用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不傳統不用死讀的中學
樓主: 天雪
go

不傳統不用死讀的中學  

kkhon 發表於 17-6-22 20:59
EK升中版的会員都算mild喇,有d资深的仲好熱心解答,我在這也找到很多升中资讯。啱聽我咪聽,吾啱聽也不需 ...

Agree, mild過sensible過其他版lu

siden 發表於 17-6-22 21:18
Agree, mild過sensible過其他版lu
題外话,我當年在小一版也獲益良多,不过依家小一果边好似变晒質,隨便kick入去都好多冷嘲熟讽。

kkhon 發表於 17-6-22 21:30
題外话,我當年在小一版也獲益良多,不过依家小一果边好似变晒質,隨便kick入去都好多冷嘲熟讽。 ...

果邊肯無私分享既家長買少見少,好多上完去收料就唔再提供自己所知資料益後人,再唔係就一堆玻璃心護法,的確比早幾年少了可讀性。

kkhon    發表於 17-6-22 21:47

回覆樓主:

我在想,『死讀書』係咪一定唔好?活動教學就係『正』?要知道,小學生如海綿一樣,要多吸收知識,都高中時,才能轉化知識,做分析等高階思維

回覆樓主:

記得當日李國章之流,強推通識科,皆因那時他做中大校長時,在大學行通識科,效果好好,有助什麼的思維訓練; 只是落到知識貧乏的高中生上,容易變成齋吹水的科目,有云『通識科,通通唔識』

可以嘗試滙基書院(東九龍)
初中功課較少,多活動
中一規定要入宿舍住一個學期,洗厠所。希望幫助學生與家長共同成長,一方面讓學生學習自理、與人溝通、協作;與此同時,也希望家長學會放手,讓子女自立、自主成長
初中需選修日文或法文,希望小朋友有機會接觸多一種外語,擴闊視野
重靈命發展,擁有一小敎堂
鼓勵自學、思考及表達
老師有愛心、耐性
聽校長講,同學需留堂時,就是叫去加油站而不是罸留堂
每年都有dream project
鄭校長曾説: 學生在這裹讀書,我不敢説是無壓力,但即使有壓力也讀得開心
除了小教堂,學校還建有泳池、健身室、星象館、舞蹈室、攀石牆、演講廳、兩間電腦室,其中一間全棌用iMac 電腦。現在興建innospace 中
DSE 成為績還可以

cherrieshum 發表於 17-6-22 18:05
我見中學概覽將西貢區放置九龍網
中學概覽都搞錯

港青基信 --- 又平又國際

siden 發表於 17-6-22 18:43
其實我唔覺得爭論地理有乜意義。

最初楼上前輩戲言兩句我覺得完全冇問題,緩和氣氛講下笑無傷大雅。
其實地理位置相當重要, 除非樓主可以孟母三遷, 否則, 好似樓主住荃灣, 去將軍澳日日由西去到東, 都唔係話嘢少, 反而過海仲快。而且樓主target直資同官津又唔一樣。按樓主題目, 係全港九新界直私官津都照殺, 咁又要考慮下樓主直中既banding, 小孩子既banding, 提供考慮學校是否需要banding接近等等資料, 可以差好遠。

例如如果樓主直中係B1, 樓主小孩屬B2, 咁正常緊係入返直中, 而且, 其他JM都唔會介紹九龍東匯基等學校。但如果樓主小朋友係B1, 甚至係B1A, 咁直頭介紹DGS或SPCC啦, 呢D學校肯定唔會死讀書, 所以, 樓主提供越多資訊, JM可提供既意見會越準確。

我同樓上jm一樣覺得"匯基東九"係幾好的選擇,與你要求的理想中學有多處皆吻合,樓主你可以認真考慮下及深入了解該校先,或者你和囡囡去該校之簡介會參觀下咨詢一番,看看是否有你們想要與適合孩子成長的地方呢!匯基絕對是一所有"愛"的好中學呢!

