用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 吊絲逆襲,從本區最差小學升上英中!
樓主: 香港小美妞
go

吊絲逆襲,從本區最差小學升上英中!   [複製鏈接]

不過, 我真係誠心奉勸樓主, 出囝囝post之前, 一定要刪去其個人資料, 你仔仔張測驗成績單, 校名、名、學號、班級乜都有, 真係唔係咁好。因為網上乜人都有, 全世界都睇到, 俾其他人search到你囝囝, 怕對佢有影響。

yaubb2014 發表於 17-6-21 12:35
塵歸塵、土歸土、B6仔女歸黃土………
你這句不是太好啊, 無論你喜不喜歡樓主, 都不要說小孩子。

lingan    發表於 17-6-21 17:16
Felix223    發表於 17-6-21 17:01

lulu1234567890 發表於 17-6-21 16:17
原來屯門官中咋
都係間好學校既
MCS奮鬥中        

無意看樓主個仔有幾叻, KICK 入去看其他LINK, 入了"香港教育", 想不到................. 很多入香港各區直資/資助名校(中, 小學也有)攻略, 入HK 大學攻略, 先攻入副學士等...................好恐怖..................香港好的學位已經唔夠香港人讀..........香港人真的要加油了.!!

oldgamesman 發表於 17-6-21 16:21
都係間好學校既
咁講, 佢都係話 '從本區最差小學升上英中' 啫, 冇講話乜英中, 所以都對題

作為父母看子女的標準不同, 其實以她的環境背景而言, 她兒子平均分有78分, 在英文中學來說確定不錯了. 難怪禁不住炫耀一下. 這可能是她最自豪的. 這是她開帖的. 她有自由發表她的感受, 如果不岩聽的話, 我地可以到其他主題分享交流.

oldgamesman    發表於 17-6-21 16:38

little_yolky 發表於 17-6-21 16:15
不過, 我真係誠心奉勸樓主, 出囝囝post之前, 一定要刪去其個人資料, 你仔仔張測驗成績單, 校名、名、學號、 ...
大家標準不同。

你當資料係寳,佢可能當係草。
你要一針見血,佢要慢慢放料。
你當佢係真,佢話你知係""。
不是玩針對佢,只覺得不對路。

little_yolky 發表於 17-6-21 16:15
不過, 我真係誠心奉勸樓主, 出囝囝post之前, 一定要刪去其個人資料, 你仔仔張測驗成績單, 校名、名、學號、 ...
國內從來沒有私隱這個觀念, 去到哪裡都一樣.

Msolivialeung    發表於 17-6-21 17:18

701003 發表於 17-6-21 15:57

中大算唔算我食葡萄會惹痰,唔打算分享喎:fortuna ...
講下笑唧,唔好太認真. No offence

saiwanho 發表於 17-6-21 16:39
國內從來沒有私隱這個觀念, 去到哪裡都一樣.
我鍾意你呢句, 真係一針見血

毛B 發表於 17-6-21 16:02
我反而好想知樓主口中所講 '本區最差嘅小學' 係邊一間, 佢可以令到你個仔咁出類拔萃, 去到一間你口中咁好嘅 ...

北區得兩間早幾年一直都係開得一班既小學。屯門官中都係一間唔錯既B2A學校。

http://m.szhome.com/60-110140-detail-175422950-0-0-1.html   9樓

optman88 發表於 17-6-21 16:41
我鍾意你呢句, 真係一針見血
真實體驗, 也不只一次, 也不能全怪他們, 因為他們國內的風氣根本沒有私隱, 所以完全沒有保護私隱(不論自己或人家)的概念.  我親身經歷, 我手機號碼如果被他們知道, 他們會未經您同意, 轉達給第三者.

回覆 Lucifer3960 的帖子

現在真的明白為何出版這麼多小學, 中學幾多強.龍虎榜...........原來真的有人信, 照住來香港找.    樓主個仔, 入了一間麻麻地的小學, 也可入了英中, 句句暗示不是因為小學教得好, 是因為自己教仔有方. 不如考慮回去大陸讀中學, 上大陸的大學.  不要來香港了.

punlik 發表於 17-6-21 15:53
我覺得樓主寫既都幾詳細,我亦有興趣繼續睇
名校多人寫, "寶校" 與自己小朋友既學校有咩唔同,是否可以培 ...
其實我認同你的說法,好多時自己覺得唔啱睇,唔睇就算。但去到一個點,係令人生厭的。

詳細同無關痛癢係兩回事,相信大部分家長入這post睇,就係想睇下乜料,從中學習。但係小朋友點努力向上,睇唔到;樓主有乜教育心得,又無!「香港」屋企有幾多人幾迫,幾年間邊個同邊個過身,關事咩!我係真心想睇樓主有乜教育心得,中段嘅長篇大論我已經沉住氣skip黎睇,但都係唔入題。

有好幾個好心家長善意提醒,但樓主彩你都傻,繼續長篇大論做,有乜意義呢!

2jkidsfather 發表於 17-6-21 16:42
http://m.szhome.com/60-110140-detail-175422950-0-0-1.html   9樓
其實, 佢啲自己友都有同我地港燦相同意見的 ^_^

-------------------------
写得可以,就是有些自己家的事情不要交代那么清楚,如谁谁谁得了什么病怎么去世了,抓住主人公着重讲,读者更感兴趣这些
----------------------

2jkidsfather    發表於 17-6-21 16:53

optman88 發表於 17-6-21 16:48
其實, 佢啲自己友都有同我地港燦相同意見的 ^_^

-------------------------
港燦要撐港呀!

小草地 發表於 17-6-21 16:37
作為父母看子女的標準不同, 其實以她的環境背景而言, 她兒子平均分有78分, 在英文中學來說確定不錯了. 難怪禁不住炫耀一下. 這可能是她最自豪的. 這是她開帖的. 她有自由發表她的感受, 如果不岩聽的話, 我地可以到其他主題分享交流.

Bragging 無問題,但佢開宗明義話係"最差"小學, 顯得佢係自卑變成自大.
討論區而言實在唔係一個好既例子.  

你睇下而家幾多人插佢 ? 唔怪之得佢BK嗰邊俾人刪帖.  

某國人過嚟同我哋香港人爭奪教育資源,仲要"炫耀 ?!
你話我哋唔介意你都唔好信啦.

2jkidsfather 發表於 17-6-21 16:56
港燦要撐港呀!
所以睇到樓主嘅嘢, 我真係唔夠膽同人講自己仔仔嘅野. 我撐港呀 !
‹ 上一主題|下一主題