用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 應否投訴cac
go

應否投訴cac [複製鏈接]

今日帶個仔去做評估,我問醫生係咪要比呀仔既手冊(老師評語)/功課佢睇,佢話係,不過等陣先睇啦,先做左d測試先,咁做左一大堆測試,最尾佢話唔夠時間喇,做唔到言語個評估(佢話因為又要拎一大堆野出黎先做到)手冊/功課都唔睇就出左個結果比我,我問佢你都無做言語果part同睇佢手冊/功課就有結論係咪求其左d,佢係咁講話夠鐘喇,仲有下一個症要睇,評左就係最後結論,之後我再問佢會唔會再約時時做返,佢反問我,做左對你地有咩用,點解堅持想做埋言語評估,我話你一個評估都未做完晒成個流程就比結論會唔會兒戲咗啲呀?最後佢竟然答我冇架啦,做完晒架啦,就入返房。

其實我唔係接受唔到個評估結果,但最基本既一個評估流程都比唔到我個仔真係好唔公平囉!

0    0    0    0

回覆樓主:

同我仔一樣;我之前見醫生說無問題;現在又話我仔有問題;我地都好煩及唔開心

Lolo3982 發表於 17-6-23 08:47
同我仔一樣;我之前見醫生說無問題;現在又話我仔有問題;我地都好煩及唔開心
...

咁你小朋友依家點呀?

回覆樓主

我想問呢個評估是決定小朋友是否需要排I/E/S位, 是嗎?因為亞仔當年由CAC 醫生評估都無特別做言語評估, 但結果有寫邊方面delay 左幾耐, 但又過左一段時間叫我地返去做言語評估(由言語治療師做的), 又隔一段時間又叫我地返去做大小肌肉的評估(都係由專業治療師做)。我仔今年升小一了

KCHK 發表於 17-6-24 08:21
我想問呢個評估是決定小朋友是否需要排I/E/S位, 是嗎?因為亞仔當年由CAC 醫生評估都無特別做言語評估, 但 ...

係呀,評完去排i位

kalok2002 發表於 17-6-23 03:45
今日帶個仔去做評估,我問醫生係咪要比呀仔既手冊(老師評語)/功課佢睇,佢話係,不過等陣先睇啦,先做左d ...

which centre?

yaubb2014 發表於 17-6-25 00:36
which centre?

屯門

kalok2002 發表於 17-6-25 05:41
屯門

医生係甘、眼角生係頭頂……就算你嘈都对佢不大影響……

回覆樓主:

比我唔會投訴,因考慮小朋友做咩訓練,及要去乜嘢學校,已忙到無時間。我令願將時間放係小朋友度,或上網揾多d資料。

回覆樓主:

佢出咗信,已經排i位?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題