用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 畢業後找工作
樓主: ponnychan
go

畢業後找工作   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-9-23 13:23
啱既~~不过無呢d skill, 休想建立到人際網絡,更唔洗講發展了……除非有父蔭? ...

父蔭只是好的開始,但不能食老本!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-9-23 12:04
這個合理!

國內朋友指出,部分官員及富豪,他們因為考慮政治及經濟風險,是不會回國內的,為方便探訪, ...

我朋友係國內Fortune 500嘅高層,佢公司近來鍾意聘請一些來自新彊,内蒙,陝西較窮省份嘅北大,清華生,成績未必係最好,但非常併博,上進,努力學習,其他稍有家底嘅都唔掂。

ricetaster 發表於 17-9-23 17:47
我朋友係國內Fortune 500嘅高層,佢公司近來鍾意聘請一些來自新彊,内蒙,陝西較窮省份嘅北大,清華生,成 ...

You mean in HK or China?

Different reasons and considerations.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

PRC

ricetaster 發表於 17-9-24 00:37
回覆 ANChan59 的帖子

PRC

在國內一孩政策之下,真正吃得苦的是窮鄉僻壤的孩子,靠讀書脫貧是唯一出路!而且,他們極希望轉户籍到一线城市,若果有機會,他們較珍惜機會!

如果是大城市的孩子,大部分都有香港孩子的毛病。

如果唔介意厭惡性工種,考唔到大學去讀護士(E院辦的)仲好過做大學生讀三大普通科。

普通護士實習一個鐘已9X元(DEGREE 唔止啦),三大生INTERN都冇咁高,仲一畢業都就業,工都唔駛搵。

October. 發表於 17-9-25 21:19
如果唔介意厭惡性工種,考唔到大學去讀護士(E院辦的)仲好過做大學生讀三大普通科。

普通護士實習一個鐘 ...
所以我都話搵食有幾難 再唔喺走去教大求其執一科 出嚟又喺同工同酬

ChiChiPaPa 發表於 17-9-23 09:04

另一樣係大學校園的變化。讀全日制碩士或更高學歷課程的 ...

呢班內地生, 佢地好多都有自成一角的微信群祖, 係度互通消息, 搵工收風囉sources 都快過HK 人, 佢地又團結, 呢樣野, 好多HK 學生都唔會咁樣做, 他們好有rapport...............

唔講投行, 其實就以普通MT 為例, 我識有個內地生, 他為左爭取入到一份MNC MT, 自己在無HR的提點之下, 親手做左一份大約10頁紙的PEST analysis 俾個CEO 睇.....其實公司並無要佢咁做,

佢在last question 果度臨走前先至show 俾個考官睇佢篇野, 他都唔知自己寫得好唔好。只不過, 他只係想試下俾個CEO comment 下佢的觀點夠唔夠好, 想證明俾人睇佢對份工有passion , 結果他就在眾多求職者度突圍而出了。(自私D 講, 他自已想儲portfolio 黎見其他工用)

老實講, 呢種做法, 我都係第一次聽..........所以HK 學生正正就係缺乏左呢D "attributes"...........

呢個方法, 小弟如有機會見一D top tier 工, 我都會用................

ANChan59 發表於 17-9-24 09:38
在國內一孩政策之下,真正吃得苦的是窮鄉僻壤的孩子,靠讀書脫貧是唯一出路!而且,他們極希望轉户籍到一 ...

其實真正肯捱苦果班, 真係3/4線城市果D 孩子, 佢地普遍都比較肯搏, 有唔少人係想在HK 做幾年大企, 儲到舊錢, 就回鄉買地起屋, 之後就做小生意, 幫家庭脫貧........

如果唔係有錢黎HK 讀書, 係靠囉船黎讀果班人, 佢地的意志係好強.........同埋要搏到盡咁去囉獎學金, 目的就係為左幫屋企慳學費。HK 租屋住已經唔平, 如果學費又貴, 其實佢地負擔好重.......

我做中資FI 超過10年, 國企民企商行投行都做過, 同好多大陸同事打交道. 其實不用特別神化大陸人, 佢地一樣有叻人有廢人. mud 野都唔識做只識吹水的人也有好多. 其實HK人只要做好自己, 叻人比起大陸人一樣唔會輸蝕. 唔需要咁generalize 講到HK人一定渣D.

至於父蔭, 中資外資從來都有related party 關係戶架啦, 唔係中資先有. 個D 人係另外1條隊, 你唔需要同佢地比較. 我認識有好多香港人, 無背景無關係無家底, 有屋企住公屋, 有老豆做看更, 有讀大學要借grant loan 的, 只要夠叻, 一樣直入投行. 如果係勁人, 呢個世界唔會無機會俾你.

至於你話QF Risk Mgt 做teller做保險, 我相信只係個別例子. 我識好多呢D 系既人, 沒有任何家底, 一樣在投行或其他FI 發展得不錯.

回覆 ethanmom2012 的帖子

我識好多呢D 系既人, 沒有任何家底, 一樣在投行或其他FI 發展得不錯.

Recent cases, or 10 years ago?

ANChan59 發表於 18-3-21 00:24
回覆 ethanmom2012 的帖子

我識好多呢D 系既人, 沒有任何家底, 一樣在投行或其他FI 發展得不錯.
10年前固之然有好多例子,但我見而家香港後生仔入行做junior level 的, 好多無靠關係. 講普通話多數有關係, 講廣東話多數無.哈哈. 大家各自修行je, 各有前由莫羨人.  

我見的是我周圍的同事及朋友作例子, 都係個句, 靠關係入的一向都有. 但唔代表FI 會100% 請哂關係戶. 實際地講, 好多關係戶都係官二代富二代, 掛個名唔返工都有, 請哂呢D 人, 咁工作邊個做? 老闆其實心入面唔想請咁多.

ethanmom2012 發表於 18-3-21 11:34
10年前固之然有好多例子,但我見而家香港後生仔入行做junior level 的, 好多無靠關係. 講普通話多數有關係,  ...

Thanks for your explanation.

有意思。

回覆樓主:

畢業後,不一定就只是找工作,也可以考慮創業。現時,一些大學都有教和提供創業支援。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 09:51
畢業後,不一定就只是找工作,也可以考慮創業。現時,一些大學都有教和提供創業支援。
...

這是港府的政策,成效就要慢慢看!

ACE2126 發表於 18-4-14 08:25
再遲十年,相當部分中高層都是內地出身時,他們請新人,爭取的不只三大內地生,海歸,更多是眾多一本大學, ...

什麼是一本大學?

ACE2126 發表於 18-4-14 10:25
一本院校,是指放在中国高考录取招生的时候在本科层次第一批次招生的学校,录取线一般要达到当地本一本线, ...

多謝介紹。

回應你上面十年后,其他我不敢講,但一本院校學生來香港會較少,因為人工太低,租金太貴,生活指數極高,住劏房及長時間勞動,不如去國內一缐城市發展!
‹ 上一主題|下一主題