用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學 ...
樓主: Creamypig2008
go

40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學   [複製鏈接]

利申,非用家。

荔天-課程係偏深,係課堂同學術都要小朋友(加家長)去不斷學習。跟得到,部分家長覺得係happy school,因為功課“量”唔多。跟唔到就會家長小朋友都好忙,甚至有啲辛苦。家長要幫手教,咁小朋友會更容易跟得上。

協和,教得深啲之外,操練相對較多。家長做監督的角色會較重。如果小朋友對操練抄寫唔主動,大人細路都會幾辛苦。

如果家長有能力同有時間,我會選荔天。
如果家長學歷較低或者無乜時間幫小朋友Review課程,協和嘅模式又會比較適合。
以上係以叩門成功,假設小朋友係比較主動學習的類型。

worldcat 發表於 17-6-24 10:24
利申,非用家。

荔天-課程係偏深,係課堂同學術都要小朋友(加家長)去不斷學習。跟得到,部分家長覺得係hap ...

你給我的意見非常詳盡和中肯,非常感謝你, 你意思係協和的功課會比荔天多?我會慢慢考慮, 本來我揀協和的機會大好多,因為唔使搭校車, 但現在聽落好似荔天會開心啲,真係幾頭痛!

worldcat 發表於 17-6-24 10:24
利申,非用家。

荔天-課程係偏深,係課堂同學術都要小朋友(加家長)去不斷學習。跟得到,部分家長覺得係hap ...

你係非用家,點解你會咁清楚兩間學校嘅教學分別嘅?

Creamypig2008 發表於 17-6-24 10:32
你係非用家,點解你會咁清楚兩間學校嘅教學分別嘅?

因為本身係深水埗大,身邊中小學朋友都好多住返呢區或者係呢區讀書。加上囝囝同學仔嘅哥哥姐姐亦入不同學校。

阿哥係兔仔,所以呢兩年做左唔少research。
呢兩年,有時間就請大假,係心儀學校附近睇下學生放學情況,感受下學校德育方面嘅成果,特別係高小學生更加容易睇得出。
學術方面,功課多少同深淺都可以量化,只要識人讀緊就唔難得知。
同區返教會又參加下小朋友義工活動,亦可以接觸到唔同學校嘅小朋友/家長。
兩間都係好學校,揀間適合小朋友就好。

worldcat 發表於 17-6-24 10:45
因為本身係深水埗大,身邊中小學朋友都好多住返呢區或者係呢區讀書。加上囝囝同學仔嘅哥哥姐姐亦入不同學 ...

非常感謝你!

Creamypig2008 發表於 17-6-24 10:31
你給我的意見非常詳盡和中肯,非常感謝你, 你意思係協和的功課會比荔天多?我會慢慢考慮, 本來我揀協和 ...
以你所講,個人意見你囡囡讀荔天會輕鬆啲,純粹量方面,荔天係少操練過協和。其中一位朋友囡囡講協和,小三後都考級二十內,功課七點前做完,飯後練琴同溫書到十點左右。最後入同區b1女校。朋友就話少少辛苦,但都ok。起碼放工返去主要係溫書only。

另一朋友仔現讀荔天,功課唔算多,但日常備課要用更多時間,係備課,唔係溫習。因為上堂教學進度係比較快,所以預先備課會變得重要。呢位哥哥仔係插班入小二,成績中游。

worldcat 發表於 17-6-24 11:01
以你所講,個人意見你囡囡讀荔天會輕鬆啲,純粹量方面,荔天係少操練過協和。其中一位朋友囡囡講協和,小三 ...

我小朋友其實不抗拒做功課,但對抄寫方面比較抗拒!

Creamypig2008 發表於 17-6-24 11:13
我小朋友其實不抗拒做功課,但對抄寫方面比較抗拒!
唔好講小朋友,就算大人都唔鍾意抄寫。

以小三後計,又想成績中上。
協和,預2.5~3小時做功課/練習,另外2小時溫習。
荔天,預1.5~2小時功課,但預返3~4小時溫習/備課。

worldcat 發表於 17-6-24 11:37
唔好講小朋友,就算大人都唔鍾意抄寫。

以小三後計,又想成績中上。

協和小學,唔需要備課,都跟得上嗎?

