用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解sfa 收完大訂仲未call waiting 既?
樓主: msyoyolam
go

點解sfa 收完大訂仲未call waiting 既?  

MK0302 發表於 17-6-21 15:03
其實學得樂器就預左要使錢,唔通唔入APS 係出面自己學,支樂器會就平D咩?一個靚樂器係貴,但可以跟住你一 ...

你唔使咁激動急住護主。

冇$考慮又唔介意學學器咪去APS囉,APS係好正嘅學校,我冇叫人唔好去wor。

你唔可以assume個個家庭都財政優渥。總有網友財政狀況mang mang緊,咁等人地知悉有個預算我覺得好應該bor。

嗱,請相信我真心非常欣賞APS音樂栽培,兩日前先recommendAPS俾一個朋友,叫佢幫個女下年報,佢個女K3打算考3級violin la。

siden 發表於 17-6-21 15:10
你唔使咁激動急住護主。

冇$考慮又唔介意學學器咪去APS囉,APS係好正嘅學校,我冇叫人唔好去wor。
哈哈哈,好喜歡你'護主'呢個term!雖則我唔知你係咪宣小用家啦,即係咁,樓主若係有經濟考慮就確實乜都唔使多講,不過好多人講嗰D一半事實又一半唔係事實嘅嘢就一定要搞清楚先係,等樓主唔好一知半解,聽下多D用家現身説法唔係更好咩?

mcl203 發表於 17-6-21 14:14
SFA 係咪有超收做法 ?? ~~~

1st round 肯定有

回覆樓主:

純好奇想問一下APS~

朋友對仔女讀緊,佢話唔學樂器,考試只係無咗樂器果10分,是真的嗎?
因我見佢其中一個細路只係hea學,無再1:1私補的

點解講到讀APS要投放好大量資源同心機响樂器上?

MK0302 發表於 17-6-21 15:30
哈哈哈,好喜歡你'護主'呢個term!雖則我唔知你係咪宣小用家啦,即係咁,樓主若係有經濟考慮就確實乜都唔使 ...

我唔係宣小用家。

我係宣小粉絲

hppa    發表於 17-6-22 01:19

meowloo 發表於 17-6-21 15:33
純好奇想問一下APS~

朋友對仔女讀緊,佢話唔學樂器,考試只係無咗樂器果10分,是真的嗎?

我鄰居有個妹妹讀APS小一,成日都見佢揹著樂器等校車,或去琴行。佢媽咪話如果成績差不多,入到樂團出路好啲。

另一個Kg同學,係樂器大到無法放屋企,唯有多啲在學校練習,不過佢都話,如果有得揀,就學第二樣,起碼屋企放得落。

我覺得除了錢之外,除非真的很有天份和能力,否則練習樂器的時間和付出,不比一般學科少,可能我屋企不是音樂世家。要小姐坐定定練樂器,其實都幾花心思。

純好奇想問一下APS~

體藝係升中路既其中一項可以加強機會既方法 ~~~

純好奇想問一下APS~

皆因宣小就係學術以外以音樂教育佳為佢地嘅特點,至於投唔投放大量資源就真的睇你點睇,錢係的確使唔少架啦,再加上心機時間去練習,當然你可以去hea學,學校又冇話強迫D乜,只不過你入得宣小,hea學其實冇著數,眼見成班同學努力練習你卻係度hea時,真的會過意唔得去,我自己就咁睇,長遠都係想除了讀書之外,小朋友可以有一技之長,讀書嘅野天外有天人外有人,但一技之長就永世保用,你識人唔識時就自然多條出路,所以我寧願慳自己也唔會慳小朋友,最緊要佢明此道理,no pain no gain!

hppa    發表於 17-6-22 01:22

今日下午收到SFA call 取錄後備生了

hppa    發表於 17-6-22 01:21

looiyan422 發表於 17-6-21 17:59
今日下午收到SFA call 取錄後備生了

creambun 發表於 17-6-21 14:22
SFA 放位好似比APS 同 KTS多。

因為SFA 既谷威名遠播,而家父母咁寵細路,SFA 要易被放棄。

留守SFA 既父母,似乎唔少係讀天主教學校出身,又係公教家庭,明白或潛習慣天主教學校既威嚴!

嚴有嚴好, 學校俾推動力, 肯定有效過家長

學校對品德同行為都好重視, 係講道理, 極少責罰, 呢點我好欣賞.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

MK0302 發表於 17-6-21 17:06
皆因宣小就係學術以外以音樂教育佳為佢地嘅特點,至於投唔投放大量資源就真的睇你點睇,錢係的確使唔少架啦 ...

好認同!我真唔明每當有人提出比較realistic嘅aps 洗費,總有人衝出來話可以「hea 學樂器」。既然入得aps ,又明白學校著重培養小朋友音樂造詣,準家長做budget 就唔應該用「hea學」做assumption啦!係這個交流平台俾一個realistic budget 準用家參考係好事,又唔係唱衰aps.

AgapePa 發表於 17-6-21 13:56
有個朋友讀APS, 無乜音樂天份,鋼琴連一級都考唔到,(因為無心機學),老師指定學長笛,我估支笛最多咪一 ...

小二入比較低級樂團。如果小朋友有潛質又有興趣提升造詣,洗費一定急升。唔通到時先因為經濟meng meng 緊,㩒住佢團火咩。
By the way, 一千幾百長笛邊度買?我有需要買支。謝謝。

bubuG 發表於 17-6-22 00:48
小二入比較低級樂團。如果小朋友有潛質又有興趣提升造詣,洗費一定急升。唔通到時先因為經濟meng meng 緊 ...

我真係對宣小有好大既誤會,我小朋友而家都學緊音樂,唔可以話hea學,正常咁練琴考級,只係當一種課外活動咁囉,唔計樂器本身,每月只不過一千幾百。我以為宣小學音樂就係咁既程度,只不過係學多一樣樂器同音樂係計分咁解(入唔入樂團唔係concern),但原來一個月要用over $3000在學器上,咁真係比唔起了

msyoyolam 發表於 17-6-22 01:39
我真係對宣小有好大既誤會,我小朋友而家都學緊音樂,唔可以話hea學,正常咁練琴考級,只係當一種課外活動 ...
每月3千學費?咁老實說又唔使咁誇喎,除非你學2種樂器以上啫,我小朋友單對單學都係幾百蚊一堂咋喎!不過到考級時可能會比多少少,因仲要額外上多D堂,但使費都是有限!

siden 發表於 17-6-21 15:10
你唔使咁激動急住護主。

請教一下,aps 係咪比較多收本身有學開樂器的小朋友?但印象中aps 好似唔收portfolio?

hppa    發表於 17-6-22 11:00

keep-calm 發表於 17-6-22 07:38
請教一下,aps 係咪比較多收本身有學開樂器的小朋友?但印象中aps 好似唔收portfolio?
...
學校係唔收portfolio,咁又點知你有冇樂器底呢?所以唔關事

據聞專請名師教授, 如找得名師教
1.不會俾學生HEA學
2.學費一定貴好多

鋼琴(老師演奏級, 非名師)5級45MINS(一對一), $450

另一樂器同級數同時間, 名師(一對一), 學費近X1.8(自己經驗, 只作參考)

學樂器邊會有平? 級數越上洗費越大, 係事實, 無得誤會.