用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 吊絲逆襲,從本區最差小學升上英中!
樓主: 香港小美妞
go

吊絲逆襲,從本區最差小學升上英中!  

回覆樓主

mouth:" />mouth:" />bamabi 發表於 17-6-21 20:19
樓主明明copy n paste自己在第二個論壇已分享的post,  點解又要扮眼訓,又要扮打字慢,分開出post呢?
...

如真是這样, 就真的很難接受, 因为是"誠信"问题!!!

bamabi 發表於 17-6-21 20:19
樓主明明copy n paste自己在第二個論壇已分享的post,  點解又要扮眼訓,又要扮打字慢,分開出post呢?
...

所以,相信樓主會潛水,最後不了了之。

chun媽 發表於 17-6-21 22:09
所以,相信樓主會潛水,最後不了了之。
其實另一個FORUM係咪有晒大結局架啦? 佢想講咩呢?

aeiou_drm 發表於 17-6-21 19:50
。。。 屯官是 band 1A 嗎?
係唔係嚟間?定係有兩間?

回覆樓主:

一直睇巳覺得佢係度講緊自己個仔有幾叻,最後....果然!

其實屯官係咩中學

本來我想話文筆流暢,引人入勝,期待續集,點知原來一早寫好扮未寫好,我唔介意砍件,呢個論壇亦有人試過,不過扮真系唔幾好,我都講過大話,唔緊要,最緊要我地知错能改,right?順便一說,bk那邊有很多人,包括我也認為你回答相反的意見時很大方得體

香港小美妞 發表於 17-6-21 09:18
其實你不知道我想表達什么的話,你大可不必在此浪費你寶貴的時間,什么強國term這些話語,可以看出你這個人 ...

其他唔評論,香港人用“質素”,黎到香港生活唔好用“素質”,好un眼。

optman88 發表於 17-6-22 01:01
係唔係嚟間?定係有兩間?
屯門有至少兩間官立中學, 當中有兩間曾是B1全英中, 現在雖然係英中, 不過......

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

本地專上課程比例

主科5+率平均

主科2+率平均

2012-2013

南屯門官立中學

65.00%

7.27%

29.95%

77.57%

95.75%

屯門官立中學

65.93%

36.81%

73.63%

18.50%

98.25%

2013-2014

南屯門官立中學

60.00%

10.46%

29.57%

75.27%

95.50%

屯門官立中學

~30%

~80%

5.00%

89.00%

2014-2015

南屯門官立中學

~60%

13.64%

34.42%

79.22%

屯門官立中學

63.01%

>=8.67%

26.59%

72.83%

2015-2016

南屯門官立中學

60.00%

<=4.50%

25.17%

64.34%

96.75%

屯門官立中學

52.52%

32.00%

80.00%

6.50%

97.25%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

saiwanho 發表於 17-6-21 16:44
真實體驗, 也不只一次, 也不能全怪他們, 因為他們國內的風氣根本沒有私隱, 所以完全沒有保護私隱(不論自己 ...
內地人唔需要私隱, 因為身份証都可以隨時整過張
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chun媽 發表於 17-6-21 17:42
點解會無端端開左?
我估係落後地區, D電器殘舊, 電線short short哋咪會無端端著咗囉。

另一次响越南都係差唔多經歷, 都接近廿年前了。當時响河內, 住D B&B既mini hotel, 房入面其中一盞壁燈開唔到, 咁壞燈實在唔出奇既。

當時越南開放無耐, 電壓唔多穩定, 夏天一開冷氣就成日停電, 好正常。有一晚, 瞓瞓下無端端停電。我醒瞓, 所以醒咗。有電時盞壁燈自己無端端著咗。我當時心諗:跳電將盞壁燈跳返正常, 好返。

bamabi 發表於 17-6-21 20:19
...
係呀, 仲好大方唔介意人插佢, 回答 "得體" 添.

佢可能試過太多次所以駕輕就熟了.  

無辦法, 佢哋嚟到香港有角色混淆, 兩面不是人的問題, 但又因面子問題 唔想 改變自己溶入呢個社會, 變成自我澎漲所以出呢啲 post 嚟 self-actualize.

twhkleung 發表於 17-6-21 22:04
如真是這样, 就真的很難接受, 因为是"誠信"问题!!!
佢唔緊要吖, 即刻開過個 account 再 post 過囉。

hkpapa852 發表於 17-6-22 08:59
屯門有至少兩間官立中學, 當中有兩間曾是B1全英中, 現在雖然係英中, 不過......

亲,照咁嘅成績素質DSE3322都係陪迴喺6X% or below
,照計冇乜可能仲係英中,而且點會係B1學校呢? 陳太會唔會當陳大少中學畢業時又會寫番篇“吊絲逆擊, 從本區最差英文中學升上專上院校”呢?