonlawht2 發表於 17-6-24 13:45
好奇一問, 你說你在加州大學畢業, 相信你英文程度沒問題, 為何仍要去找agent?  而且你也應明白美國學制, 你 ...
當初一開始還沒出國前找的agent,不好意思中文能力有點差.

worldpeace 發表於 17-6-24 19:00
請問bridging同college課程2+2係同一時間讀?
如果要讀bridging 就可能是3+2 什至4+2, bridging是college裡面的課程

angie_ma 發表於 17-6-24 17:53
回覆 puibb 的帖子

係囉, 乜吾係考夠分就吾駛讀bridging course, 考吾夠就要讀嗎?  咁如果真係一直讀都考 ...
基本上讀CC都要讀bridging,無論考多少分.我曾經有個朋友就是讀英文bridging都讀了2年一共7個quarter