用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才一問
樓主: anpanman_baby
go

優才一問  

siu_wing2 發表於 17-7-3 22:15
睇你嘅分享真係覺得你小朋友好叻!
其實作為大人我都愕愕哋然,因為一排隊入到去,對完名即刻要分開 ...

嘩,真係「驚人內幕」,唔怪之得咁多個版本啦,有jm有提過有摺紙呀,話時話,佢地入去45mins可以做到咁多野,仲要計埋落返G/F玩彈床。

嗰日in完問阿囝考咗d乜,佢淨係話間房好多人、好嘈,又要走來走去,最後跳彈床,原來考咗咁多嘢,難怪佢乜都唔記得。

回覆樓主

我個仔隨便講咗砌lego、玩音樂椅、跳彈床,佢好少詳述比我知細節,所以我冇問佢

回覆樓主

好似玩攤位遊戲咁

Felix223 發表於 17-7-3 23:10
我個仔隨便講咗砌lego、玩音樂椅、跳彈床,佢好少詳述比我知細節,所以我冇問佢
...

其實咁仲好,我個次次評估、校外考試、interview 之後都會滔滔不絕分享內容,我又無理由stop佢,最弊係佢好多時會加句我有D唔識/有好多唔識,所以我寧願佢唔講

anpanman_baby 發表於 17-7-2 21:50
父母名同職業我小朋友都話無問,但佢話老師問佢今日邊個同你黎,佢答左爸爸媽媽之後,老師問咁爸爸媽媽係 ...

係考緊你小朋友既認知能力呀

anpanman_baby 發表於 17-7-3 23:31
其實咁仲好,我個次次評估、校外考試、interview 之後都會滔滔不絕分享內容,我又無理由stop佢,最弊係佢 ...

其實你哋個個小朋友好叻!會詳細講下內容。我個仔天生性格輕描淡寫略過...哈哈。所以我又無咩所謂,其實當天我未攞張面試紙比老師,佢自己一個走埋去自動報名,我抬頭一望佢已經拖住老師頭也不回入咗去,是旦啦,無需比太大壓力小朋友。

anpanman_baby 發表於 17-6-23 14:46
優才係本人心儀的其中一間學校,但填申請表時,見需要填寫父母學歷,如果本人不是大學生,請問取錄機會是否 ...

以後難講,現在間間直私都多人爭,學校有得簡,都簡D有學歷家長,唔通想家長日時,要人幚你translate 和外籍班主任對話,所以唔好ㄧ早話呢間果間唔係你杯荼,你玩完呢個遊戲,ㄧ個offer 都無時,你咪左叩右叩返轉頭

AgapePa 發表於 17-6-24 14:43
福附一樣要填父母敎育程度

你爭大隻眼望清楚,9成都要填La,神校SPCC , DBS 都要架,何只福小,唔好刻意有言外之音,呢D係申請人有責任向学校提供嘅資料,你可以虚報,不過學校知道,收返你個位,因你連作為家長最簡單嘅誠信都無

yungyungchu 發表於 17-7-4 00:15
你爭大隻眼望清楚,9成都要填La,神校SPCC , DBS 都要架,何只福小,唔好刻意有言外之音,呢D係申請人有責任向 ...

唔知邊個未爭開隻眼,SPCC 是無需填父母教育程度。自己爭大D隻眼睇:
http://www.spcc.edu.hk/assets/i/admission/201608/P1_app_201608_FINAL.pdf

AgapePa 發表於 17-7-4 00:27
唔知邊個未爭開隻眼,SPCC 是無需填父母教育程度。自己爭大D隻眼睇:
http://www.spcc.edu.hk/assets/i/ad ...

都叫左爭大隻眼再睇清楚呀,9成呀,load 矖全港D表黎睇下呀 ,再答都費事ㄧ般見識,你自問自答,專家.........

回覆 yungyungchu 的帖子

Quote" 你爭大隻眼望清楚,9成都要填La,神校SPCC , DBS 都要架..."

唔通你哩間SPCC喺指另外一間?請高人指教自己寫完又唔認

回覆 AgapePa 的帖子

撑你

siu_wing2 發表於 17-7-3 22:15
睇你嘅分享真係覺得你小朋友好叻!
其實作為大人我都愕愕哋然,因為一排隊入到去,對完名即刻要分開 ...

啱啱登記完,囝囝就畀個ee搶走佐,我都沒估到安排咁緊湊

回覆 AgapePa 的帖子

撑你X2

請問幾時會知結果?

anpanman_baby 發表於 17-7-3 19:42
我覺得我地嘅小朋友好叻叻,佢地個個去到門口無耐就同父母分開,自己行上一樓,面對陌生老師、環境,面試 ...
係呀! 一入去登記完就分開, 果刻我見阿仔蹦蹦跳咁行上一層樓, 頭也不回... 唔放心果個應該係我自己多D...

Felix223 發表於 17-7-3 23:44
其實你哋個個小朋友好叻!會詳細講下內容。我個仔天生性格輕描淡寫略過...哈哈。所以我又無咩所謂,其實當 ...
同感~
我仔面試完都係輕描淡寫咁兩句... 只係好開心話我知佢玩音樂椅無輸, 大呼好彩... (因為之前brief左佢有音樂椅, 輸左要唱歌跳舞)~ 之後就話我知有七巧板, 同埋玩電腦~ 彈床佢唔想跳所以無跳到~

都係佢講幾多我聽幾多, 都係IN完就算~  佢IN完出黎開開心心無話怕左interview, 我已經滿足~

yungyungchu 發表於 17-7-4 00:15
你爭大隻眼望清楚,9成都要填La,神校SPCC , DBS 都要架,何只福小,唔好刻意有言外之音,呢D係申請人有責任向 ...

大家溫和討論啦!
樓主只係有咁嘅疑惑,所以先開post問一問,睇唔出佢有咩特別弦外之音,同埋好幾間近呢兩個月接受入學申請嘅學校,如真道,音小,陸慶濤,播道,王錦輝都唔需要填,又唔似你所講9成吖!或者我無特別研究神校申請表
其實大家小朋友同一年申請入小一,都可能有機會做到同學仔,咁大家家長討論時可以溫和d, 唔需要太火嘅,唔啱傾咪一人少句囉,係咪?

tultul1 發表於 17-7-4 11:28
請問幾時會知結果?

我上過GT website 話八月下旬,但我爬過文上年比預期早