用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學 ...
樓主: Creamypig2008
go

40校網 協和小學長沙灣 vs 荔枝角天主教小學   [複製鏈接]

annakit 發表於 17-6-23 13:22
2間都叩到

係呀! 因為派位派得唔好 ,派咗去白田 天主教小學 ,好遠, 所以要叩門。 仲有瑪利諾神父天主教小學都收咗, 不過我已經放返個位出嚟啦!

hppa    發表於 17-6-23 14:27

se6b03 發表於 17-6-23 13:20
兩間上課時間表有冇唔同?下午有冇導修堂?一星期之中有冇邊一日可以早放?邊間小息時間多d同長d?呢d都可 ...

有冇人可以俾啲意見? 其實我覺得導修堂好緊要, 協和好似星期一至三有導修堂 ,荔天我就唔清楚, 有冇人知道?

荔天星期一, 三, 四導修堂, 星期五放早

回覆 Creamypig2008 的帖子

小朋友真係好叻啊! 3間大熱都叩到.
是讀名幼嗎?
請問小朋友是否講嘢好叻果D?

樓主小朋友好厲害,二間都叩到?
長協聽別人講要111才會有面試,那麼樓主荔天不是111也叩門成功,厲害!

求分享心得!

為什麼會放瑪神,我覺得瑪神好過荔天和協和,40網中的神校~

penpen    發表於 17-6-23 19:23
Felix223    發表於 17-6-23 14:33
hppa    發表於 17-6-23 14:28

annakit 發表於 17-6-23 13:58
荔天星期一, 三, 四導修堂, 星期五放早

跟協和差唔多,謝謝你的意見!

yy_kan 發表於 17-6-23 14:05

可能係好彩啫!小朋友只是讀有學券嘅幼稚園,係香港培道小學幼稚園 !其實最主要都係自己教,同小朋友自己又喜歡閱讀!

annakit    發表於 17-6-23 14:58
hppa    發表於 17-6-23 14:35

yy_kan 發表於 17-6-23 14:05

其實我小朋友喺屋企講嘢好叻,不過出到去好怕醜,唔算主動,俾人感覺不是活潑 ,但佢坐得好定, 好專注,答問題有文路!

hppa    發表於 17-6-23 14:36

iampizzamum 發表於 17-6-23 14:12
樓主小朋友好厲害,二間都叩到?
長協聽別人講要111才會有面試,那麼樓主荔天不是111也叩門成功,厲害!:go ...

係呀長協我是111,不過今年應該只需要 自行嗰部分 選第一志願就可以啦,因為佢完全都冇睇過我統一派位嗰份form點填嘅!

0030 發表於 17-6-23 14:19

係咩? 但瑪神距離我屋企最遠,所以無考慮!(emoji)

Creamypig2008 發表於 17-6-23 14:35
係呀長協我是111,不過今年應該只需要 自行嗰部分 選第一志願就可以啦,因為佢完全都冇睇過我統一派位嗰份 ...
年年都唔同,好難安排學校的次序。

可以請教你一些事宜:請問你叩門時,這兩間學校要不要交叩門信、校長推薦信或Portfolio?

Creamypig2008 發表於 17-6-23 14:28
可能係好彩啫!小朋友只是讀有學券嘅幼稚園,係香港培道小學幼稚園 !其實最主要都係自己教,同小朋友自己 ...

請問為何不考慮直上培道小學?

iampizzamum 發表於 17-6-23 14:44

可以請教你一些事宜:請問你叩門時,這兩間學校要不要交叩門信、校長推 ...

荔天要求嚴格好多,需要交profolio, k1 至k3成績表, 我自己都有放一封叩門信在profolio裏面, 協和今年好似要求冇咁高, 佢只收k3成績表,  另外可以自行帶profolio去interview, 我個女有帶去interview,但老師好似揭了幾頁,問咗一條問題,就交回給我個女,並沒有詳細望過!( 這只是我個女的描述,實際情況不太清楚)!

iampizzamum 發表於 17-6-23 14:44

可以請教你一些事宜:請問你叩門時,這兩間學校要不要交叩門信、校長推 ...

仲有,我並沒有校長推薦信,因為小女讀嘅幼稚園可以直升上小學,唔好意思問校長 寫推薦信!

creambun 發表於 17-6-23 14:55

當初讀呢間幼稚園只希望有個backup, 而自己實際最希望可以去一間屋企附近,又唔使畀學費嘅好學校!

creambun 發表於 17-6-23 14:55

當然培道小學都係一間好學校, 老師好有愛心,讀過嘅小朋友都好喜歡, 但因為我有個細仔, 如果細仔都要畀學費,實在負擔不來,所以希望阿女可以入到屋企附近嘅津校, 帶埋細佬直入!

hppa    發表於 17-6-23 16:28

0030 發表於 17-6-23 14:19

我都話傳統名校齋靠名氣, 都可以呃到幾多家長
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Creamypig2008 發表於 17-6-23 15:24
當然培道小學都係一間好學校, 老師好有愛心,讀過嘅小朋友都好喜歡, 但因為我有個細仔, 如果細仔都要畀 ...
咁妳細仔係咪培幼生呢?

對女仔嚟講, 棄培道選協和/荔天係明智, 但對男仔嚟講, 係為6年後升中自找麻煩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Creamypig2008 發表於 17-6-23 15:24
當然培道小學都係一間好學校, 老師好有愛心,讀過嘅小朋友都好喜歡, 但因為我有個細仔, 如果細仔都要畀 ...

近屋企確實十分好,你小朋友可以叩入3間熱門津小,好叻!
‹ 上一主題|下一主題