用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄直屬學校,自行去考功課少、活動多的學校 ...
樓主: jumpjl
go

放棄直屬學校,自行去考功課少、活動多的學校

回覆 Yanamami 的帖子

我女都唔係,所以都係好hea吓
。。。。

jumpjl 發表於 17-6-22 08:32

咁你有沒有心水好介紹?
其實,你的情況真係同我好似,只係我地中學係地區學校而已。
我研究左一年,覺得其實直資會適合D佢地多D,但我老公又係認為如果成績跟到,冇理由比錢放棄聯繫。

所以有jm提過的那些直資,我可能都會試下,不過考到先算。

之於官津,我估.....我估應該只有B1A,例如BPS,HTC,MCS才可能冇咁多功課,因靠小朋友自己。
B1C或B2A都會多,因想上位。

我女因私人理由,最希望 MCS,但我知佢有幾多斤兩,已叫佢死咗條心。

山海兒女 發表於 17-6-22 15:29
其實,你的情況真係同我好似,只係我地中學係地區學校而已。
我研究左一年,覺得其實直資會適合D佢地多D, ...
為左 D1....?? ~~~

回覆 山海兒女 的帖子

咩都試下啦!我之前都冇諗住女會入到而家呢間的。唔試就冇機會,你囡囡如果有心儀就點都要幫佢報吓!

回覆 cmchang0927 的帖子

我女有大志,有能力,不過冇鬥心。所以,不知激嬲幾多敎練同老師

jumpjl 發表於 17-6-22 08:31
馬場靚景
毛孟靜母校?我舊年八卦去參觀過,好學校!中學部功課唔多,活動算,STEM做得唔錯。

回覆 王家爸爸 的帖子

功課唔少哦

回覆樓主:

亞細去佐功課少,活動多的外地學校,有大志有能力但懶,今次全軍盡墨,見 考u 的成績。。。(emoji)(emoji)

cmchang0927 發表於 17-6-22 16:27
回覆 王家爸爸 的帖子

功課唔少哦
我問啲小朋友,佢地同我講唔多。

王家爸爸 發表於 17-6-22 16:30
我問啲小朋友,佢地同我講唔多。

慣左所以唔覺多,或,開放日之前果日唔多,或,依學校指引答唔多 ~~~

Yanamami    發表於 17-6-22 16:42
王家爸爸    發表於 17-6-22 16:37

回覆 王家爸爸 的帖子

功課和測考量在灣仔區都係數ㄧ數二既
不過慣左就ok了
好學校我係同意的

王家爸爸 發表於 17-6-22 16:12
毛孟靜母校?我舊年八卦去參觀過,好學校!中學部功課唔多,活動算,STEM做得唔錯。 ...
女校都去八……

cmchang0927 發表於 17-6-22 16:35
回覆 王家爸爸 的帖子

功課和測考量在灣仔區都係數ㄧ數二既
唔怪得Miss Mo啲英文咁好啦,做得多、考得多。

Yanamami 發表於 17-6-22 16:37
女校都去八……
陪人哋去

王家爸爸 發表於 17-6-22 16:37
唔怪得Miss Mo啲英文咁好啦,做得多、考得多。

何詩蓓都好㗎 ~~~

楼主,HTC啦!天主教、功課少、自主学习、自由度高、-出地鉄就係学校……

王家爸爸 發表於 17-6-22 16:38
陪人哋去

喂, Fun Fair Day去唔去 Facebook Live ~~~

mcl203 發表於 17-6-22 16:38
何詩蓓都好㗎 ~~~
呢個例外,家庭因素。

王家爸爸 發表於 17-6-22 16:12
毛孟靜母校?我舊年八卦去參觀過,好學校!中學部功課唔多,活動算,STEM做得唔錯。 ...

既然如此,咁就再問多幾位讀緊的師姐

jumpjl 發表於 17-6-21 22:20
阿囡畀左條難題我,她想放棄直屬學校,自行去考功課少、活動多的學校。談何容易呢!
學樂器是為興趣,故不 ...

<港同>是否功課不多,活動多,自覺性叻人多,又成績好的中學?