用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請教如何運用audio book
go

請教如何運用audio book [複製鏈接]

小朋友也愛看書, 能自行閱讀secret seven, five find-outers 之類, 如有audio book 該怎樣使用較合適?  看完全本書才聽 / 聽完才看 / 看一個chapter再聽一個chapter?

請教下大家分享下用audio book的好處與壞處。謝謝!
   25    0    0    0

一起,睇住書聽

王家爸爸    發表於 17-12-2 14:00

回覆 b3410 的帖子

Thanks for sharing.

也可以在他 玩的時候播給他聽,  之後問他故事內容, 看他講不講的出來, 若他不明白, 就 教一遍, 之後再播給他聽一聽

小二生, 每日自己座定定全書自己聽一次, 基本可以一邊聽一邊理解個故事, 我放工回家後要求佢全書朗讀一次比我知 = 又看一次書, 跟著叫他用中文解釋個故事講什麼, 之後教佢唔識既字,要佢抄落生詞簿, 生詞簿是每天都要溫習. so far 佢都合作的, 希望可以成習慣 last下去.
***每本書大約1000字, 不算深,選合他程度,大致上故事明白曬,生字大約10個到唔識. 一本書會重看可能幾天,希望佢對唔識既生詞加深印象

miujoey 發表於 17-9-9 12:39
小二生, 每日自己座定定全書自己聽一次, 基本可以一邊聽一邊理解個故事, 我放工回家後要求佢全書朗讀一次比 ...

真好,咁乖!
我隻要逼,但失興趣又更難入腦!唉~

回覆樓主

借位請教各位有哪些audio book可推介給我,小朋友6歲,謝謝指教

miujoey 發表於 17-9-9 12:39
小二生, 每日自己座定定全書自己聽一次, 基本可以一邊聽一邊理解個故事, 我放工回家後要求佢全書朗讀一次比 ...

請問你可否介紹你們的audio book ?在那買?

hht2016 發表於 17-10-19 14:13
請問你可否介紹你們的audio book ?在那買?
Pls refer to below link

Audio Books (有聲書)英文故事書: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2961598&fromuid=1539350

小時了了 發表於 17-10-20 00:05
Pls refer to below link

Audio Books (有聲書)英文故事書: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=v ...

Thank you!好有用!

請問大家用什麼播放audio books 呢?我在網上找到了一些MP3 或類似音頻檔,但又不想讓用電腦或手機播。想小朋友可以自己隨時聽,之前買過一個入卡播放機,但很難找出某一個檔。

回覆樓主

我買左部CD 機,600蚊
‹ 上一主題|下一主題