用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不傳統不用死讀的中學
go

不傳統不用死讀的中學   [複製鏈接]

我個囡讀傳統女校,有直升中學,讀書成績無問題,屬於資優學生,但學校教育太傳統死板保守嚴肅,本身個囡系屬於創意非常好,好有自己想法的人,在學校令她感覺被壓迫,不能有自己創新思想,言論和觀點,而家已經影響到她有情緒問題。所以經過深思後,決定放棄傳統女名校(當年叩入小學就是為了可以讀間中學,但為個囡著想,都系忍痛放棄),想去考吓直資或私校,請問邊幾間學校系比較因材施教,創新,多鼓勵,學校又有資源配合學生多樣發展,和鼓勵學生有自己想法?
謝謝
   4    0    0    0

天雪 發表於 17-6-20 15:14
我個囡讀傳統女校,有直升中學,讀書成績無問題,屬於資優學生,但學校教育太傳統死板保守嚴肅,本身個囡系 ...
朋友囡囡之前傳統學校讀得唔開心, 升中後轉咗讀 啟x (將軍澳嗰間)' 好似幾活動又讀得幾開心. 我去睇過佢哋既 Open Day, 啲學生作品都幾 creative,

回覆樓主:

另類考慮留學,因材施教,活動性及鼓勵學生有自己想法。。如資優ㄧ般容易取獎學金,如merchiston college,bellerbys college,plymouth college學費減半至全免,英國有很多學校有獎學金。。。將來向想想吧!樓上介紹啟思看好好,初中行IB,全港直資最高幾間,有獎學金估可全免。。。

os_ecu 發表於 17-6-20 15:20
朋友囡囡之前傳統學校讀得唔開心, 升中後轉咗讀 啟x (將軍澳嗰間)' 好似幾活動又讀得幾開心. 我去睇過佢哋 ...

謝謝,但將軍澳太遠,我地住新界

brother4 發表於 17-6-20 15:50
另類考慮留學,因材施教,活動性及鼓勵學生有自己想法。。如資優ㄧ般容易取獎學金,如merchiston college,b ...

謝謝你的意見,除了啓思,還有其他好學校推介嗎?

天雪 發表於 17-6-20 16:33
謝謝你的意見,除了啓思,還有其他好學校推介嗎?

你女學校程度甚好,在校內成績操行ok的話,其實大把學校會考慮佢。

問題係直資已過application deadline, 官津你又冇入紙抽獎,兩者只能叩門?未知會否接受你的申請。

港同/啓思/真道/WKF/滙基之類的學校會否適合?

我個囡讀傳統女校,有直升中學,讀書成績無問題,屬於資優學生,但學校教育太傳統死板保守嚴肅,本身個囡系 ...

你肯放棄名校冠冕?追求愉快創意草帽?

不開心會否因為校規?老師?同學?
如果是,其實找ㄧ間冇管理咁嚴咁死板的就ok了

你指绩優?還是資優?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

直資“顏寶鈴“應該合適你女讀!

王家爸爸    發表於 17-6-22 08:12

小可人媽媽 發表於 17-6-21 17:24
直資“顏寶鈴“應該合適你女讀!

顏寶玲女生讀,有保留,要考慮學校的管理,及過去的新闻。

tofumelon    發表於 17-7-5 02:22

如果係屬於資優學生,需要睇係邊方面既資優,例如係運動、藝術既資優學生,可以考慮沙田賽馬會體藝中學之類既學校。

王家爸爸 發表於 17-6-22 08:26
如果係屬於資優學生,需要睇係邊方面既資優,例如係運動、藝術既資優學生,可以考慮沙田賽馬會體藝中學之類 ...

係 聽聞那邊讀少d科

天雪 發表於 17-6-20 16:33
謝謝,但將軍澳太遠,我地住新界
將軍澳不就在新界區嗎?

ILoveCinderella    發表於 17-6-22 08:43

TwinWong 發表於 17-6-22 08:31
係 聽聞那邊讀少d科
唔會少,佢哋比一般學校多VA、PE兩科揀。

王家爸爸 發表於 17-6-22 08:33
將軍澳不就在新界區嗎?
你發覺了!

2jkidsfather 發表於 17-6-22 08:59
你發覺了!

眾人皆醉,王家爸爸獨醒

2jkidsfather    發表於 17-6-22 09:22

王家爸爸 發表於 17-6-22 08:33
將軍澳不就在新界區嗎?

新地方,我老人家未進化(emoji)(emoji)我地住荃灣,仲要轉多程車先去到荃灣地鐵站。其實重點系講去將軍澳比較遠,小朋友來回太花時間。

twhkleung    發表於 17-6-22 13:33

siden 發表於 17-6-20 16:53
你女學校程度甚好,在校內成績操行ok的話,其實大把學校會考慮佢。

問題係直資已過application deadline, ...

多謝你意見^_^

701003 發表於 17-6-21 15:53
你肯放棄名校冠冕?追求愉快創意草帽?

可以呀,最好的學校就是最適合子女的學校,並非名校就是最好的學校。我一直都考慮轉,但個囡處於想轉又不想轉的情況,到今年,她都想轉,所以就開始實行。
‹ 上一主題|下一主題