Creamypig2008 發表於 17-6-24 11:56
協和小學,唔需要備課,都跟得上嗎?
正常課後功課同練習,足夠小朋友熟習課程。如以中游成績計,係唔需要深入備課。

worldcat 發表於 17-6-24 12:18
正常課後功課同練習,足夠小朋友熟習課程。如以中游成績計,係唔需要深入備課。 ...

唔好意思,叉開話題。
想請教worldcat 對瑪神有乜睇法?如果瑪神同荔天,邊間好d呢?

樓主,再一次唔好意思,在你post 問其他野

Kat_Fong 發表於 17-6-24 12:26
唔好意思,叉開話題。
想請教worldcat 對瑪神有乜睇法?如果瑪神同荔天,邊間好d呢?
成績計荔天,但瑪神係一條龍,好難直接比較。
瑪小好成績一樣可以報b1中學,中上成績唔搏可以直升瑪中(b2a)。

瑪小功課比協和少,多過荔天旅小愛德其他區內一二線小學,但又唔係多好多。

唔追求b1學位,瑪神係區內好選擇。自己係好鍾意瑪神,只係大抽奬嘅概率比較低同位置問題,自己無㨂佢做111。
(自己心中首選係瑪神,旅小,善導)

worldcat 發表於 17-6-24 12:47
瑪小好成績一樣可以報b1中學,中上成績唔搏可以直升瑪中(b2a) ...

Thanks

瑪小好成績一樣可以報b1中學,中上成績唔搏可以直升瑪中(b2a) ...

十分同意。

深水埗的中學其實幾兩極化。瑪神我覺得是穩陣的選擇(指升中而言)。當然,有些家長會志在上智或長天,那是另一種考慮。

hkpapa852 發表於 17-6-23 17:27
呢個係唔錯既策略, 不過要努力保持係九循Top 1/3, 否則可能做唔到B1學生

再想請教,如讀九循,囡囡跟住址跨區報深水埗網,有幾大機會會跌banding,可望入上智,銘賢等?

感謝指教

其實瑪神功課又唔覺太多,通常可在校完成或回家多做半小時。由於我是那些升上瑪中就OK的家長。所以,平時少温習,小測考天才波,默書除外,考試大測早一星期測書而已。
小孩學校生活過得極開心。

twlo 發表於 17-6-24 13:26
其實瑪神功課又唔覺太多,通常可在校完成或回家多做半小時。由於我是那些升上瑪中就OK的家長。所以,平時少 ...
我所知嘅係協和聖紀文係比較多外,其他都係差唔多,就算幾間二尾三頭嘅小學都唔少功課。只係課程淺啲,用嘅時間又少啲,欠功課又唔會罰得咁重咁解。
瑪小家長,多數就係唔想迫玩升中遊戲,所以同其他區內一線小學比較係無乜意思。
除左兩三間傳統一條龍,仲有幾多津貼學校係一條龍就知。一條龍官津中,好難保持b1,因為係小一制度問題。
校內課程點改都改變唔到40網家庭水平嘅問題。除非瑪小搬去41 11網就最易解決問題。

twintse 發表於 17-6-24 13:10

唔太清楚九循,31網?升中計,以我所知油尖旺 深水埗 無乜跌brand情況,你話個別情況就真係唔知喇。

回覆 worldcat 的帖子

worldcat 發表於 17-6-24 14:39
我所知嘅係協和聖紀文係比較多外,其他都係差唔多,就算幾間二尾三頭嘅小學都唔少功課。只係課程淺啲,用嘅 ...

"校內課程點改都改變唔到40網家庭水平嘅問題。除非瑪小搬去41 11網就最易解決問題。"

以上這個不太明白,想請教下下。是指瑪小學生質素嗎?

謝謝解答。
‹ 上一主題|下一主題