參考資料:
匯基學校生活片段::
http://www.uccke.edu.hk/school-life/
https://www.youtube.com/channel/UCXMZPyl8uaDJwG3ghFuzftQ

歷來簡介會家長們經常問的問題,你可以先行作初步了解::
http://www.uccke.edu.hk/admission/admission-faq/

友人例子:
友人女兒在一所名小學就讀,成績十分好,被學校評為B1a,再準確些形容係該校B1a最尾尾嗰批學生,所以,亦可以評為B1a-B1b學生,她們一家在過去經常為升中開家庭會議,從頭到尾從上到下從外到內討論完又討論幾十次以上,結論係十分清楚女兒所需,邊樹才有女兒適合的"土壤",結果,她們放棄入Band1a英中的嘗試機會,一心一意選擇了"匯基",她們的要求與你的差不多,只是她們另有要求:基督教中學、有團契、老師多關愛學生、遊學機會、落手落腳造嘅機會、家長與老師校長溝通的機會等等。友人jm知道過去六年小學生活用上十分多時間應付學業,成績方面係提升咗十分之多,自我學習能力亦學懂一二,但是囡囡的其他生活趣事之回憶就變得很少,有見及此,她們才會對中學生活抱此期望呢!這些要求,匯基都可以滿足到她們,唯獨是學習模式方面與她以往在小學時的有著較大的差異,所以,以她的能力經常位於前列位置,學習內容亦感到顯淺容易,但是,她沒有因為這原因而把她的成績拖下來,反而,用她過去在小學學到的"自我學習"能力,擴闊課題知識增值自己。總的而言,匯基有她九成以上想要的東西;唯一缺乏的一成亦找辦法彌補。女孩子在匯基讀得開心,成續也保持進步,學校生活亦十分充實,她沒有後悔放棄B1a英中而選擇了匯基這個"""有愛大家庭"""。小女孩還笑言著說:)真係想留下班,多添在校的日子呢!真不想面對著過一日又少一日嘅唔捨得心情呀!!!

努力加油呀!祝願你囡囡順利找到一所又適合又愉快嘅英中啦!

小鹿揀學校 發表於 17-6-23 09:17
港青基信 --- 又平又國際
港青基信係咪初中都冇中史科架?

chanwendy 發表於 17-6-23 09:57
港青基信係咪初中都冇中史科架?
去佢網頁就清楚晒初中有乜科

IloveJJ 發表於 17-6-23 10:34
早幾日新聞講到要列「中史」為初中必修科,我老公就問我,「中史」唔係必修既咩?我哋以前係架喎!而且,我 ...

我都有呢個疑問。

乜有初中唔教中史?除咗國際學校

初中無"中史"讀,印象中好似係哩間中學""香港仔工業學校"",不過唔知e+仲係咪呢?!另外,好似話,"""獨立成科"""其中一個條件要每周上堂時數要最少有2堂之長度才算,並非是有按排上中史堂就是了.

IloveJJ 發表於 17-6-23 10:34
早幾日新聞講到要列「中史」為初中必修科,我老公就問我,「中史」唔係必修既咩?我哋以前係架喎!而且,我 ...
唔知由幾時開始, 又唔知為咗咩原因, 某時開始, 中史被殺科了, 唔再係必修, 中史列入世史=歷史, 歷史又列入歷史與文化科, 一批批歷史系畢業, 仲要主攻中史既畢業生好迷茫, 好迷茫................

其中, 都有部份中學保留中史科。不過, 歷史強如我母校, 初中都沒有獨立中史科, 只有歷史與文化科, 中史要到中三至開設。

kkhon 發表於 17-6-22 21:30
題外话,我當年在小一版也獲益良多,不过依家小一果边好似变晒質,隨便kick入去都好多冷嘲熟讽。 ...
可能因為呢幾年出生率高, 入學競爭大. 大家都比較tense吧!

IloveJJ 發表於 17-6-23 11:39
吓?但我睇我呢邊啲目標中學,又全部都有中史科既?
初中都有, 咁咪好囉。我唔知點解, 好多同學都唔鐘意中史科, 有D高中揀咗都跳船。我又唔明點解我母校DSE歷史同中史兩科成績點解差咁遠, 都係歷史啫, 可能同學一般唔會收兩科史, 大部份同學揀歷史。等我下次校慶返去打聽下先。

little_yolky 發表於 17-6-23 11:44
初中都有, 咁咪好囉。我唔知點解, 好多同學都唔鐘意中史科, 有D高中揀咗都跳船。我又唔明點解我母校DSE歷史 ...
中史...又多又難記...我細路昨日考完...温書到3點...呻"點解D年份...乜乜宗...乜乜節度史"咁鬼難記
遲D選科...已經講咗唔棟 ~~~

little_yolky    發表於 17-6-23 12:07