用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 聖家(九龍城)
go

宣小 vs 聖家(九龍城)

唔知點揀好,有阿妹跟尾,聖家又有中學,好似穩陣啲,但宣小又好吸引

hppa    發表於 17-6-22 17:41

有阿妹就易揀啦

聖家 la, 好多人讚呀

monstercin 發表於 17-6-22 14:54
唔知點揀好,有阿妹跟尾,聖家又有中學,好似穩陣啲,但宣小又好吸引
...

有阿妹唔駛諗啦

有妹妹當然聖家,宣道學樂器要用很多錢,又不是英文小學。

hppa    發表於 17-6-22 17:40

回覆 babyboxoftoys 的帖子

我見九龍塘聖家好多人講(有讚有彈啦),但九龍城聖家就無乜人提。可唔可以講吓啲人讚啲乜嘢?Thanksssssss!

2個朋友經歷:一個2年級插左去宣小,另一個3年級插去九小,寧願同細佬一齊讀九小也唔想再係聖家(九龍城),話功課多壓力大

hippoo    發表於 17-6-22 19:00
hppa    發表於 17-6-22 17:41

...

點好都好,首要Vitamin M 足唔足夠支付兩個細路讀書?大嗰個讀宣小,正常你要預細嗰個將來都讀直私。
如果唔係聖家都唔失禮,有細妹跟尾煩少個升小一。

Felix223 發表於 17-6-22 17:47
點好都好,首要Vitamin M 足唔足夠支付兩個細路讀書?大嗰個讀宣小,正常你要預細嗰個將來都讀直私。
如果 ...

贊成!真的要視乎你們家庭的經濟狀況,有$可揀宣小,不過預左要付出的不單只是金錢、其實還有心力、時間、努力,各人在背後都好比心機付出更多,家長必須最好有心理準備,要陪同小孩一起努力!仲要未必收番個細妹。
如果$是concern, 聖家真的不失禮,至少慳兩個小孩的學費,而且細妹是必收生。

自己的家庭,只有自己才最了解清楚!我們只可提供客觀的事實,讓你好作參考。

但朋友說聖家書院而家只6成聖家小學生,真定假?呢様又使唔使列入考慮範圍?

MK0302 發表於 17-6-22 18:18
但朋友說聖家書院而家只6成聖家小學生,真定假?呢様又使唔使列入考慮範圍? ...

直屬書院用全部位既~60%係依派位制度,中學只可以係自行+留班位做功夫 ~~~

...

建議樓主訪問下聖家用家,尤其四年班以上的
我唔会唸細妹,因宣小難得佢咁叻考到

如果$不是考慮,一定宣小升中派位冇得輸。

kkhon 發表於 17-6-22 21:57
如果$不是考慮,一定宣小升中派位冇得輸。

在我黎講,錢可以不是考慮,但有個細跟尾的就必定是一個重大的考慮。

有d人講得好威架:大還大,細還細。。。講就當然口響;我就親身玩過
得十分的小一派位遊戲,整整一年多的誠惶誠恐。。。你叫我再玩多次?

咪攪!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-6-22 22:17
在我黎講,錢可以不是考慮,但有個細跟尾的就必定是一個重大的考慮。

有d人講得好威架:大還大,細還細 ...
can't agree more!!!!!!!!

LittleButter 發表於 17-6-22 18:02
贊成!真的要視乎你們家庭的經濟狀況,有$可揀宣小,不過預左要付出的不單只是金錢、其實還有心力、時間 ...

點解個個都話APS要用好多錢 !?
講到我好心寒 !

hppa    發表於 17-6-23 00:27

回覆 奥脫福 的帖子

Hahaha, 10 分..... 我的經歷便是在 34 網抽到一間沒有填過的寶校。

利申: 大B 讀九龍塘宣道小學, 細 B 讀九龍灣聖約瑟英文小學。

回覆 jamiesonbaby 的帖子

唔勁架。

宣小唔谷架, 係有D家長谷咋。
九龍灣ST JO, 我覺得教得深。不過都係睇父母要求, 如要求唔高, 其實好啱愛運動的BB 讀, 都好閞心架: 星期一至六都可以係運動日。我家小B 就星期一至日都係運動日......