用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教科書程度
go

教科書程度 [複製鏈接]

聖家九龍塘St Francis canossian
St rose of lima
大坑真小

呢幾間的中英數教科書有沒有教深半年?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

GAT 發表於 17-6-20 14:04
聖家九龍塘St Francis canossian
St rose of lima
大坑真小

聖家無教快,跟課程。

補習妹妹係真小,發現真係一間 Happy School,英文數學都冇讀深,考試卷都偏淺,問題簡潔,好少陷阱。比如英文學報時間,好多學校一定出 X minutes/ a quarter past/to Y,但係佢出黎出去都係搭正或者搭半。
中文就真係難 d,小二考試卷,一篇文章成板長,應該係讀高左一級。

1998Ruby1998 發表於 17-6-22 22:19
補習妹妹係真小,發現真係一間 Happy School,英文數學都冇讀深,考試卷都偏淺,問題簡潔,好少陷阱。比如 ...
真小會不會工作紙教中文深一些?

回覆 GAT 的帖子

我冇教佢中文,所以唔係咁清楚中文工作紙大概有咩,考試就有出用普通話拼音估詞語、文章篇幅頗長而問題也算多(大概有 6-8 題)。但係真係好 Happy School,應該冇咩工作紙,一張起兩張止,冇點操練。

唔明點解happy school又可以大部分去band one 中學?

GAT 發表於 17-6-22 23:24
唔明點解happy school又可以大部分去band one 中學?

家長自己谷囉!

回覆 GAT 的帖子

個妹妹真係叻女黎,讀書同性格都好好,但係個家長就覺得日日咁開心,虛度光陰咁,到時候真係要讀書就唔願意,所以佢就叫我幫佢谷一谷,順便睇下有冇機會轉校。上年暑假佢仲好畀心機做我 d 練習,今年就懶散左好多。
‹ 上一主題|下一主題