用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田扣門
go

沙田扣門

請問有冇人知沙田有邊幾間可以暗地裏扣門

idaleesimmi 發表於 17-6-21 20:29

Band 1 中話冇得叩,其實band 2 係咪都冇?我都想知(emoji)

idaleesimmi 發表於 17-6-21 20:29
話無得叩, 但有JM話叩到聖羅撒

上年d中學升中講座 : 沙田校長會有君子協定 - 不收同區(沙田)叩門.
今年已經冇學校講. 曾經有人係講座問, 但個校長含糊帶過冇直接講今年有冇君子協定.
所以今年可能有得同區叩門, 7月頭多d留意心儀學校網站.

我聽沙循 其中女講者實牙實齒話沙田區有君子協定 不收叩門

好多都唔接受同區叩門依家暫時都未知邊D有得叩wo

fungiessica 發表於 17-7-4 20:21
好多都唔接受同區叩門依家暫時都未知邊D有得叩wo

現在有沒有人知沙田邊間可以叩門呢?

何花 發表於 17-7-7 13:27

多数叩不到!除非成绩好!

Boborachel 發表於 17-7-9 19:16
多数叩不到!除非成绩好!

唔收portfolio,就算成績好都無用

何花 發表於 17-7-7 13:27

沙官答有;郭得勝答冇,但佢話你可以留低資料,如有人放棄註冊而你又合適,便有機會聯絡你。

醒目開學勳章 王國長老

有得叩門既睇返 EK 個 calendar 幾間都係 B2 同 B3
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

cherrie802 發表於 17-7-10 00:02
沙官答有;郭得勝答冇,但佢話你可以留低資料,如有人放棄註冊而你又合適,便有機會聯絡你。
...

沙官?你打去問了?
[/url]

miriam 發表於 17-7-10 00:13
有得叩門既睇返 EK 個 calendar 幾間都係 B2 同 B3

邊度可以睇到邊間可以叩?thx
[/url]

醒目開學勳章 王國長老

littleyoyo 發表於 17-7-10 10:02
邊度可以睇到邊間可以叩?thx
用 web 版按首頁有個月曆架, 你揀 11 July 個日有沙田幾間既資料, 唔明既睇以下條 link 既步驟做.

[選校必看]教育王國學校行事曆
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-7-10 10:16
用 web 版按首頁有個月曆架, 你揀 11 July 個日有沙田幾間既資料, 唔明既睇以下條 link 既步驟做.

[選校必 ...

Thx
[/url]

angiehouse 發表於 17-6-22 06:58
話無得叩, 但有JM話叩到聖羅撒
係咪唔係同區,簡介會校長有講有君子協定,不接受同區叩

littleyoyo 發表於 17-7-10 10:02
沙官?你打去問了?

係啊!全部11間英中打哂!其餘都話冇叩門位!但如果有需要,我到時都會親身再去!諗住佢哋有機會好似郭咁收我資料

(星島日報報道)升中派位明天放榜,失落首名志願的學生,或會到心儀學校叩門。本報早前向全港中學發問卷,發現有至少八十一所官津中學提供叩門位,包括二十四所全開英文班中學;另有二十四所直資中學接受叩門。以往履行君子協定,不收同區叩門生的屯門區,今年開放同區叩門。本報記者

教育局預計,全港共有四萬七千八百人參加派位,較去年增加二千多人。根據《中學一覽表》各區統一學額數字,全港全開英文班中學學額較去年減少九十二個,相信今年學額競爭定更激烈。部分未能獲派心儀中學學生,或會選擇在放榜當天叩門。

據本報問卷統計,八十一所官津中學設叩門額,其中二十四所是全開英文班中學。例如中西區的高主教書院、灣仔區的嘉諾撒聖方濟各書院等,油尖旺區有最多全開英文班中學接受叩門,包括循道中學、真光女書院、中華基督教會銘基書院和伊利沙伯中學,各提供五個至八個叩門額不等,視乎留班人數,以及有否學生放棄學位。

屯門區以往奉行君子協定,區內中學協議不取錄同區叩門生,但今年不再有相關規定。屯門區中學校長會主席余大偉稱,去年區內剩餘學額達九百五十個,今年下跌約二百個,相信已渡過收生谷底。他稱,今年沒有特別規定區內中學不可收叩門生,但學校亦不會主動去爭奪,主要視乎各校留級位安排,全開英文班中學的學額流動性則相對較低。

他稱,區內中學校長多年來極力維繫各校「生態平衡」,面對未來十年屯門區屋苑相繼落成,人口增加,盼確保各校可順利運作。不同地區情況有異,回覆的問卷顯示,有八所沙田區學校表明不接受叩門。

另外,直資中學亦接受叩門,據統計至少有二百五十個,傳統名校、中西區的聖保羅書院提供十個叩門額,過往經驗,約十人爭一個位;聖士提反書院提供五個叩門額,校方只揀選合適申請人參加筆試,不會安排面試,校方指,收生準則是申請是否擁有良好英語能力,以應付該校英語教學的環境。

此外,香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學、福建中學、德信中學,分別提供二十至三十個叩門額;去年不接受叩門的港青基信書院,今年則有十個叩門額。

http://std.stheadline.com/daily/ ... 629720&target=2

cherrie802 發表於 17-7-10 10:45
係啊!全部11間英中打哂!其餘都話冇叩門位!但如果有需要,我到時都會親身再去!諗住佢哋有機會好似郭咁 ...

好厲害,thx
[/url]

star1402 發表於 17-6-25 09:00
我聽沙循 其中女講者實牙實齒話沙田區有君子協定 不收叩門

我上佢網頁睇,寫住唔收中一插班