用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 突然來電(跑馬地聖保祿天主教小學 vs 聖瑪加利男女英文 ...
樓主: moonchan509
go

突然來電(跑馬地聖保祿天主教小學 vs 聖瑪加利男女英文小學   [複製鏈接]

回覆樓主

SMC 係直資
何解 又可以 抽到 St. Paul 嘅(emoji)

meowloo 發表於 17-6-22 16:41
SMC語境係好好,但唔值得用你手上果間去換囉
SMC 語境好好 ??? 你點知架,......佢只不過校名貼上英文2字

hha 發表於 17-6-23 01:04
我估其實樓主未有港同offer, maybe on waiting list?! 只係VS 定⋯⋯

應該都係
抽到聖保祿啫係冇港同1st round offer
5/6出post,港同都未call waiting
啫係連call waiting 都唔係,可能只係on waiting list
同呢個post SMC 2nd in都未去就vs同出一轍

你可以話未雨綢繆既

dereklg 發表於 17-6-23 09:15
SMC 語境好好 ??? 你點知架,......佢只不過校名貼上英文2字
除中文外,所有科目全是英文,有超過20位外籍老師,早會、廣播、運動會等等都用英語,同學們溝通有時候也是用英語。應該說英文成績比中文好。

cherrieshum 發表於 17-6-23 09:51
除中文外,所有科目全是英文,有超過20位外籍老師,早會、廣播、運動會等等都用英語,同學們溝通有時候也是 ...

咁計法,有幾間主力收南亞學生的學校,英文語境仲好,幾乎百分之99場合,老師,同學仔,日常生活,甚至講粗口都係全英語對答。豈不是應該很受歡迎 ?

老實講,SMC 講來講去都只屬二線,或甚至三流。也不知從那裡可以和SPPCS 比了。我就是夠膽講SMC學生英語平均程度,就是不及稱為中文小學的SPPCS

dereklg 發表於 17-6-23 10:07
咁計法,有幾間主力收南亞學生的學校,英文語境仲好,幾乎百分之99場合,老師,同學仔,日常生活,甚至講 ...
南亞裔學校真的沒港人會選擇,裏面的暴力事件我曾經見識過,我想家長是不會選擇的。當然若讀國際學校,英文肯定超強,因爲學生的思考都是用英文的。我也認同SMC是二綫小學,不過也不是三綫學校,在SMC學校讀書的學生可以說得一非常流利的英語,另外我也肯定SMC的英文比聖保祿天主教小學強,你可以參考它們的教科書和試卷便可得知。

不論怎樣我支持樓主選聖保祿天主教小學,因為有直屬Band 1A中學,又不用學費。

dereklg 發表於 17-6-23 10:07
咁計法,有幾間主力收南亞學生的學校,英文語境仲好,幾乎百分之99場合,老師,同學仔,日常生活,甚至講 ...
咁我會認為, 大多數NCS其實日後都未必會留係香港, 如果咁都願意俾學費去讀書, 相信家庭既質責, 對學習既要求同支援, 同讀免費官津小學既NCS, 一定有D分別.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

eli_leung 發表於 17-6-23 07:24
其實你咁擔心語境問題,為何當初吾抽MPS?
接觸過sppcs學生,英文能力其實同mps、spcs嘅學生差不多咁上下,絕對唔差,亦確係比港同學生好。
未見過smc學生,不願致評。

cherrieshum 發表於 17-6-23 10:52
不論怎樣我支持樓主選聖保祿天主教小學,因為有直屬Band 1A中學,又不用學費。 ...

有D 人唔認為佢係B1A。。。

呵呵,其實ABC 係幾無聊但唱通街既坊間分類。

hkpapa852 發表於 17-6-23 10:55
咁我會認為, 大多數NCS其實日後都未必會留係香港, 如果咁都願意俾學費去讀書, 相信家庭既質責, 對學習既要 ...

唔係喎,全港受歡迎直資小學校長跟我解釋,話NCS 都要融入社會,所以佢哋無得揀,都要讀本地中文。

bobbob 發表於 17-6-23 11:50
接觸過sppcs學生,英文能力其實同mps、spcs嘅學生差不多咁上下,絕對唔差,亦確係比港同學生好。
未見過smc ...
從朋友分享返來既路边消息...某直資有搞分班試...SPCS...MPS係比 SPPCS全面D ~~~

retriever 發表於 17-6-23 12:33

我都唔敢苟同

retriever 發表於 17-6-23 12:33

其實ABC都冇公認嘅標準. 如果真係要分得咁仔細, 可能A都仲要分A+, A & A-. 到時會好似以前做官咁, 要分9品

ok3 發表於 17-6-23 13:23
其實ABC都冇公認嘅標準. 如果真係要分得咁仔細, 可能A都仲要分A+, A & A-. 到時會好似以前做官咁, 要分9品: ...

好似標普咁 AAA, 前景係正面 ~~~

retriever 發表於 17-6-23 12:35
唔係喎,全港受歡迎直資小學校長跟我解釋,話NCS 都要融入社會,所以佢哋無得揀,都要讀本地中文。
...
邊話NCS一定要留港發展?

自己學校有少少NCS就扮代表?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ok3 發表於 17-6-23 13:23
其實ABC都冇公認嘅標準. 如果真係要分得咁仔細, 可能A都仲要分A+, A & A-. 到時會好似以前做官咁, 要分9品: ...

以前分五個組別,都無分ABC。

而家分三個組別,就有ABC, 即你所謂九品。

相信唔會係3C 既要分架,係第一組別既硬要分下高下。

hkpapa852 發表於 17-6-23 13:27
邊話NCS一定要留港發展?

自己學校有少少NCS就扮代表?

學校唔會理架。

因金主話係咁。。。

D 金主回應社會脈搏最快。

retriever 發表於 17-6-23 13:27
以前分五個組別,都無分ABC。

而家分三個組別,就有ABC, 即你所謂九品。
咁又係! 正如喺學校, 多數都係D前列份子互相比較同競爭. 好少見尾嗰班會再去互相比較!

dereklg 發表於 17-6-23 09:15

點解你覺得呢間學校只係校名貼上英文兩個字?

可以分享下嗎?如果無具體的分享,你咁講係好唔尊重人地學校。
自強不息 厚德載物
‹ 上一主題|下一主題